Bebelușul nou-născut: schimbările majore prin care trece în primele zile dupa naștere

Bebelusul nou-nascut: schimbarile majore prin care trece in primele zile dupa nastere

Bebelușul nou-născut: schimbările majore prin care trece în primele zile dupa naștere

După lancezeala calmă si dulce din burtica mămicii, intrarea bebelușului in lume se produce relativ brusc pentru el. Si stresant, desigur. Insă, in afara de zarva din jurul lui, de acei oameni care il privesc curioși... bebelușul nou nascut iși continua transformarea magică. In prima saptamană de viață, bebe nou născut va trece printr-o serie de schimbari rapide.

→ Bebelușul nou-născut: schimbarile majore prin care trece in primele zile dupa naștere.

veti citi
Nou nascutul - primele ore si zile
Bebelusul va pierde un pic din greutate
Icterul la bebelusul nou nascut
Primul scaun al bebelusului nou nascut

Nou nascutul - primele ore si zile

Dupa lancezeala calma si dulce din burtica mamicii, intrarea bebelusului in lume se produce relativ brusc pentru el. Si stresant, desigur. Si in afara de zarva din jurul lui, de acei oameni care il privesc curiosi... bebelusul nou nascut isi continua transformarea magica. In prima saptamana de viata, bebelusul nou nascut va trece printr-o serie de schimbari rapide.

Bebelusul va pierde un pic din greutate

Greutatea medie de la nastere a unui fat ajuns la termen este de 3,4 kg. Pierderea pana la 10% din greutatea initiala este foarte intalnita la bebelusi in primele saptamani dupa nastere. In jur de 96% dintre bebelusi sunt perfect normali din punct de vedere structural. Dar, imediat dupa nastere, medicul va examina rapid bebelusul pentru a exclude orice probleme majore - apoi il va analiza mai detailat de obicei in urmatoarele 48 de ore - oricum inainte de plecarea din spital,

In primele zile dupa nastere, bebelusului i se ia o mostra de sange din calcai pentru a se face un test de depistare a unor sindroame genetice rare cum ar fi fibroza chistica sau fenilcetonuria.  De obicei bebelusului i se da si o injectie cu vitamina K in prima sau a doua zi de la nastere, pentru a preveni probleme de coagularea sangelui.

Citeste detalii si aici Primele momente ale nou-nascutului: ingrijirea, evaluarea, controalele si vaccinarea unui bebelus nou nascut

Icterul la bebelusul nou nascut

Ficatul unui noi nascut inca nu functioneaza la cote maxime si unele sedimente se aculumeaza in tesuturi - din acest motiv, majoritatea bebelusilor fac o forma usoara de icter in primele zile dupa nastere. Se mai numeste si icter fiziologic. In mod normal, se amelioreaza dupa o zi sau doua, fara sa necesite interventii speciale insa in unele cazuri, bebelusul are nevoie sa fie expus la lumina ultravioleta, care are rolul de a mari metabolismul acestor sedimente si ajutant astfel la tratarea mai rapida a icterului.

Citeste detalii aici Fototerapia pentru icter la nou nascuti

Exista si alte forme de icter care pot afecta un bebelus nou nascut - cum ar fi icterul cauzat de lipsa de compatibiltiate a grupei de sange. In astfel de cazuri, este necesar un tratament intensiv de mai lunga durata - insa din fericire, aceste cazuri sunt destul de rare.

Bebelusii afectati de icter sunt mai somnorosi si fiindca nu sug, apare pericolul deshidratarii. Daca bebelusul tau va fi afectat de icter, vei fi sfatuita sa il alaptezi mai des.

In primele ore de la nastere, respiratia bebelusul este foarte rapida. De asemenea, in primele zile, e posibil sa ii apara niste cosuri albicioase (milia) si sa i se mareasca sanii. Toate aceste probleme se vor rezolva de la sine, fara sa necesite vreun tratament.

Restul ramas de la taierea cordonului ombilical se va usca si va cadea dupa cateva zile. Ingrijirea consta in spalarea cu apa calduta, in fiecare zi, si in aplicarea unor comprese cu spirt medicinl in care zona incepe sa miroase urat.

Citeste detalii aici 5 sfaturi despre cum trebuie ingrijit buricul bebelusului

Este important sa iti alaptezi bebelusul imediat ce acest lucru este posibil si insista sa ai contact piele-piele cu bebelusul imediat dupa nastere.

Citeste Primele ore dupa nasterea bebelusului sunt extrem de importante - asa ca draga mami, incepe corect

Primul scaun al bebelusului nou nascut

Primul scaun al nou nascutului, numit meconiu este aproape negru la culoare si lipicios ca textura. Urmatoarele sale scaune vor fi verzi, maronii sau galbene. Dupa cinci sau sase zile de la nasterea sa, vei observa in scaunul bebelusului prezenta unei substante care este ca niste seminte de mustar. Nu sunt altceva decat mici cheaguri de lapte matern.

Daca bebelusul va fi alaptat cu lapte formula, fecalele sale vor capata o nuanta maronie mai devreme.

► Citeste in continuare Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

  autor: Desprecopii.com 2023
Material realizat cu sprijinul Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII