Importanta vitaminei D3 la bebelusi si sugari - supervitamina bebelusilor

Importanta vitaminei D3 la bebelusi si sugari - supervitamina bebelusilor

Importanta vitaminei D3 la bebelusi si sugari - supervitamina bebelusilor

Deficitul de vitamina D este foarte răspândit în rândul sugarilor și se estimează că afectează între 2,7% și 45% dintre sugari la nivel mondial.

La incidența deficienței de vitamina D contribuie mulți factori, inclusiv expunerea limitată la soare, aportul alimentar, variația sezonieră, pigmentarea mai închisă a pielii și alți factori. Cu toate acestea, vitamina D este extrem de importantă pentru bebeluși, deoarece contribuie la o creștere și dezvoltare sănătoasă a sistemului osos.

Vitamina D ajută la creșterea sănătoasă și dezvoltarea sistemului osos al copiilor

Vitamina D susține formarea și mineralizarea oaselor sănătoase și a funcției musculare, ajutând la menținerea unui echilibru sănătos al mineralelor (precum calciul, fosforul, sodiul și magneziul) în corp.

Princiala cauză a rahitismului, o afecțiune ce are drept rezultat oase moi sau slăbite, este deficiența de vitamina D. Rahitismul se caracterizează prin densitate osoasă scăzută, deformări osoase, mușchi slabi și fără tonus și deficiență de creștere. Fără tratament în timp util și suficient cu vitamina D, această afecțiune poate avea consecințe pe viață.

Rolul vitaminei D în construirea și menținerea densității osoase la copii este indicat și de prevalența fracturilor sau rupturilor osoase. Se estimează că fracturile reprezintă până la 12% din leziunile pediatrice. Din fericire, vitamina D din alimentație sau suplimente scade riscul de fracturi, promovând în același timp dezvoltarea motorie sănătoasă la sugari și copii mici.

Suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la susținerea sănătății respiratorii la sugari

În plus față de dificultățile musculo-scheletice, lipsa vitaminei D poate afecta, de asemenea, sistemul imunitar în curs de dezvoltare al unui sugar, plasându-l la un risc crescut de complicații respiratorii, gripă și alergii. În special în ceea ce privește sugarii, cercetările arată că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu probleme ale tractului respirator care pot duce la complicații cronice de-a lungul vieții.

Factorii de risc pentru deficiența de vitamina D la sugari

Factorul de risc nr. 1: Niveluri scăzute de vitamina D maternă în timpul sarcinii

Nivelul de vitamina D al unui sugar este influențat inițial de nivelul vitaminei D al mamei în timpul sarcinii. Dacă nivelul mamei este scăzut, acest lucru poate crește riscul deficienței copilului la naștere, punându-l la un risc crescut de naștere prematură, greutate scăzută la naștere și scăderea mineralizării osoase.

Administrarea unor cantități adecvate de vitamina D în timpul sarcinii poate contribui la asigurarea faptului că sugarii se vor naște cu niveluri suficiente de vitamina D.

Factorul de risc nr. 2: Lipsa expunerii directe la soare

Expunerea pielii la razele UVB din lumina soarelui poate oferi cantități adecvate de vitamina D. Cu toate acestea, pentru a proteja un sugar de radiațiile UV, recomandările Academiei Americane de Pediatrie sfătuiesc părinții să nu expună sugarii mai mici de 6 luni în lumina directă a soarelui. Deși aceste recomandări oferă precauții importante de siguranță, ele împiedică sugarii să fie expuși la soare. Drept urmare, acest lucru crește riscul unui deficit de vitamina D.

Pediatrii recomandă părinților să înceapă suplimentarea bebelușilor cu vitamina D încă din primele zile de viață, ceea ce poate crește cu succes nivelurile.

Factorul de risc nr. 3: Alăptarea

Laptele matern oferă în mod natural sugarilor mai mici de 6 luni o sursă completă de nutriție. Deși, în general, suntem de acord că laptele matern este cea mai bună sursă de hrană pentru sugari, nu uităm că mamele nu au în mod normal un nivel de vitamina D excepțional ridicat, laptele matern nu oferă copiilor cantități suficiente de vitamina D. Unii cercetători raportează că mamele care alăptează ar trebui să ia până la 6400 UI / zi. Cu toate acestea, în absența formală recomandărilor pentru mamele care alăptează, suplimentarea la sugari este cea mai indicată.

Despre vitamina D si importanta sa pentru sanatatea copilului mai cititi:

Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
Rahitismul la copil
Prevenirea rahitismului la copil

Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

 autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII