Greșeli în Parenting: Alimentația nu trebuie folosită ca pedepsă sau recompensă pentru copii
Mâncarea este o necesitate și nu trebuie folosită ca pedeapsă sau recompensă!
Multi parinti folosesc mancarea ca mod de recompensa pentru influentarea unui comportament corect și dorit. In multe situatii, mancarea (in special dulciurile) este un mod de a atrage copiii să facă ceva anume - fie in situatii cand vrei ca al tau copil sa atingă un anumit obiectiv sau să acționeze într-un anumit mod. Fie ca obține note bune, termină o carte sau este cuminte...
Mâncarea este adesea o modalitate de a pedepsi copiii mici pentru un anumit comportament sau o acțiune nedorită. Unii părinți trimit copii mici la pat fără cină pentru că nu ascultă. Unii părinți spun „dacă nu-ți mănânci cina, atunci ...” Dar mâncarea NU trebuie folosită niciodată pentru a pedepsi sau pentru a răsplăti copiii mici! 🌱 Crește un copil echilibrat: nu îl manipula cu mâncarea 🌱
- vei citi:
Atunci când fac ceva „bun”, copiii ajung să mănânce ceva „rău”
Oooo, te-ai lovit? Vino să îți dea mama o înghețată și trece
Ce trebuie să faci în schimb?
Părinții nu ar trebui să utilizeze alimentele ca pedeapsă
Mâncarea este o necesitate, la fel ca aerul și apa
Atunci când fac ceva „bun”, copiii ajung să mănânce ceva „rău”
Dacă părinții folosesc hrana ca o modalitate de a atinge obiectivul dorit, utilizează în mod esențial mâncarea ca tactică de manipulare. Este timpul să nu mai folosim hrana ca parte a arsenalului nostru parental. Deși poate să nu pară ceva important în acest moment, în timp copiii vor asocia mâncarea cu întărirea pozitivă și o vor folosi ca o modalitate de a se răsplăti atunci când devin adulți. A fi recompensat pentru că ai făcut ceva bun este, de asemenea, foarte confuz pentru copiii mici.
Copiii sunt învățați că alimentele precum bomboanele, prăjiturile, înghețata și chipsurile nu sunt bune pentru ei. Părinții își învață copiii despre obiceiuri alimentare sănătoase, dar atunci când fac ceva „bun”, ajung să mănânce ceva „rău”. Acesta nu pare să fie mesajul potrivit pentru a fi transmis copiilor noștri. Potrivit Universității din Rochester Medical Center, „Obținerea dulciurilor, chipsurilor sau sucurilor ca recompensă duce adesea la consumul de alimente bogate în zahăr, grăsimi și calorii goale. Mai rău, acestea interferează cu abilitatea naturală a copiilor. De asemenea, îi încurajează să mănânce atunci când nu le este foame."
🌱 Crește un copil echilibrat: nu îl manipula cu mâncarea 🌱
Încă de când sunt mici - vrem să insuflăm copiilor noștri cele mai sănătoase obiceiuri, începând chiar cu relația lor cu mâncarea. A folosi mâncarea ca formă de recompensă sau pedeapsă poate crea un precedent periculos, influențând negativ modul în care copiii percep alimentația și propriile emoții legate de ea.
🍓 Să le oferim libertatea de a explora diverse gusturi și texturi, fără presiuni sau așteptări.
🥦 Să încurajăm momentele de bucurie și descoperire în jurul mesei, nu ca un câmp de luptă al mancarii.
🍇 Să modelăm o relație sănătoasă cu mâncarea, care să stea la baza unei alimentatii echilibrate in anii vietii.
Oooo, te-ai lovit? Vino să îți dea mama o înghețată și trece
Multe cercetări au arătat care sunt efectele negative ale utilizării alimentelor ca formă de recompensare a copiilor pentru un anumit tip de comportament sau când au atins un obiectiv dorit. Cercetările au arătat că: "copiii consumă zilnic mai multe calorii, carbohidrați și grăsimi totale atunci când părinții folosesc alimentele ca recompensă. De exemplu, când mamele copiilor de vârstă preșcolară folosesc hrana pentru a ușura emoțiile copiilor, acei copii mănâncă mai multe dulciuri când sunt supărați. Și un studiu francez a descoperit că mamele care foloseau mâncarea ca recompensă pentru copiii lor au stimulat tendința acestora de a se supraalimenta - chiar și atunci când nu le era foame."
Odată ce părinții încep să observe că folosesc alimentele drept recompensă, vor începe, de asemenea, să-și dea seama că folosesc mâncarea ca o modalitate de a-și ajuta copiii să facă față unei emoții puternice sau de a-i calma. Dacă un copil este rănit fizic sau emoțional, un părinte i-ar putea oferi înghețată doar pentru a-i consolida sentimentele. Dacă o fetiță cade jos și are o zgârietură, mama ar putea să-i sugereze să intre în casă și să ia un fursec, care să-i aline durerea. În timp, va începe să se formeze un obicei unde copiii mici se vor îndrepta spre hrană pentru a se simți mai bine. Copiii nu vor învăța cum să facă față emoțiilor într-o manieră sănătoasă dacă nu au fost învățați asta.
Ce trebuie să faci în schimb?
Dacă un copil a făcut ceva bun, atunci răsplătește-l cu ceva bun. Îl înveți în permanență lucruri care sunt bune și sănătoase pentru el, deci de ce să nu-l răsplătești cu ceva sănătos? Dacă face ceva bun, poate îi cumperi o carte nouă, o cămașă, du-l la un film sau într-o călătorie specială. Recompensele sunt bune. Nu este nimic rău în a-ți răsplăti copilul.
Căutăm recompense pe parcursul vieții noastre până la vârsta adultă și asta ne menține motivați să devenim oameni mai buni. Îți cunoști cel mai bine copilul și astfel îl poți răsplăti cu ceva ce știi că-i va plăcea. În loc să-i oferi ceva care să-l facă să se simtă mai bine, poate încerci doar să petreci timp de calitate cu el. Copilul iubește timpul de calitate petrecut cu părinții mai presus de orice altceva. Poate îi sugerezi să citiți o carte împreună, să mergeți la plimbare sau să priviți norii/stele. Nu-l mitui cu alimente sau obiecte materiale. Învață-l că nu are nevoie de lucruri pentru a uita de o durere.
De asemenea, părinții nu ar trebui să utilizeze alimentele ca pedeapsă
Mâncarea este o necesitate absolută a supraviețuirii noastre. Toți oamenii au nevoie de hrană, apă și oxigen pentru a putea trăi. Spunându-i copilului tău că nu poate avea o anumită mâncare pentru că „A, B și C” este la fel ca a-i spune „pentru că ți-ai lovitde fratele, trebuie să îți ții respirația până când ai învățat lecția”. Nu ai spune niciodată asta, deci de ce să te folosești de mâncare? Niciodată nu îi interzici apa, deci de ce i-ai interzice mâncarea? Potrivit Departamentului pentru Familie și Servicii de Protecție din Texas, „Studiile recente au arătat că atunci când mâncarea este folosită în acest fel, își pierde semnificația ca parte necesară a vieții”.
Copiii ar trebui să înceapă să învețe de la o vârstă fragedă că mâncarea este o necesitate, la fel ca aerul și apa
Relația cu alimentele este foarte nocivă pentru sănătatea generală. Folosirea alimentelor pentru a face față oricărui tip de emoție sau ca modalitate de recompensă pentru o întâmplare uimitoare poate fi destul de toxic. Copiii ar trebui să înceapă să învețe de la o vârstă fragedă că mâncarea este o necesitate, la fel ca aerul și apa. În schimb, mâncarea s-a transformat în ceva care vindecă diferite de emoții. În loc să fie considerată ca o necesitate, „pentru mulți dintre noi, mâncarea este orice altceva. Ceea ce începe ca o necesitate biologică se împarte rapid cu emoții, idei, amintiri și ritualuri. Ca o consolare, pedeapsă, la o sărbătoare, obligație și în funcție de zi și de starea noastră de spirit, putem sfârși supraalimentându-ne, sau din contră subalimentându-ne".
Este timpul să începem să-i învățăm pe copiii noștri că nu ar trebui să primească mâncare doar pentru că au făcut ceva bun
Ei nu ar trebui să obțină mâncare atunci când se simt triști. Cu siguranță, nici nu ar trebui pedepsiți interzicându-le mâncarea. Mâncarea trebuie vazută ca o necesitate, nu ca un instrument de manipulare!
Copiii au nevoie de limite: iata de ce sunt bune limitele si ce invata copiii de la ele
Copilul are nevoie de limite pentru a se simti in sigurantă si chiar pentru propriul său echilibru mental. Stabilirea unor limite copiilor inseamnă stabilirea unui ghid pentru comportament - chiar si atunci când nu exista o regulă oficiala a familiei. Limitele ii invată pe copii ce inseamnă auto-disciplina, cum sa facă față sentimentelor neplacute și cî nouî parintilor NE pasî - dar si că sunt iubiti. Iată de ce are copilul nevoie de limite, cum punem limite copilului fără să il pedepsim si mai ales... de ce limitele fac parte din cheia unei bune educatii.
Greselile parintilor de copii rasfatati
S-ar putea sa ai un copil rasfatat? Sau crezi ca e imposibil asa ceva? Iata care sunt cele mai frecvente 10 greseli pe care pe fac parintii, permitand copilului sa devina rasfatat.
Daca va recunoasteti comportamentul in unele dintre ele, trebuie sa stiti ca niciodata nu este prea tarziu sa schimbati lucrurile citeste mai departe aici >
Despre educatie si rasfat, merita citit si:
Cum apare rasfatul
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa
Copilul rasfatat: 10 greseli de educatie ale parintilor
Va recomandam sa cititi: Mai multe despre psihologia copilului aici >
Despre psihologia copilului, la aceasta varsta, mai cititi
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
Sa intelegem depresiile copilariei
Copii avantajati la scoala si in viata
Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
10 secrete ale meseriei de mama
Cum ii putem invata pe copii toleranta
Forum de psihologia copilului
autor: Redactor Desprecopii.com - Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII