Ce trebuie sa faci cand copilul are nevoie de un pui de somn, dar el nu vrea sa doarma?

Ce trebuie sa faci cand copilul are nevoie de un pui de somn, dar el nu vrea sa doarma?

Ce trebuie sa faci cand copilul are nevoie de un pui de somn, dar el nu vrea sa doarma?

Reprizele de somn în timpul zilei pot dura doar câteva ore scurte, dar pot afecta toate cele 24 de ore ale zilei. Somnul poate îmbunătăți starea de spirit a unui copil și poate reduce oboseala, plânsul și accesele de furie.

Dar ce faci când copilul nu vrea să doarmă?

- vei citi:
Somnul pe timp de zi sporește atenția și dezvoltarea creierului
Este deja trecut de ora să obișnuită de somnic
Programul de somn nu se potrivește cu ceasul biologic al copilului
Programul pentru somnul de prânz nu este același de la o zi la alta
Copilul este prea obosit și supra-stimulat de orele de somn
Obișnuinta de a adormi într-un mod foarte specific
Un somnic foarte scurt dar revigorant
Copilul are probleme de sănătate
Sfaturi pentru încurajarea orei de somn

Somnul pe timp de zi sporește atenția și dezvoltarea creierului

Studiile arată că micuții ce dorm zilnic se îmbolnăvesc mai rar, cresc mai înalți și sunt mai puțin susceptibili să fie obezi atunci când cresc. Somnul pe timp de zi sporește, de asemenea, atenția, dezvoltarea creierului și compensează lipsa de somn noaptea. Chiar și un somnic cu o oră mai puțin poate avea un efect negativ asupra copilului - compromiterea vigilenței și a funcției creierului și creșterea oboselii.

Există multe idei pentru a ajuta un copil să doarmă, dar chiar cea mai bună dintre ele este posibil să nu funcționeze pentru voi dacă soluția nu se referă la motivul pentru care copilul nu doarme. Nu există doar un motiv pentru care bebelușii și copiii mici refuză să doarmă - există sute de motive diferite!

Înainte de a decide cu privire la o soluție, trebuie să înțelegi motivația copilului. După ce îți dai seama care este cauza, poți pune la cale un plan care să-i depășească rezistența.

Iată câteva motive tipice pentru care copiii nu vor dormi - și sugestii pentru a rezolva fiecare problemă:

Problemă: Este deja trecut de ora să obișnuită de somnic

Soluție: Gândește-te la orice schimbare din viața, creșterea sau dezvoltarea copilului tău. A învățat să se târască, a început să mănânce alimente solide sau a început creșa? Orice schimbare poate afecta și somnul. Urmărește-ți copilul pentru semne de oboseală și ajustează-i programul pentru a-și satisface noile sale nevoi.

Problemă: Programul de somn nu se potrivește cu ceasul biologic al copilului

Soluție: Ora de somn, ora de masă, expunerea la lumină și întuneric și activitatea, pot afecta ceasul biologic al copilului. Analizează programul copilului pentru a fi sigură că aceste lucruri apar la ore rezonabile în fiecare zi. Ordinea necorespunzătoare a lucrurilor (cum ar fi timpul de joacă activ și luminos chiar înainte de culcare) poate afecta ritmul copilului.

Problemă: Programul pentru somnul de prânz nu este același de la o zi la alta

Soluție: Dacă în timpul săptămânii orele de somn și timpul de trezire sunt specifice, dar în weekend sunt date peste cap, atunci copilul tău va avea un fel de jetlag. De asemenea, alte neconcordanțe pot afecta acest lucru, cum ar fi un pui de somn scurt în mașină. Stabilește un program de somn și fă tot posibilul să-l respecți cu omarja de eroare de maxim 30 de minute.

Problemă: Copilul este prea obosit și supra-stimulat de orele de somn

Soluție: Dacă nu observi semnele de oboseală ale copilului, el poate trece repede de la o stare la alta - acea stare de energie artificială care adesea aduce mai mult plâns, agitație și accese de furie, și nu va putea adormi atunci când îl vei pune în pat.

Pentru a învăța mai bine să recunoști aceste semne, urmărește-l în prima oră după ce se trezește pentru prima dată dimineața, când este bine odihnit. Compară-i comportamentul cu cel din perioada prânzului, când majoritatea copiilor prezintă semne de oboseală. Pe măsură ce se apropie ora de culcare, notează cum diferă comportamentul și limbajul său corporal. Un copil obosit va adormi ușor și va dormi mai mult și mai bine dacă este pus în pat imediat ce prezintă semne că este obosit.

Problemă: Obișnuinta de a adormi într-un mod foarte specific

Soluție: Un copil obișnuit să adoarmă într-un mod foarte specific se poate obișnui cu ușurință cu această metodă, încât dacă încerci să-l culci în orice altă condiție, el ar fi fizic incapabil să o facă. Cel mai bun mod de a înțelege nevoile de asociere ale unui copil este să le examinezi din punctul tău de vedere. Este posibil să dormi bine în propriul pat, dar nu și la un hotel sau acasă la altcineva.

Problemă: Un somnic foarte scurt dar revigorant

Soluție: Prima etapă a somnului poate dura până la cinci minute și poate reduce sentimentul de somnolență. Dacă copilul tău este foarte obosit și stă întins pe canapea, stă într-un leagăn sau merge la o plimbare în mașină, poate adormi pentru cinci sau zece minute. Acest micro-pui de somn nu oferă copilului beneficiul complet al unui pui de somn adevărat, dar poate fi suficient pentru a-l învigora și a-l împiedica să mai poată dormi atunci când îl pui în pat mai târziu.

Pentru a evita această problemă, evită să pui copilul într-un mediu care să inducă somnul, precum o plimbare cu mașina, într-un moment în care este probabil să aibă nevoie de un pui de somn adevărat, cu excepția cazului în care îl poți lăsa acolo pentru un somn lung.

Problemă: Copilul are probleme de sănătate

Soluții: Dacă orice problemă de sănătate îți deranjează copilul, aceasta îi poate afecta cu siguranță și somnul. Alergiile și astmul sunt două dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Ambele afecțiuni pot împiedica copilul să respire confortabil atunci când doarme. Colicile, refluxul, infecțiile urechilor, răceala și durerile de dinți sunt alte afecțiuni care pot împiedica un copil să doarmă.

Dacă copilul tău suferă de probleme medicale, somnul este deosebit de important pentru sănătatea sa. Trebuie să găsești orice soluție care să-l ajute să doarmă. Lasă deoparte orice idee potrivit căreia copilul tău trebuie să doarmă într-un anumit loc sau într-un anumit fel și deschide-te la conceptul că orice pui de somn este mai bun decât niciun pui de somn.

În același timp, discută cu diverși experți medicali despre problemele de sănătate ale copilului și caută să găsiți cele mai bune soluții pentru el.

Sfaturi pentru încurajarea orei de somn

Indiferent de motivul pentru care copilul tău nu vrea să doarmă, există câteva aspecte care pot fi de ajutor. Reține aceste principii de bază:

Menține un program zilnic, strict, care funcționează cu ceasul biologic al copilului.
Modifică programul în funcție de semnele pe care copilul le arată. Indiferent de ce spune ceasul, este timpul de somn când copilul tău devine mai liniștit, își pierde interesul pentru jucării sau joacă, privește la distanță, își freacă ochii sau urechile și, bineînțeles: dacă începe să caște a somn.
Copilul are nevoie de o rutină relaxantă înainte de somn pentru a-l liniști și relaxa.
Oferă-i un loc de dormit confortabil și îmbracă-ți copilul în pijamale mereu.
Menține diminețile luminoase și active, iar cu jumătate de oră înainte de somn, scade intensitatea luminii și asigură-te că este mai liniște.
Nu poți forța un copil să doarmă, dar poți respecta regulile de bază. Fi atentă la semnalele copilului care anunță că îi este somn!

Ora de culcare are legatură cu obezitatea de mai tarziu a copilului

La ce ora merge copilul tau la somn? Noi stim ca in general, in Romania, copiii merg mult prea tarziu la culcare. Insa, expertii sustin ca mersul la culcare prea tarziu poate avea o legatura directa cu cresterea in greutate in perioada adolescentei.

Iată la ce oră trebui să iti culci copilul pentru a nu deveni obez in adolescentă și pentru a avea un grad maxim de concentrare la scoală citeste in continuare despre ora de mers la culcare aici.

Despre somnul copilului, merită citit si:

Copiii au nevoie de povesti inainte de culcare
Somnambulismul la copil
De cat somn are nevoie copilul tau?
Ritmul de somn al copilului: despre necesitatea de a dormi, bioritm si anotimpuri

Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?
Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.

Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste mai departe aici

autor: redactor DC - toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII