Sunt alergiile copiilor mostenite? Nu toate. Tipuri de alergeni, simptome si tratamente - sfatul medicului

Sunt alergiile copiilor mostenite? Nu toate. Tipuri de alergeni, simptome si tratamente - sfatul medicului

Sunt alergiile copiilor mostenite? Nu toate. Tipuri de alergeni, simptome si tratamente - sfatul medicului

Sunt alergiile copiilor mostenite genetic? Nu chiar. Dacă ai anumite alergii, asta nu înseamnă că și copilul tau le va avea cu siguranță. Dar există o șansă de 50-50. Dacă și tatal copilului este alergic, șansele de alergie ale copilului cresc cu până la 75%.

Cu toate acestea, experții consideră că si alți factori intră în joc, cum ar fi mediul, poluarea aerului, infecțiile respiratorii - chiar și alimentatia și emoțiile prin care trecem... iata o trecere in revista a alergiilor, a tipurilor de alergeni, simptomelor si modalitati de tratament - cu sfatul medicului.

- vei citi:
Ce sunt alergiile?
Cum au loc alergiile?
Cine are alergii? Sunt alergiile moștenite?
Ce anume cauzează alergiile?
Care sunt semnele și simptomele alergiilor?
Cum sunt diagnosticate alergiile?
Cum sunt tratate alergiile?

Ce sunt alergiile?

Alergiile sunt reacții anormale ale sistemului imunitar la lucruri care sunt de obicei inofensive pentru majoritatea oamenilor. Atunci când o persoană este alergică la ceva, sistemul imunitar crede din greșeală că această substanță dăunează organismului.

Substanțele care provoacă reacții alergice - cum ar fi unele alimente, praf, polen de plante sau medicamente - sunt cunoscute sub denumirea de alergeni.

Cum au loc alergiile?

O alergie are loc atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un alergen, tratându-l ca un invadator și încercând să-l combată. Acest lucru provoacă simptome care pot varia de la enervante la grave sau chiar care pune viața în pericol.

În încercarea de a proteja organismul, sistemul imunitar produce anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE). Acești anticorpi determină apoi anumite celule să elibereze substanțe chimice (inclusiv histamină) în sânge pentru a se apăra împotriva „invadatorului” alergen.

Eliberarea acestor substanțe chimice este cea care provoacă reacții alergice. Reacțiile pot afecta ochii, nasul, gâtul, plămânii, pielea și tractul gastro-intestinal. Expunerea viitoare la același alergen va declanșa din nou acest răspuns alergic.

Unele alergii sunt sezoniere și au loc numai în anumite perioade ale anului; altele pot avea loc oricând cineva intră în contact cu un alergen. Deci, atunci când o persoană cu o alergie alimentară consumă acel anumit aliment sau cineva care este alergic la acarieni este expus la acevtia, va avea o reacție alergică.

Cine are alergii? Sunt alergiile moștenite?

Tendința de a dezvolta alergii este adesea ereditară, ceea ce înseamnă că poate fi transmisă prin gene de la părinți la copii. Dar doar pentru că tu, partenerul tău sau unul dintre copiii tăi ați putea avea alergii, nu înseamnă că toți copiii tăi le vor avea cu siguranță. O persoană nu moștenește o anumită alergie, ci doar probabilitatea de a avea alergii.

Unii copii au alergii chiar dacă niciun membru al familiei nu este alergic, iar cei care sunt alergici la un lucru sunt susceptibili să fie alergici la altele.

Ce anume cauzează alergiile?

Alergeni comuni în aer

Unele dintre cele mai frecvente lucruri la care oamenii sunt alergici sunt transportate în aer (transportate prin aer):

Acarienii sunt insecte microscopice care trăiesc în jurul nostru și se hrănesc cu milioanele de celule moarte ale pielii care cad de pe corpul nostru în fiecare zi. Sunt principala componentă alergică a prafului de casă. Acarienii de praf sunt prezenți pe tot parcursul anului și trăiesc în așternuturi, tapițerii și covoare.

Polenul este o cauză majoră a alergiilor (o alergie la polen este adesea numită febra fânului). Copacii, buruienile și ierburile eliberează aceste mici particule în aer pentru a fertiliza alte plante. Alergiile la polen sunt sezoniere, iar tipul de polen la care cineva este alergic determină când apar simptomele.

Mucegaiul este o ciupercă, care prosperă atât în ​​interior cât și în exterior, în medii calde și umede. În exterior, mucegaiurile pot fi găsite în zone de drenaj slabe, cum ar fi în grămezi de frunze putrezite sau grămezi de compost. În interior, mucegaiul prosperă în locuri întunecate, slab ventilate, cum ar fi băile și subsolurile umede. Mucegaiul tinde să fie sezonier, dar poate crește pe tot parcursul anului, în special cel din interior.

Alergiile la animalele de companie sunt cauzate de mătreața animalelor de casă (mici fulgi de piele) și de saliva animalelor. Când animalele de companie se ling, saliva ajunge pe blana sau penele lor. Pe măsură ce saliva se usucă, particulele de proteine ​​devin aeriene și se transformă în praf de casă. De asemenea, urina animalelor de companie poate provoca alergii în același mod atunci când ajunge pe blana sau pielea aeropurtată sau când un animal de companie face pipi într-un loc care nu este curățat.

Gândacii sunt, de asemenea, un alergen major. Expunerea la clădiri infestate cu gândaci poate fi o cauză majoră a ratei ridicate de astm la copiii din orașe.

Citeste si: Bolile alergice la copii  - intrebari si raspunsuri pentru parinti

Alergeni alimentari comuni

Opt alimente reprezintă cel mai mare risc de alergii alimentare: laptele de vacă, ouăle, peștele și crustaceele, arahidele și nucile, soia și grâul.

Laptele de vacă (sau proteina din laptele de vacă). Între 2% și 3% dintre copiii mai mici de 3 ani sunt alergici la proteinele din laptele de vacă și formulele pe bază de lapte de vacă. Cele mai multe formule sunt pe bază de lapte de vacă. Proteinele din lapte pot fi, de asemenea, un ingredient ascuns în alimentele preparate. Mulți copii depășesc alergiile la lapte.

Ouă. Alergia la ouă poate fi o provocare pentru părinți. Ouăle sunt folosite în multe dintre alimentele pe care le consumă copiii - și în multe cazuri sunt ingrediente „ascunse”. Copiii tind să depășească alergiile la ouă pe măsură ce cresc.

Pești și crustacee. Aceste alergii sunt unele dintre cele mai frecvente alergii alimentare la adulți și pe care oamenii nu le depășesc de obicei. Peștele și crustaceele provin din diferite familii de alimente, așa că a avea alergie la una nu înseamnă neapărat că vei fi alergic la toate.

Arahide și nuci. Alergiile la arahide sunt în creștere, precum și alergiile la nuci, migdale, nuci pecan, alune și caju. Majoritatea oamenilor nu depășesc alergiile la arahide sau nuci.

Soia. Alergia la soia este mai frecventă la copiii mici decât la copiii mai mari. Mulți sugari care sunt alergici la laptele de vacă sunt, de asemenea, alergici la proteinele din formulele de soia. Proteinele din soia sunt adesea un ingredient ascuns în alimentele preparate.

Grâu. Proteinele din grâu se găsesc în multe alimente, iar unele sunt mai evidente decât altele. Deși alergia la grâu este adesea confundată cu boala celiacă, există o diferență. Boala celiacă este o sensibilitate la gluten (întâlnită în grâu, secară și orz). Dar o alergie la grâu poate face mai mult decât să facă o persoană să se simtă rău - ca și alte alergii alimentare, poate provoca, de asemenea, o reacție care pune viața în pericol.

Alți alergeni obișnuiți

Alergia la insecte. Pentru majoritatea copiilor, a fi înțepat de o insectă înseamnă umflături, roșeață și mâncărime la locul mușcăturii. Dar cei cu alergie la veninul de insecte vor avea simptome mai grave.

Medicamente. Antibioticele sunt cel mai frecvent tip de medicament care provoacă reacții alergice. Multe altele, inclusiv medicamentele eliberate fără rețetă (cele pe care le poți cumpăra fără prescripție medicală), pot provoca, de asemenea, reacții alergice.

Produse chimice. Unele produse cosmetice sau detergenți pentru rufe pot provoca alergii. De obicei, acest lucru se datorează faptului că cineva are o reacție la substanțele chimice din aceste produse, deși nu este întotdeauna o reacție alergică. Coloranții, produsele de curățat de uz casnic și pesticidele utilizate pe gazoane sau plante pot provoca, de asemenea, reacții alergice la unele persoane.

Unii copii au, de asemenea, ceea ce se numesc reacții încrucișate. De exemplu, copiii care sunt alergici la polenul de mesteacăn ar putea avea simptome atunci când mănâncă un măr, deoarece acel măr este alcătuit dintr-o proteină similară cu cea din polen. Și din motive care nu sunt clare, persoanele cu alergie la latex (care se găsesc în mănușile de latex și unele tipuri de echipamente de spital) sunt mai susceptibile de a fi alergice la alimente precum kiwi, castane, avocado și banane.

Care sunt semnele și simptomele alergiilor?

Tipul și severitatea simptomelor alergice variază de la alergie la alergie și de la persoană la persoană. Alergiile pot apărea ca mâncărime a ochilor, strănut, nas înfundat, durere de gât, dificultăți de respirație, vărsături și chiar leșin.

Copiii cu alergii severe (cum ar fi cele la alimente, medicamente sau venin de insecte) pot fi expuși riscului unei reacții alergice bruște, care poate pune viața în pericol, numită anafilaxie. Anafilaxia se poate întâmpla la doar câteva secunde după ce a fost expus la un alergen sau  la câteva ore mai târziu (dacă reacția provine dintr-un aliment).

Deci, medicii vor dori ca oricine este diagnosticat cu o alergie care pune viața în pericol să poarte un auto-injector de epinefrină în caz de urgență. Epinefrina acționează rapid împotriva simptomelor alergice grave; de exemplu, reduce umflarea și crește tensiunea arterială scăzută.

Simptome - Alergenii aerieni

Alergenii aerieni pot provoca ceva cunoscut sub numele de rinită alergică, care se dezvoltă de obicei până la vârsta de 10 ani, atinge apogeul la adolescență sau la începutul anilor douăzeci și deseori dispare între 40 și 60 de ani.

Simptomele pot include:

strănut
mâncărime la nas și / sau gât
nas înfundat
tuse

Când simptomele includ, de asemenea, mâncărime, lăcrimare sau / și ochi roșii, aceasta se numește conjunctivită alergică.

Simptome de alergie la alimente, medicamente sau la insecte:

wheezing
probleme de respirație
tuse
răguşeală
etanșeitatea gâtului
dureri de stomac
vărsături
diaree
mâncărime, lăcrimare sau umflături ale ochilor
urticarie
inflamații
o scădere a tensiunii arteriale, provocând senzație de amețeală sau pierderea cunoștinței

Reacțiile alergice pot varia. Uneori, o persoană poate avea o reacție ușoară care afectează doar un singur sistem corporal, cum ar fi urticaria pe piele. Alteori, reacția poate fi mai gravă și poate implica mai mult de o parte a corpului. O reacție ușoară în trecut nu înseamnă că reacțiile viitoare vor fi ușoare.

Cum sunt diagnosticate alergiile?

Unele alergii sunt destul de ușor de identificat, dar altele sunt mai puțin evidente, deoarece pot fi similare cu alte afecțiuni.

Dacă copilul tău are simptome asemănătoare unei răceli care durează mai mult de o săptămână sau două, sau dezvoltă o „răceală” în același timp în fiecare an, discută cu medicul, care ar putea diagnostica o alergie și va putea prescrie medicamente sau îndruma către un alergolog (un medic care este expert în tratamentul alergiilor) pentru teste de alergie.

Cum sunt tratate alergiile?

Nu există un remediu pentru alergii, dar simptomele pot fi gestionate. Cel mai bun mod de a face față acestora este evitarea alergenilor. Asta înseamnă că părinții trebuie să-și educe copiii nu numai despre alergia în sine, ci și despre reacțiile pe care le pot avea dacă consumă sau intră în contact cu alergenul.

Este important să spui tuturor persoanelor care îl îngrijesc (profesori, membri ai familiei, părinți, etc.) despre alergia copilului tău.

Dacă evitarea alergenilor din mediu nu este posibilă sau nu ajută, medicii pot prescrie medicamente, inclusiv antihistaminice, picături pentru ochi și spray-uri nazale. (Multe dintre acestea sunt disponibile și fără prescripție medicală.)

În unele cazuri, medicii recomandă injecții (imunoterapie) pentru a ajuta la desensibilizarea unei persoane la alergen. Dar acestea sunt utile numai pentru alergeni precum praful, mucegaiul, polenul, animalele și înțepăturile de insecte. Nu sunt utilizate pentru alergiile alimentare.

Ce alimente pot produce alergie bebelusului?

Ce alimente pot produce alergie bebelusului si cum poti sa iti dai seama ca bebelusul are o alergie alimentara? Vezi sfaturile noastre despre alergiile alimentare ale bebelusului.

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice. Iata cum putem depista alergiile la copil

Cum depistam o alergie la copil? Desi manifestarile unei alergii pot fi variate, in functie de persoana si in functie de factorul care a produs-o, exista totusi cateva elemente comune pe care le intalnim la copiii suspecti de o anumita alergie. Daca constati una sau mai multe dintre aceste manifestari la copilul tau, atunci ar fi cazul sa te gandesti daca nu cumva este alergic la ceva anume:... citeste mai departe

Despre alergii mai cititi:

Alergia la gluten – 5 forme diferite?
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
7 alimente care ajuta la lupta impotriva alergiilor
Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii
Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii
Cum amenajam camera copilului alergic?
Alergia la alune

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

 autor: Desprecopii.com,
Material aprobat de dna medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII