Zilele gri ale meseriei de mămica incepătoare - despre depresia postpartum

Zilele gri ale meseriei de mamica incepatoare - despre depresia postpartum

Zilele gri ale meseriei de mămica incepătoare - despre depresia postpartum

Draga mami, il tii pe bebe in brate si ar trebui sa fii cea mai fericita mamica din lume. Si totusi, pe langa acel sentiment de fericire se strecoara niste ganduri gri de tristete, ingrijorare sau chiar disperare. Iar acele tristeti se prelungesc pe durata mai multor zile...

Aceasta tristete are un nume - depresie postpartum -  iar daca nu este recunoscuta si tratata, depresia postpartum se inrautateste sau poate dura mai mult timp decat ar trebui. Iata tot ce trebuie sa stii despre cauzele depresiei postpartum, despre prejudecati si suport pentru a o depasi.

Depresia postpartum - surpriza neplacuta
Cand tristetea postpartum evolueaza in depresie postnatala
Cand sa suspectati o depresie postnatala
Cateva cauze ale starii depresive postpartum
Prejudecati legate de depresia postnatala
Niste sfaturi de la Desprecopii pentru tanara mamica

Depresia postpartum - surpriza neplacuta a meseriei de mamica de nou-nascut

Odata ce bebelusul intra in viata ta - nu vei mai fi niciodata aceeasi femeie. Iar emotiile, noptile nedormite, schimbarea fara sfarsit a scutecelor, plansul, alaptarea ... totul pare sa fie ceva nou de care nu stiai. Pe langa acel sentiment de fericire se strecoara si niste ganduri gri de tristete, ingrijorare sau chiar disperare. Iar acele tristeti se prelungesc pe durata mai multor zile...

Despre depresia postnatala probabil nu stiai nimic inainte de a deveni mama ... Dupa ce ai trecut prin perioada sarcinii cu brio, apoi de marea zi a nasterii copilului tau, ai crezut ca ai scapat si ca totul va fi roz. Si totusi, te simti uneori cuprinsa de o tristete pe care nu o poti explica ...

Aceasta tristete are un nume - depresie postpartum - iar daca nu este recunoscuta si tratata poate dura mai mult timp decat ar trebui.

Nu esti singura care trece prin depresia postnatala

70-80% dintre femei prezinta stari depresive dupa nastere. Aceste stari depresive, de ingrijorare si suparare incep sa se manifeste la 2-3 zile dupa nastere.

Iata cum se poate manifesta aceasta depresie:

- Noile mamici se pot simti triste, plangacioase, ingrijorate si morocanoase.

- Fara vreun motiv clar ele se supara pe noul bebelus, pe partener, pe ceilalti copii.

- Pot plange intr-un mod neasteptat.

- Cateodata au probleme legate de somn, alimentatie si luare a deciziilor.

- Aproape intotdeauna se intreaba daca se vor descurca cu noua responsabilitate, si anume aceea de a avea grija de un bebelus.

Aceste sentimente pot scadea in intensitate si se pot repeta in primele zile de dupa nastere. Pe cat de tulburatoare si infricosatoare aceste sentimente pot parea la acel moment, ele dureaza o perioada scurta -  cateva ore sau zile – si dispar fara a se urma vreun tratament. Daca starea depresiva dureaza cateva zile la rand, luati legatura cu medicul dvs.

Afla cum se mai poate manifesta depresia postpartum descarcand brosura Huggies aici

Cand tristetea postpartum evolueaza in depresie postnatala

Aproximativ 10% dintre femeile care nasc prezinta o stare depresiva postpartum. Spre deosebire de starea de tristete postpartum, depresia postnatala este marcata de sentimente mult mai intense de tristete, ingrijorare, sau disperare care se prelungesc pe durata mai multor zile si care tulbura capacitatea mamei de a functiona.

Daca nu este recunoscuta si tratata, starea depresiva postpartum se inrautateste sau poate dura mai mult timp decat ar trebui.

Semnele unei depresii postnatale

Exista cateva semne si simptome care indica faptul ca o noua mama poate dezvolta – sau deja are – stare de depresie postnatala:

Starea de tristete nu dispare dupa 2 saptamani, sau incepe sa se manifeste la 1-2 luni dupa nastere.

Sentimentele de tristete, indoiala, vinovatie, neajutorare par ca cresc in intensitate cu fiecare saptamana si tulbura functionarea normala a mamicii.

S-ar putea ca mamica sa nu fie capabila sa aiba grija de ea sau de copilul ei. S-ar putea sa aiba probleme in indeplinirea responsabilitatilor pe care le are la serviciu sau acasa.

Noua mamica nu poate dormi chiar atunci cand este obosita, sau doarme aproape tot timpul, chiar si atunci cand bebelusul este treaz.

Apar modificari importante ale poftei de mancare.

Are lipsa de interes in lucrurile care in mod normal erau placute.

Preocupare si grija extrema legate de bebelus, sau lipsa de interes si de sentimente pentru copil. Mamica se poate simti incapabila de a-si iubi copilul sau familia.

Neliniste sau atacuri de panica. Femeia este infricosata atunci cand este lasata singura in casa cu bebelusul.

Teama excesiva de a nu face vreun rau bebelusului.

Ganduri de a-si face rau singura, incluzand sinuciderea.

Daca aveti vreunul dintre aceste semne ale starii depresive postpartum, trebuie sa actionati imediat pentru a beneficia de suportul si de ajutorul de care puteti dispune. 

Instalarea depresiei postnatale nu înseamnă că mama respectivă nu își dorește sau nu își iubește copilul. Nu s-a identificat o cauză clară, însă există o serie de factori care pot crește riscul de depresie după naștere. - extras din Fiecare imbratisare va face mai puternici. Ingrijirea nou-nascutului si sanatatea mamei dupa nastere - Huggies.

Cateva cauze ale starii depresive postpartum

Nu se cunoaste intotdeauna motivul pentru care unele femei devin depresive dupa nastere si altele nu. Dar un factor important este cel biologic. Modificarile fizice si hormonale care au loc dupa nastere pot afecta starea sufleteasca si comportamentul femeii zile sau saptamani.

Factori de mediu, ca de exemplu stres, lipsa somnului, sentimente de singuratate, si lipsa de sprijin din partea familiei si prietenilor, pot juca deasemenea un rol. Alti factori sunt de natura psihologica – lucruri care afecteaza respectul de sine si modurile in care femeia face fata stresului.

In cea mai mare parte, starile depresive postnatale se datoreaza unei combinatii a tuturor acestor factori. Pentru fiecare femeie ce prezinta stare depresiva postpartum, combinatia acestor factori care produc boala este unica, pentru ca doua femei nu au aceeasi alcatuire biologica sau experiente de viata. Aceasta poate explica de ce unele femei pot dezvolta starea depresiva postpartum iar altele nu.

Poate de asemenea explica, in parte, de ce o femeie care poate sa faca fata cu succes presiunii si responsabilitatilor zilnice ar putea sa gaseasca stresul creat de aparitia unui bebelus ca fiind greu de gestionat.

Exista o serie de factori care pot creste riscul de depresie dupa nastere. Afla mai multe descarcand brosura Huggies aici

Aspecte psihologice

O multitudine de factori psihologici pot contribui la declansarea depresiei postnatale

Sentimentele de indoiala legate de sarcina sunt foarte intalnite. Sarcina poate fi nedorita sau neplanificata. Dar chiar si pentru o sarcina planificata si dorita, 9 luni ar putea fi un timp insuficient pentru ca mamica si partenerul ei sa se adapteze noilor responsabilitati.

Cateodata o femeie ramane insarcinata in speranta ca bebelusul va aduce inapoi un partener instrainat. Cand acest lucru nu se intampla, femeia se poate simti abandonata, furioasa, vinovata, si necorespunzatoare.

Ori bebelusul poate veni mai devreme, fortand aparitia unor schimbari neasteptate si stresante legate de rutina de acasa si serviciu. Daca bebelusul se naste cu o anumita boala, poate fi chiar mai greu pentru parinti sa se adapteze.

Sentimente amestecate se pot naste din istoria personala a femeii. Daca noua mamica si-a pierdut mama de timpuriu sau n-au avut o relatie buna, atunci ea poate fi nesigura in ceea ce priveste sentimentele ei legate de noul bebelus. Mamica s-ar putea teme ca preocuparea pentru copil ar putea conduce la durere, dezamagire sau pierdere.

Sentimentele de pierdere sunt foarte intalnite dupa nastere si pot contribui de asemenea la starea depresiva. Pierderea poate lua mai multe forme: pierderea libertatii, alaturi de sentimentul ca femeia este prinsa in cursa si legata; pierderea vechii identitati de persoana careia i se purta de grija sau care este totdeauna in control; pierderea zveltetii corporale si sentimentele de inatractivitate sexuala.

Factori legati de stilul de viata

Un factor major legat de aparitia depresiei posnatale este lipsa suportului emotional al partenerului, rudelor, si prietenilor. Suportul constant al partenerului mamei este important pentru ea pe parcursul sarcinii si in saptamanile si lunile de dupa nastere.

La fel sunt si dorinta partenerului de a-si asuma sarcinile gospodaresti si de a-si imparti sarcinile legate de ingrijirea copilului. Daca femeia este singura, divortata sau separata, sau traieste departe de familie, suportul poate fi rar sau inexisent. Toate acestea o pot face pe femeie sa se simta singura, coplesita, muncita peste puteri si neiubita.

Problemele legate de alaptare pot face ca noua mamica sa se simta necorespunzatoare si descurajata. Noile mame nu trebuie sa se simta vinovate daca nu pot alapta sau daca se decid sa opreasca alaptarea. Bebelusul poate fi foarte bine hranit si cu lapte formula. Partenerul poate ajuta cu cateva mese, astfel incat sa puteti avea mai mult timp pentru dvs sau ceilalti.

Prejudecati legate de depresia postnatala

In Romania, se vorbeste inca destul de putin despre depresia postnatala si din cauza acestui tabu - exista multe mamici care refuza sa o accepte sau sa discute deschis despre acest subiect.

Suportul, ajutorul si intelegerea sotului/partenerului sunt esentiale !

Din pacate, depresia postpartum e o boala inca ignorata in Romania. Unele tinere mamici nu sunt constiente ca sufera de depresie postpartum sau depresie postnatala si de aceea, suportul sotului si a restului familiei sunt esentiale in recunoasterea semnelor si simptomelor depresiei postnatale. 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

BROSURA: Ingrijirea nou nascutului si sanatatea mamei dupa nastere

In brosura veti gasi informatii succinte si sfaturi practice privind:
* sanatatea, ingrijirea si dezvoltarea copilului;
* importanta imbratisarii pentru dezvoltarea nou-nascutului, respectiv pentru sanatatea mamei;
* depresia postpartum - cum o recunoastem, cum o prevenim si cum o tratam.

Parcurgerea acestei brosuri va va ajuta sa va imbunatatiti cunostintele si abilitatile privind ingrijirea nou-nascutului dupa externarea acestuia din maternitate.

Descarca brosura Huggies aici

Categorie:Huggies

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII