Cât de DES facem baie bebelușului? Iată ce trebuie să știe mami și tati de bebe.
Cât de des facem baie bebelusului? Trebuie băită in fiecare zi? Nu o fi prea mult pentru pielea bebelușului? Sunt dese aceste intrebari pe forumul Desprecopii. Specialistii au inceput sa aiba indoieli asupra necesitatii reale a baitei zilnice la bebelus. Este dovedit ca spalatul foarte des creste riscul de eczema la copii.
→ Iată mai multe argumente despre cât de des ar trebui să facem baiță bebelușului.
- despre cat de des trebuie sa facem baie bebelusului, veti citi
E baita zilnica a bebelusului necesara?
Riscuri sau beneficii ale baitei zilnice a bebelusului
Ce fel de produse folosim la baita bebelusului?
Despre eczema la bebelusi
Despre baita si ingrijirea bebelusului
E baita zilnica a bebelusului necesara?
Baia este un obicei sanatos, cu care suntem deprinsi inca din copilarie. Cu toate acestea, de prea putine ori ne intrebam cat de des este bine sa facem baie si daca nu cumva baile frecvente au si efecte daunatoare asupra sanatatii. Cel putin in ceea ce-i priveste pe bebelusi, specialistii au inceput sa aiba indoieli asupra necesitatii reale a baitei zilnice.
Pentru majoritatea mamicilor, baia de seara a bebelusului este un adevarat ritual menit nu doar sa asigure igiena acestuia, ci si sa faca trecerea de la zi la somnul de noapte, despre care se spune ca este mai linistit dupa o baita calda.
Riscuri sau beneficii ale baitei zilnice a bebelusului
Cat de benefic este in realitate acest obicei si care sunt riscurile pe care le prezinta baile dese si prelungite ale bebelusului?
Un studiu facut in Marea Britantie a relevat faptul ca 60% dintre bebelusi beneficiaza de baita de seara in fiecare seara, petrecand, in medie, aproximativ 15 minute in apa. Asadar, baita a devenit un fel de rutina, pe care mamicile o considera ceva foarte firesc. Exista insa specialisti care considera ca a imbaia bebelusii in fiecare seara este nu doar o pierdere de timp si un consum inutil de apa, ci si un obicei care poate afecta sanatatea micutilor. Se pare ca spalatul excesiv este una dintre cauzele ascunse ale eczemei, deoarece pielea devine foarte uscata si se irita foarte usor.
Daca in perioada interbelica eczema afecta circa 4% dintre bebelusi, astazi ea se intalneste la peste 25%, iar in cazul copiilor mai mari, unul din cinci sufera de eczema. Apa si sapunul, desi sunt necesare pentru mentinerea igienei, pot deveni nocive pentru piele, daca sunt folosite prea des.
Spalatul foarte des creste riscul de eczema
Spalatul foarte des creste riscul de eczema pentru ca distruge anumite substante protectoare care se afla in stratul de suprafata al epidermei. In plus, creste si riscul alergiilor la diverse substante. Si acest lucru este cu atat mai valabil in cazul bebelusilor. De altfel, judecand obiectiv fenomenul, baia zilnica nu ar trebui sa fie considerata drept un obicei obligatoriu. De cele mai multe ori, bebelusii nu se murdaresc decat in jurul gurii si pe maini.
Prin urmare, o igiena potrivita a acestor parti ale corpului plus doua trei baite pe saptamana ar trebui sa fie suficiente pentru a tine departe bacteriile. In plus, daca in familie exista predispozite catre eczema, febra fanului sau astm, este indicat ca in apa de baie sa se adauge ulei de baie si sa fie evitata folosirea sapunului.
de citit neaparat :) si: Cand bebelusului ii este frica de baie
Ce fel de produse folosim la baita bebelusului?
Specialistii sfatuiesc parintii sa foloseasca produsele de baie pentru un timp cat mai scurt si recomanda sa le aleaga doar pe cele fara miros. De asemenea, ar trebui evitata folosirea spumei de baie. Se pare ca efectele nocive chiar ale produselor special concepute pentru bebelusi se resimt cu precadere in primele sase saptamani de viata si mai ales la copiii care mostenesc genetic predispozitia catre eczema.
Despre eczema la bebelusi:
Eczema la copil
Cremele pentru bebelusi pot favoriza eczema
Dermatita atopica (eczema)
Specialistii incearca periodic sa identifice substantele responsabile de efectele negative asupra pielii bebelusilor si sa impuna producatorilor de produse cosmetice destinate bebelusilor sa respecte anumite norme.
Cat despre frecventa pe care ar trebui sa o aiba baita de seara, nu exista o regula stricta. In principiu, Academia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusilor si copiilor, in general, sa li se faca baie generala o data sau de doua ori pe saptamana, nu mai des.
Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute
Absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii, baita bebelusului inseamna totusi mai mult decat atat. Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte. Citeste un ghid practic despre baita bebelusului, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute.
Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:
Prima baie a bebelusului meu
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Poate ca produsele cosmetice de pe piata au o vina in dezvoltarea eczemelor, dar in nici un caz nu ar trebui sa renuntam la baia bebelusului din cauza asta! E ok sa il trimitem transpirat la culcare? Plus ca foarte multi parinti nu spala propriu-zis copilul atunci cand ii schimba scutecul, il sterg pur si simplu cu servetele umede si il considera curat, gata. Halal specialisti, deci.
Da baita e necesara dar eu prefer sa am un copil sanatos nu unul care poate dezvolta 100 de boli din cauza apei pline de clor si altele
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII