Mami, îmi este teamă de vaccin! Iată sfaturi utile pentru a ne pregăti copilul pentru vaccinare

Mami, imi este teama de vaccin! Iata sfaturi utile pentru a ne pregati copilul pentru vaccinare

Mami, îmi este teamă de vaccin! Iată sfaturi utile pentru a ne pregăti copilul pentru vaccinare

Când copilul tău scâncește la menționarea cuvântului „vaccin”, probabil că ai sentimente mixte. Vrei ca puiul tău să fie protejat, dar și ca procedura să nu fie dureroasă.

Vaccinurile protejează sănătatea și bunăstarea copiilor, dar copiii nu înțeleg asta. Din fericire, poți avea un rol activ în schimbarea atitudinii copilului tău. Ceea ce spune și face un părinte înainte, în timpul și după vaccinare poate ajuta la calmarea unui copil, reducerea temerilor și asigurarea faptului că dezvoltă o atitudine sănătoasă față de medicul pediatru.

Dacă nu știi ce să spui sau ai probleme în a găsi cuvintele potrivite, te vom ajuta noi cu niște sfaturi de utile

Bebelușii nu își vor aminti durerea de la o vizită anterioară, dar copiii mici și școlarii care au nevoie de vaccinări pot asocia cabinetul medicului cu ceva rău.

Atitudinea ta este mai importantă decât ți-ai putea da seama, deoarece copiii mici preiau indicii de la părinți. Dacă faci o grimasă sau te încrunți, copilul tău poate deveni și el anxios. Comportamentul părinților în timpul vaccinărilor s-a dovedit în mod repetat că este un factor cheie în determinarea cantității de durere și anxietate pe care o va experimenta un copil. Interesant este faptul că multe studii arată că reasigurarea părinților (spunând de exemplu „Este în regulă” sau „Nu ai de ce să îți faci griji”) este posibil să crească suferința unui copil, [posibil pentru că] îi transmite copilului că trebuie să își facă griji.

Fii sincer cu copilul

Ai spus vreodată copilului că nu va simți nimic când i se va face vaccinul gripal sau ai promis că înțepătura acului nu va durea deloc? Adevărul poate provoca unele îngrijorări, dar problema este că al tău copil nu va mai avea încredere în ceea ce spui dacă îl minți, ceea ce creează un precedent rău. A spune că înțepătura acului nu doare nu este o idee bună, pentru că o va simți, deși durere variază de la copil la copil. Un răspuns mai bun este ceva de genul: „Poate să doară, dar voi fi cu tine și, dacă te doare, va dura puțin”.
Elimină elementul surpriză învățându-l pe copil la ce să se aștepte

Acasă, poți citi copilului cărți despre vizita la medic și îl poți încuraja să se joace de-a doctorul. A avea la dispoziție o trusă de medic, ajută la ameliorarea anxietății pentru copiii de 2 și 4 ani, cum ar fi cazul unei mămici din comunitatea Desprecopii: „Ne jucăm cu trusa medicală acasă - facem o rutină a ceea ce se va întâmpla când mergem la medic și vorbim despre modul în care fiecare trebuie să primească un vaccin uneori, chiar și mami sau tati, pentru că, deși doare puțin, vaccinul ne poate ajuta să rămânem sănătoși. Iar când durerea este iminentă, distragerea este cel mai bun aliat al meu: folosesc telefonul mobil, filme favorite, etc.".

S-a demonstrat că distragerea atenției reduce durerea și anxietatea asociate cu acul, dar modul în care îi vei distrage atenția ar trebui să depindă de vârsta copilului.

Dacă o simplă vizită la medic este tot ceea ce poate suporta copilul, poți lua în considerare vaccinul cu administrare intranazală - un spray nazal sigur, eficient, nedureros administrat anual, care este o alternativă la vaccinul anual împotriva gripei. Ambele tipuri de vaccin sunt eficiente împotriva virusului gripal, elementul diferențiator fiind modul de administrare.

Combate durerea înțepăturii

Amorțirea pielii poate ajuta la diminuarea durerii. Încearcă să pui gheață pe piele pentru un minut, înainte de efectuarea vaccinului. Cremele topice în combinație cu distragerea atenției sunt, de asemenea, eficiente în reducerea durerii și a suferinței asociate cu acul.  Dar amorțirea nu este potrivită pentru fiecare copil: frigul cauzat de gheața pe piele nu este plăcut și, cu tratamentele topice, așteptarea suplimentară poate uneori să adauge anxietate unui copil.

Copiii mai mari care depășesc tendința de a plânge pot încă să-și facă griji cu privire la durere și nu își vor aminti că vaccinarea de anul trecut a durut doar câteva secunde. De aceea, o altă mamică din comunitatea DC are o idee foarte interesantă:Mi-am încurajat copilul ca atunci când ajunge acasă după vaccin să-și scrie singur o scrisoare, ceva de genul:„ Dragă Teo, asta pentru a-ți reaminti că ai fost cu adevărat îngrijorat de vaccinul de astăzi, dar în mod surprinzător nu te-a durut prea mult. Amintește-ți asta data viitoare când trebuie să faci vaccinul antigripal. Cu drag, Teo :)"

Pe de altă parte, o mămică din comunitate are întotdeauna provizii pentru a se asigura că fiica ei de 2 ani rămâne calmă:Aduc întotdeauna cu mine o gustare și o băutură preferată de ea, să aibă după vaccin", spune ea, „Și dacă pare cu adevărat supărată, o jucărie mică dar nouă face minuni!"

Imunizarea este o poveste globală de succes în domeniul sănătății și dezvoltării, salvând milioane de vieți în fiecare an

Este important să fim informați despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru sănătatea noastră și a celor dragi. De aceea, Atlas Gripal - o platformă educațională interactivă - îți vine în ajutor cu o mulțime de informații utile despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală. Astfel, vei afla tot ce te interesează pentru a-ți proteja familia și pe tine ascultând podcast-urile Atlasului, de la medici și specialiști în domeniu.

„Pentru sezonul 2020-2021, sunt deja disponibile în farmacii vaccinuri gripale tetravalente cu administrare intramusculară sau intranazală. Este foarte important ca fiecare dintre noi să se consulte cu medicul de familie pentru a alege vaccinul optim, în funcție de vârstă și starea de sănătate.”, a declarat Dr. Ilinca Tranulis, Medic Specialist Pediatru.

Vaccinurile reduc riscurile de îmbolnăvire lucrând cu apărarea naturală a corpului pentru a construi protecție. Când facem un vaccin, sistemul nostru imunitar răspunde.

Imunizarea este o componentă cheie a asistenței medicale primare și un drept incontestabil al omului. Vaccinurile sunt, de asemenea, esențiale pentru prevenirea și controlul focarelor de boli infecțioase. Ele stau la baza securității globale a sănătății și vor fi un instrument vital în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene.

Vaccinarea împotriva gripei este deosebit de importantă pentru copii

Copiii mai mici de 5 ani - în special cei mai mici de 2 ani - prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații grave legate de gripă.

Vaccinarea antigripală este recomandată tuturor copiilor peste 6 luni în fiecare an. Vaccinurile gripale injectabile și vaccinurile gripale nazale sunt ambele disponibile pentru vaccinare. Este deosebit de important ca copiii mici și copiii cu anumite probleme cronice de sănătate să fie vaccinați.

Gripa este mai periculoasă decât răceala obișnuită pentru copii. În fiecare an, milioane de copii se îmbolnăvesc de gripă sezonieră; mii de copii sunt spitalizați, iar unii copii mor de gripă. De obicei, copiii au nevoie de îngrijiri medicale din cauza gripei, în special cei cu vârsta sub 5 ani.

Complicațiile cauzate de gripă la copiii din această grupă de vârstă pot include pneumonie, deshidratare, agravarea problemelor medicale pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă sau astmul, disfuncție cerebrală, cum ar fi encefalopatia, probleme sinusale și infecții ale urechii, iar în cazuri rare, complicațiile gripale pot duce la deces.

Anotimpurile gripale variază în funcție de severitate, cu toate acestea în fiecare an copiii sunt expuși riscului.

Tu ți-ai vaccinat anul acesta copilul împotriva gripei?

Protejează-ți copilul, protejează-ți familia. Sună-ți medicul și programează o vizită!

3 pași de urmat pentru a-ți vaccina antigripal copilul:

Sună-ți medicul și discută despre opțiunile de vaccin gripal pentru copii și adolescenți disponibile în România.
În baza recomandării medicului și a rețetei cumpără de la farmacie vaccinul gripal tetravalent, disponibil în două variante de administrare: intranazal și injectabil.
Programează o vizită la medic pentru administrarea vaccinului gripal.

Mai multe informații despre vaccinarea antigripală veti găsi pe platforma www.atlasgripal.ro.

Despre vaccinul antigripal, mai cititi

Vaccinul anti-gripal in sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII