Am trăit ȘOCUL vieții de frică. Bebe s-a inecat cu lapte matern și nu mai respira - jurnal de mami de bebe

Am trait socul vietii de frica. Bebe s-a inecat cu lapte matern si nu mai respira - jurnal de mami de bebe

Am trăit ȘOCUL vieții de frică. Bebe s-a inecat cu lapte matern și nu mai respira - jurnal de mami de bebe

A supt de la primul san pana l-a golit, l-am ridicat 5 minute pentru a eructa, iar apoi i-am oferit si al doilea san pentru a ma asigura ca este satul. A tras si din sanul acesta 5-6 inghitituri zdravene si a adormit la san (in general mai facea asa dupa ce il alaptam adormea pe pernuta de alaptat). In acest timp privindu-l cum sta fara nici un fel de zgomot, am observat ca in zona din jurul nasului si a guritei se cianozase (invinetise) foarte rau asa ca m-am pregatit sa il ridic si sa il bat pe spate cum faceam de regula ca sa eructeze (ragaie). Numai ca de data aceasta cand l-am ridicat sa il pun pe spate, am observat ca bebe era inconstient si nu raspundea la stimuli - semn ca se inecase cu lapte si caile aeriene ii erau blocate cu laptic...

Am trait socul vietii de frica 😨. Bebe s-a inecat cu lapte matern si nu mai respira - jurnal de mami de bebe

veti citi
Saptamana in care am trait socul vietii si am dat examenul cel mai important de mama
Bebe se inecase cu lapte si caile aeriene ii erau blocate cu laptic
Cu ochii in lacrimi incercam sa retin numaratoarea compresilor toracice pana la sosirea ambulantei.
Ambulanta nu avea defibrilator pentru copii in masina

Saptamana in care am trait socul vietii si am dat examenul cel mai important de mama

Saptamana aceasta pot spune ca am trait socul vietii mele si am dat examenul cel mai important. A fost inspaimantator.

Cine s-ar fi gandit ca pregatirea mea in cursurile de specializare pentru RCPH (Resuscitare cardio pulmonară si manevra Heimlich ) imi vor fi utile propriului meu copil.

Totul a inceput luni dupa amiaza pe la 16.35 cand am inceput sa il alaptez.

A supt de la primul san pana l-a golit, l-am ridicat 5 minute pentru a eructa, iar apoi i-am oferit si al doilea san pentru a ma asigura ca este satul. A tras si din sanul acesta 5-6 inghitituri zdravene si a adormit la san (in general mai facea asa dupa ce il alaptam adormea pe pernuta de alaptat). In acest timp privindu-l cum sta fara nici un fel de zgomot, am observat ca in zona din jurul nasului si a guritei se cianozase (invinetise) foarte rau asa ca m-am pregatit sa il ridic si sa il bat pe spate cum faceam de regula ca sa eructeze (ragaie).

Bebe se inecase cu lapte si caile aeriene ii erau blocate cu laptic

Numai ca de data aceasta cand l-am ridicat sa il pun pe spate, am observat ca bebe era inconstient si nu raspundea la stimuli - semn ca se inecase cu lapte si caile aeriene ii erau blocate cu laptic.

Atunci am inceput sa il strig si sa incep imediat Manevra Heimlich, incarcand sa ma pastrez calma pentru ca nu reusea sa elimine lapticul din caile respiratorii.

Asa ca  m-am vazut nevoita sa incep manevrele de compresiune si tapotare pe toracele lui aplecat caci nu mai reactiona la stimuli deloc. Era vanat la fata si isi dadea ochii pe spate fiind foarte moale tot corpul, fara sa respire. M-am speriat foarte tare dar instinctul de mama imi spunea ca fac bine ceea ce fac si sa continui ca am sa reusesc ...

Dupa ce inimioara lui si-a revenit am continuat sa dezobstructionez caile sale aeriene. Dupa 5 minute bebe isi revenise la culoare .

Cele 5 minute va spun sincer ca mi s-au parut ore.

Primul instinct a fost sa ies cu el la aer sa isi revina mai bine. Am coborat la parter de la etajul trei, timp in care bebe iar a dat ochii pe spate si a devenit neresponsiv. Toracele lui nu se expansiona deloc si nu auzeam respiratia pe obrazul meu.

Eram panicată, dar incercam sa nu ma pierd cu firea si sa ma concentrez pe ce am de facut pentru a-mi salva copilul.

L-am intins rapid pe o paturica pe care o aveam cu mine si am inceput iar sa verific daca respira si sa incep manevrele imediat. Un vecin amabil m-a vazut si a sunat urgent la 112 explicand situatia. (Nu are rost sa vorbesc de sistemul nostru medical si problemele intampinate ...caci sigur nu as termina pana maine)

Cu ochii in lacrimi incercam sa retin numaratoarea compresilor toracice pana la sosirea ambulantei.

Timp in care bebe si a revenit respirand brusc si tusind puternic. L-am intors di nou cu fata in jos aplecat pentru a-l tapota si a scoate lapticul care il tot avea in nasuc si in gura. Reusisem astfel sa ii deblochez caile aeriene si sa il fac sa isi revina .

L-am tinut de picioare cu capul in jos 1 minut pentru a spori oxigenarea creierului dupa acele secunde de hipoxie si cianoza faciala pentru a  nu avea urmări cerebrale sau de alta natura.

Matei isi revenise la culoarea fetei si respira dupa socul trait. Era stabil si obosit de toate cele intamplate.

A sosit si ambulanta dupa cel putin 15 minute (evident fara defibrilator pediatric fara monitor, pulsoximetru sau aparat de aspirat in concluzie fara a fi dotati ) - momente importante care ii puteau fi fatale daca eu nu stiam cum sa reactionez sau ma pierdeam cu firea in acele momente.

Cei de la ambulanta au fost foarte relaxati cand le-am povestit si m-au rugat sa le completez doar 4 foi A 4 in conditile in care prioritar era bebelusul si apoi aceste detalii, lasandu-ma macar sa imi revin de la cele intamplate.

Ambulanta nu avea defibrilator pentru copii in masina

Ambulanta nu avea defibrilator pentru copii in masina. De fapt mai bine zis masina nu era echipata cu nimic pentru un sugar...nici monitorizare - nici macar un pulsoximetru sau un aparat de aspirat ori masca de oxigen.

M-au urcat in ambulanta ca in taxiu desi la telefon am spus pentru ce varsta imi trebuie ajutor si cer o ambulanta dotata - avand in vedere ca ii spusesem ca s-au inceput manevrele de resuscitare.

Mi-au spus ca bebe este OK dupa o simpla aruncare cu privirea si ca daca mai imi doresc sa merg la  spital sau nu. M-am uitat la ei cu o fata de parca ii mancam din priviri si m-am urcat in masina pentru a merge la spital deoarece imi era frica sa nu fi favut vreo aspiratie de lichid in plamani, defecte neurologice chiar daca el post resuscitare isi revenise.

Asa ca am plecat  la spital in graba  cu bebe Matei la Spitalul Clinic Pediatric Grigore Alexandrescu.

Acolo, evident alt sistem nepregatit cu o plictiseala si nepasare cronica, dar asta am sa va povestesc in articolul urmator.

Concluzia acestui scenariu de groaza ar fi ca dupa fiecare alaptare bebelusul trebuie sa eructeze chiar daca pana se intampla asta trec chiar si două ore ca si in cazul nostru. Se putea intampla oricui doar ca organismul lui a reactionat mult mai rau decat in cazul unei aspiratii cu lapte la sugari.

Ma bucur ca in limita competentelor mele medicale am reusit sa ii fiu inger pazitor iar Dumnezeu a facut o minune si mi-a dat toata puterea de care aveam nevoie in acele secunde decisive.

Matei pui de om norocos va saluta cu drag !

► Iata Primul ajutor cand bebe se ineaca - iata ce trebuie sa faci

Din jurnal de mami de bebe scump, citeste si

Furia laptelui si hiperlactia. Am deja o rezerva strategica de lapte matern - jurnal de mami de bebe

Prima baita a bebelusului acasa. Instinctul de mama stie cel mai bine...- jurnal de mami de bebe

19 trandafiri albi si prima zi cu bebe acasa - Jurnal de mami de bebe

Alexandra  - mami de bebe scump ®

Alexandra e mami de bebe scump Matei Stefan, o mamica din comunitatea Desprecopii - care va impartasi cu noi experientele, bucuriile si greutatile vietii de mamica de bebelus.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate ©

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Nora
    Noratrimis la 4/12/2020

    Ar trebui sa ii dati in judecata sa fie sanctionati. Viata copiilor nostri e in mainile acestor "profesionisti ". Felicitari pentru spiritul de care ati dat dovada! Un articol care merita citit de oricare mamica

    Raspunde la acest comentariu
  2. Simona
    Simonatrimis la 4/12/2020

    Buna ziua, si eu am o poveste asemanatoare. Mi-am salvat copilul, pe atunci avea 2 saptamâni se înecate cu lapte matern. Norocul meu este ca mai am un copil mai mare si ma informasem de când am început diversificarea de la primul copil ce trebuie facut in caz de înec si multe altele. Am trait şocul vieţii mele la al doilea copil. Ma bucur ca am putut sa fac inima din nou sa bata inainte sa ajung la ambulanţa şi nu a ramas cu sechele. Mi sa spus ca daca eu nu interveneam era prea târziu.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII