Copilul tău injură? Ups - iată cum reacționăm, ce facem, cum procedăm

Copilul tau injura? Ups - iata cum reactionam, ce facem, cum procedam

Copilul tău injură? Ups - iată cum reacționăm, ce facem, cum procedăm

Tocmai ai auzit o injuratura din partea copilului? Ups...

Copiii ne reamintesc, prin tot ce fac - ca sunt mereu atenți la absolut tot ce se intampla si se vorbeste in jurul lor. Vor face acest lucru în mod surprinzător, oferind noi gânduri, acțiuni și, în special, cuvinte. Uneori, alegerile sunt amuzante și impresionante. Alteori, ceea ce iese din gurile copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani nu este la fel de adorabil...

- vei citi:
Când copilul tău înjură
Copiii imită înjurăturile celorlalți
Ce trebuie să faci atunci când copilul tău înjură?
Când auzi înjurături, încearcă aceste lucruri
Obscenitati sau injuraturi: ce facem daca fac parte din vocabularul copilului

Când copilul tău înjură

Tocmai ai auzit o injuratura de la copilul tau? S-ar putea să fie un cuvânt. Este posibil să nu știe ce înseamnă. Poate nu știi unde l-a auzit. Din păcate, limbajul nedorit este peste tot. „Nu îi poți împiedica să fie expuși la acest lucru”, spune Jacqueline Sperling, doctor, psiholog clinic și instructor la Harvard Medical School. Un studiu din 2018 a descoperit că până la 8 ani, copiii cunosc 54 de cuvinte tabu. Dar până la 11 și 12 ani, există o schimbare iar cuvintele devin mai semnificative, mai reale.

Copiii imită înjurăturile celorlalți

Imitația este o mare parte a dezvoltării”, spune Sperling. Copiii văd și aud ceea ce s-a spus după ce o persoană se lovește sau strigă la un alt șofer neatent și decid să încerce. Feedback-ul poate fi încurajator, motiv pentru care este bine să rămâi inițial neutru, spune ea.

Acasă este, de asemenea, un loc sigur pentru a te supăra. Acesta este motivul pentru care copiii au mici crize atunci când se întorc de la școală, de exemplu. După o zi de respectare a regulilor, trebuie să se "relaxeze", spune dr. Eugene Beresin, director executiv al Clay Center for Young Healthy Minds at Massachusetts General Hospital și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School.

Ce trebuie să faci atunci când copilul tău înjură?

Din fericire, copiii de această vârstă devin mai socializați, în special la școală. Ei știu că adulții acționează în moduri în care copiii nu pot/nu au voie. De exemplu, bunicul țipă exploziv la televizor în timp ce privește un meci de fotbal. Știu, de asemenea, că există diferite reguli pentru diferite locuri - nu merg la supermarket în costum și papion, de exemplu. „Înțeleg contextul”, spune dr. Beresin.

Când auzi înjurături, încearcă aceste lucruri:

Nu acorda prea multă atenție comportamentului nedorit, spune Sperling.

Intreabă de ce. Apoi, sugerează dr. Beresin, continuă: „Ce ai simțit când ai spus asta?”

Rezolvarea problemelor împreună. Cum altfel ai putea spune asta? Ce ai spune dacă ai fi la școală? „Le creezi repertoriul. Treaba noastră este să le oferim instrumente: despre ce trebuie să facă și să spună în diferite stări”, spune dr. Beresin.

Explică un comportament acceptabil. Dacă cuvântul a fost îndreptat către altcineva, spune-i clar că acest lucru nu este acceptabil. „Este un atac și nu agresăm alte persoane prin cuvinte sau fizic.”, spune dr. Beresin. Explică-i, de asemenea, că oamenii greșesc și își cer scuze.

Încurajează-l să pună întrebări. Cum crezi că acel cuvânt a făcut persoana să se simtă? Cum te-ai simți tu? Totul ajută la construirea empatiei. Când arată empatie, laudă-l. Sprijină comportamentul pe care vrei să-l vezi, spune Sperling.

Fii concret. „Copiii mai mici nu înțeleg subtilitățile, dar înțeleg ce este bine/rău, da/nu, așa stau lucrurile”, spune dr. Beresin. Păstrează lucrurile simple: înjurăturile este ceva ce adulții fac. O fac acasă, nu în magazin, la casa unui prieten sau la cabinetul medicului. Dă exemple de reguli pe care le știe deja pentru a consolida contextul: profesorul nu jură.

Copiii se pot juca cu limbajul; părinții fac și ei asta. Este important să modelezi un comportament adecvat și să ceri scuze dacă este cazul. Acea consecvență va ajuta pe măsură ce conversațiile devin mai complexe și copiii cresc.

„Vrem ca ai noștri copii să poată reflecta și să vorbească despre emoțiile și comportamentul lor și să poată lua în considerare emoțiile și comportamentul celorlalți oameni”, spune dr. Beresin. „Cu cât începem mai devreme aceste lucruri, cu atât este mai bine pentru viitorul lor.”

Accesele colerice ale copilului: ce trebuie să stii și cum trebuie procedat

Cu ceva timp in urma te numarai poate printre spectatorii involuntari ai unor scene tipice care ar scoate din minti pana si pe cel mai calm om, cu care multi parinti se confrunta in nenumarate situatii si te bucurai, poate, naiv ca nu esti tu in pielea personajelor care atrag privirile ca un magnet. Si te gandeai ca tie nu ti s-ar putea intampla asa ceva ...ntz ntz ...Acum insa tu esti in rolul acelui parinte: copilul zbiara si face o criza colerica la superlativ ... Iata cum trebuie sa detonezi situatia :))

Obscenitati sau injuraturi: ce facem daca fac parte din vocabularul copilului

De la primii pasi la primele masini, etapele copilariei sunt motive de sarbatoare. Cu exceptia uneia: rostirea primului cuvand obscen!

Acest eveniment nedorit poate avea loc in biserica, in supermarket sau in casa socrilor - in gura mare, desigur. Pot parintii evita acest lucru? mai departe...

Mai multe despre psihologia copilului aici >

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2021

referinte
Patty Wipfler
handinhandparenting.org/article/do-children-manipulate-their-parents/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII