De ce este important sa ne invatam copiii toleranta

De ce este important sa ne invatam copiii toleranta

De ce este important sa ne invatam copiii toleranta

Cred ca am devenit prima oara constienta de cuvintele acestea pe la 13 ani, undeva dupa Revolutie. Acum as spune ca le-am auzit foarte tarziu. Si trebuie sa marturisesc ca dupa aproape 20 de ani, nu sunt foarte sigura ca le inteleg inca pe deplin. Fetita mea invata la o scoala de stat in care multi copii vin din alte tari sau apartin altor popoare, ea avand in clasa 4 astfel de colegi. Iar la locul de munca, seful meu este francez, iar printre colegii de echipa se numara un neamt, un olandez si un suedez.

Chiar pe forumul Desprecopii, spiritele s-au incins nu doar o data cand a venit vorba despre diferente. Este vorba despre toleranta si despre cum ne invatam sa fim toleranti si de ce este important sa ne invatam copiii sa fie toleranti.

- veti citi:
De ce este importanta toleranta?
Ce inseamna toleranta?
O lume plina de diferente
10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant

De ce este importanta toleranta?

Toleranta a devenit ceva care nu mai este ceva invatat de locuitorii tarilor unde romanii merg pe perioade mai lungi sau mai scurte. Toleranta este un cuvant pe care ar trebui sa-l cunoastem cu totii si sa-l transmitem copiilor nostri. In prezent, mai mult decat oricand, copiii interactioneaza cu oamenii de alte etnii, religii si culturi diferite. Clasele de la scoala ale romanilor din diaspora sunt tot mai diverse, reflectand structura comunitatilor in care familiile traiesc si muncesc.

A-i invata pe copii toleranta este un lucru important nu numai fiindca face parte din respectarea legilor si din traditiile noastre de ospitalitate, dar si fiindca persoana care invata sa fie deschisa fata de diferente va avea mai multe oportunitati in educatie, afaceri si in multe alte aspecte ale vietii.

Ce inseamna toleranta?

Toleranta inseamna o atitudine deschisa si respect fata de diferentele care exista intre oameni. Desi era folosita initial pentru a se referi la diferentele etnice si religioase, conceptele de diversitate si toleranta pot fi aplicate la sex, disabilitatile fizice si intelectuale si alte diferente.

Toleranta inseamna sa-i respectam pe ceilalti si sa invatam de la ei, sa apreciem diferentele, sa cream punti peste distantele culturale, sa respingem stereotipurile injuste, sa descoperim elementele comune si sa cream noi legaturi. Toleranta, din multe puncte de vedere, este opusa prejudecatii.

Insa inseamna oare toleranta ca toate comportamentele trebuie acceptate? Nu, sigur ca nu. Comportamentele prin care ceilalti sunt nerespectati ori jigniti, ca rautatile de tot felul si agresivitatea, ori comportamentele care incalca regulile sociale, ca minciuna si furtul, nu trebuie tolerate. Toleranta inseamna sa acceptam oamenii asa cum sunt – nu sa acceptam comportamentele negative. Toleranta inseamna si sa-i tratam pe ceilalti asa cum ne place sa fim tratati.

O lume plina de diferente

Unii parintii imbratiseaza faptul ca traim intr-o societate to mai diversa. Altii pot avea ezitari, mai ales daca nu sunt destul de expusi la oameni diferiti de ei. 

Multi copii le-au luat-o deja cu mult inainte parintilor din punctul de vedere al expunerii la diferentele culturale. Cercurile lor de prieteni, colegii de scoala si echipele sportive sau grupurile de activitati extrascolare din care fac parte sunt mult mai variate decat erau cu o generatie in urma.

Iar parintii trebuie sa-si ajute copiii sa traiasca, sa invete si sa lucreze in comunitatile care vor deveni tot mai diverse.

A-i invata pe copii toleranta este un lucru important nu numai fiindca face parte din respectarea legilor si din traditiile noastre de ospitalitate, dar si fiindca persoana care invata sa fie deschisa fata de diferente va avea mai multe oportunitati in educatie, afaceri si in multe alte aspecte ale vietii.

Pe scurt, succesul copilului depinde de toleranta si deschiderea pe care o are fata de diferente. Succesul din lumea de azi – si din cea de maine – depinde de capacitatea de a intelege, a aprecia si a lucra cu ceilalti.  

10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant

Astazi, mai mult decat oricand, diversitatea este o trasatura esentiala a lumii in care traim. Si daca pentru noi, adultii, acest lucru este adesea greu de acceptat, in virtutea unor prejudecati mostenite, cu care ne-am obisnuit sa traim, pentru copiii nostri, nascuti intr-o epoca in care, cel putin aparent, libertatea de gandire si de expresie, toleranta sunt valori promovate intens, acceptarea diversitatii pare sa fie mult mai simpla. Cu toate acestea, depinde de noi, in mare masura, cum ne educam copiii in spiritul acestei tolerante care, din pacate, de multe ori ramane doar la nivel teoretic. Iata 10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant.

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri. 

 Cititi: 10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului si TEST: Ce fel de mama esti?

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. alina apostu
    alina apostutrimis la 1/11/2013

    Bună .Am nevoie de un film educativ despre toleranţă pentru un proiect cu ocazia zilei toleranţei .Cine mă poate ajuta?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII