Vaccinul anti-rotavirus la bebeluș. Când se face, în ce mod și ce trebuie să știe părinții

Vaccinul anti-rotavirus la bebelusi. Cand se face, in ce mod si ce trebuie sa stie parintii

Vaccinul anti-rotavirus la bebeluș. Când se face, în ce mod și ce trebuie să știe părinții

Rotavirusul este un virus din categoria ARN care poartă această denumire datorită formei de roată observabilă la microscop. Este un virus extrem de contagios care poate afecta persoanele de toate vârstele, însă este foarte periculos pentru sugari și copii, până la descoperirea vaccinului rotaviral, fiind cauză majoră de deces în rândul bebelușilor din întreaga lume.

Conform studiilor, copiii până la 5 ani contactează cel puțin o dată virusul, iar gravitatea infecției depinde de sistemul imunitar al fiecăruia. Cei vaccinați nu întâmpină probleme, însă ceilalți pot fi grav afectați. Recuperarea după o primă infecție nu aduce, însă, și imunitate naturală, reinfectarea fiind posibilă la orice vârstă, însă cu cât este vorba de un sistem imunitar mai matur, cu atât infecția este mai puțin agresivă, putându-se manifesta chiar și printr-o simplă diaree.

Vaccinul rotaviral se administrează pe cale orală, nefăcând parte din categoria celor injectabile. Vaccinul anti-rotavirus se poate procura de la farmacie, se administrează în cabinetul medicului de familie și se eliberează pe bază de prescripție medicală.

veti citi
Rotavirusul este un virus foarte contagios care provoaca o diaree si inflamatie a stomacului
Vaccinul anti-rotavirus - sau vaccinul rotaviral
Când se face vaccinul împotriva rotavirus
Cum se transmite rotavirusul
Care sunt simptomele infecției cu rotavirus

Rotavirusul este un virus foarte contagios care provoaca o diaree si inflamatie a stomacului care poate provoca decesul unui copilas

Rotavirusul este un virus extrem de contagios care provoacă gastro-enterocolită, o inflamație a stomacului și a intestinelor care afectează toți copiii cu vârsta până în 5 ani, totodată, reprezentând principala cauză de diaree până în 2 ani. În cazurile severe, infecția cu rotavirus poate cauza decesul.

Vaccinul anti-rotavirus - sau vaccinul rotaviral

Vaccinul anti-rotavirus, denumit și vaccin rotaviral, este singura metodă de prevenție a infecției cu rotavirus, acesta făcând parte din schema de vaccinare opțională propusă de Ministerul Sănătății. Chiar dacă în România nu face parte din schema obligatorie de vaccinare a copiilor, punctăm că în peste 46 de țări din lume acesta este obligatoriu. Vaccinul împotriva infecției cu rotavirus se administrează exclusiv copiilor.

► Vezi aici Schema de vaccinare in 2021: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania

Vaccinul anti-rotavirus acționează, asemenea oricărui vaccin, prin imunizarea organismului în fața unei posibile infecții cu rotavirus. Există mai multe tulpini de rotavirus, iar vaccinul, odată administrat, stimulează sistemul imunitar să producă  anticorpi împotriva celor mai frecvente tipuri de rotavirus astfel încât, la întâlnirea cu virusul, să-l recunoască instant și să creeze o barieră protectoare pentru a evita îmbolnăvirea.

Când se face vaccinul împotriva rotavirus

Vaccinul rotaviral se face bebelusului începând cu primele 6 săptămâni de viață. Acesta se administrează în două sau trei doze, în funcție de recomandările medicului și de cele ale companiei producătoare care se regăsesc în prospect. Cea de-a doua doză se administrează la un interval de 4 săptămâni de la prima.

Este important de punctat că vaccinul trebuie administrat până la vârsta de 6 luni (24 de săptămâni). Nu este recomandată administrarea vaccinului după acest interval de timp. Întotdeauna, dozele ulterioare de vaccin trebuie administrate de la aceeași firmă producătoare.

Eficienta vaccinului anti rotavirus

Vaccinul anti-rotavirus este eficient, conform studiilor, în proporție de 98%. Primul vaccin pentru rotavirus a fost autorizat în lume în 1998, însă 1 an mai târziu a fost retras, fiind asociat cu  invaginația intestinală. Abia în 2006 și 2008 au fost autorizate vaccinurile actuale care, de-a lungul timpului, și-au dovedit eficiența în prevenția infecției cu rotavirus. Dat fiind faptul că există mai multe tulpini de rotavirus, este foarte probabil ca și copiii vaccinați să se infecteze ulterior, însă riscul este foarte mic, iar formele dezvoltate sunt foarte ușoare față de simptomele pe care le dezvoltă copiii nevaccinați.

Unde si cum se face vaccinul anti-rotavirus

Vaccinul rotaviral se administrează pe cale orală, nefăcând parte din categoria celor injectabile. Vaccinul anti-rotavirus se poate procura de la farmacie, se administrează în cabinetul medicului de familie și se eliberează doar pe bază de prescripție medicală. Poate fi administrat împreună cu alte vaccinuri, neafectând răspunsul imun.

Cum se transmite rotavirusul

Rotavirusul se poate transmite pe cale fecal-orală și este extrem de rezistent în mediul exterior, putând fi activ pe suprafețe și până la două luni. Rotavirusul are o perioadă de incubație foarte mică, de maxim 3 zile, însă este contagios până la 3 zile după vindecare.

În rândul copiilor, rotavirusul se poate transmite cu multă ușurință, fie prin biberoane nesterilizate, fie prin mâinile pe care și le bagă des și din gest reflex în gură, fie prin jucării, de aceea singura cale de prevenție rămâne vaccinarea, spălatul mâinilor nefiind suficient în acest caz. Infecția cu rotavirus este des întâlnită iarna și primăvara.

Care sunt simptomele infecției cu rotavirus

Simptomele infecției cu rotavirus în cazul copiilor sunt:

- diaree severă

- vărsături

- febră

- durere abdominală

- pierderea poftei de mancare

- deshidratarea

Nu există un tratament special care să vindece infecția cu rotavirus. Se pot prescrie săruri de rehidratare, iar în cazul persoanelor cu sistem imunitar puternic infecția poate trece în 3-7 zile. Pericolul major îl constituie deshidratarea în cazul sugarilor și copiilor mici, care  poate fi fatală.

Ce analize se fac pentru a depista infecția cu rotavirus
Infecția cu rotavirus se diagnostichează pe baza simptomelor, a examenului clinic și prin testarea materiilor fecale. Astfel de teste există și în farmacii, iar pentru depistarea tulpinilor de rotavirus se pot face teste speciale, la cerere.

Despre infectia cu rotavirus, citeste si

Infectia cu ROTAVIRUS la bebelus. Simtome, prevenire si tratament

Vaccineaza-ti copilul impotriva infectiei cu rotavirus

 autor: Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Rotavirus

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII