Ce faci cand trebuie sa lucrezi acasa, dar copiii se plictisesc? Iata cateva strategii care pot usura situatia.

Ce faci cand trebuie sa lucrezi acasa, dar copiii se plictisesc? Iata cateva strategii care pot usura situatia.

Ce faci cand trebuie sa lucrezi acasa, dar copiii se plictisesc? Iata cateva strategii care pot usura situatia.

A lucra de acasă cu copiii, mai ales acum, când această pandemie de coronavirus ne chinuie, poate fi dificil. Atat pentru parinti dar si pentru copii. Asta înseamnă că foarte multi părinți se confruntă cu o situație fără precedent: munca de acasă alături de copii, fara iesiri in parc, fara bone, întâlniri de joacă și bunici, pe care în mod normal, părinții s-ar baza.

Nu va fi nici ușor dar nici perfect, însă  există câteva strategii pe care le poți utiliza pentru a ușura noua situație.

1. Împărțirea responsabilităților

Dacă într-o casă sunt doi adulți, ia în considerare împărțirea programului. Unul din voi ar putea lucra la masa din sufragerie, iar celălalt ar hrăni copiii și le-ar sugera activități în caz de „plictiseală”. Apoi invers.

2. Stabilește o rutină pentru întreaga familie

Menținerea unei rutine zilnice va ajuta toată lumea să rămână ocupată și să gestioneze o parte din anxietatea cauzată de această mare schimbare. Scrie un program și fixează-l pe un perete sau pe frigider, astfel încât copiii să-l vadă.

Copiii pot avea o listă întreagă de lucruri de făcut în fiecare dimineață (îmbrăcat, spălat pe dinți, golit mașina de spălat vase, citit timp de 15 minute, etc.).

Chiar și copiii mici vor beneficia de o rutină, deși va trebui să-i ghidezi  mai mult. Gândește-te la modul în care o grădiniță are structurată ziua: cu ore de gustare, ore de somn, ore de activități și ore de joacă.

3. Utilizează cuvinte vizuale pentru a minimiza întreruperile

Abține-te de a întrerupe timpul de lucru al partenerului. Dacă părintele care lucrează se poate muta într-o cameră diferită, adultul aflat la "datorie activă" a copilului trebuie să-i țină pe copii departe de ușă! Acționează ca și cum părintele care lucrează nu este acasă în timpul schimbului de lucru programat.

Acest lucru este mult mai greu de făcut dacă nu te poți muta într-o cameră separată. Cu toate acestea, există strategii pe care le poți utiliza pentru a reduce la minimum întreruperile. Desemnează o zonă specifică ca zonă de lucru și utilizeaz-o în mod constant. Aceasta poate fi masa de bucătărie sau un scaun din camera de zi.

Dacă nu ai un alt adult care să te ajute, indiciile vizuale devin și mai importante. De exemplu, atârnă un semn de oprire pe ușa camerei, astfel încât copiii să știe că nu au voie. Când indicatorul de oprire nu mai este atârnat, pot intra.

4. Lasă copiii să facă unele alegeri

Oferă copiilor abilitatea de a alege unele activități și de a-și servi singuri mesele și gustările. Asta ajută la construirea independenței - și îți permite să ai mai mult timp neîntrerupt pentru muncă. Pune o listă pe frigider cu alegerile pentru masa de prânz și gustări. Copiii își pot lua astfel singuri mâncarea.

Pentru copiii mai mici, este posibil să fie nevoie să pregătești mâncarea într-o porție cu o zi înainte și să o lași pe tejghea sau pe un raft jos în frigider.

5. Planifică pauze de joacă cu copiii

Munca timp de câteva ore dimineața devreme sau seara îți oferă posibilitatea de a face pauze în timpul zilei. În timpul unei pauze joacă-te cu copiii, fă activități pre/școlare sau ieșiți în propria curte. Dacă acorzi copiilor atenție deplină în timpul pauzelor, aceștia le pot aștepta cu nerăbdare, și ar putea fi mai ușor pentru ei să treacă prin perioadele de lucru.

La fel de important: asigură-te că fiecare adult din casă are, de asemenea, timp pentru el însuși. Părinții care lucrează în timp ce au grijă de copiii sunt mereu activi, ceea ce poate influența răbdarea și nivelul de energie al tuturor.

6. Folosește tehnologia în avantajul tău

Părinții nu trebuie să devină peste noapte animatori profesioniști și profesori, dar și să-și îndeplinească angajamentele de muncă în același timp. Stabilește o ora în care copiii au voie să folosească tehnologia și lasă-i să se distreze.

Munca de acasă și îngrijirea copiilor este o experiență intensă, dar de supraviețuire. Cu un pic de planificare și o atitudine pozitivă, vei putea răzbi această perioadă cu brio.

Despre meseria de mama - in detalii care conteaza:

Vrei sa fii o super mama? Incearca doar sa fii o mama buna
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala 
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Dorintele unei mame de 1 iunie 
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat 
De ce vreau sa fiu un parinte bun pentru copilul meu si nu cel mai bun prieten
Vor veni si zile in care ...
Dorinte si vise secrete ale fiecarei mamici
A fi o mama cool: slalom printre prietenie, datorie si trenduri
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata 
10 imperfectiuni pe care le au in comun toate mamele buneDa, sunt o mama elicopter!
 

 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII