5 Mituri despre vaccinul antigripal la copii - lămurite de medici

5 Mituri despre vaccinul antigripal la copii  - lamurite de medici

5 Mituri despre vaccinul antigripal la copii - lămurite de medici

În general, părinții unui bebeluș devin interesați de vaccinurile copilăriei când sunt chemați cu bebelușul la vaccinul care se administrează la vârsta de 2 luni – la cabinetul medicului pediatru. Bebelușii sunt vaccinați pentru prima oară în maternitate, cu cele doua vaccinuri - BCG și hepatitic B.

5 Mituri despre vaccinul antigripal la copii  - lămurite de medici

Din păcate, în ultimii ani, dezinformarea despre vaccinare a dus la apariția multor mituri și a creat un curent de scepticism in rândul părinților – iată o trecere in revistă a unora din aceste mituri – lămurite de medici.

1.    Vaccinul gripal conține mercur

Într-adevăr, există destul de multe mituri cum că vaccinul ar conține mercur, aluminiu sau diverse alte substanțe care pot să genereze alte efecte secundare. În primul rând, vaccinurile gripale pe care le folosim noi acum, în Programul Național în Romania, nu conțin mercur sau o sare de mercur. Acest lucru este un mit. Pot să conțină o cantitate destul de mică de hidroxid de aluminiu, care este un imuno-stimulant, deoarece vaccinul gripal administrat intramuscular nu folosește virusul viu, ci resturi virale, iar cel administrat intranazal conține virus viu atenuat, care nu este capabil să producă îmbolnăvirea, el replicându-se doar la nivelul căilor aeriene superioare și nu la nivelul căilor aeriene inferioare, fiind condiționat a se replica la o temperatură mai mică decât temperatura existentă la nivel pulmonar.
– explică DR. DUMITRA GINDROVEL

2.    După vaccinare pot apărea diverse afecțiuni

Există și alte mituri, de exemplu, că pot să apară diverse afecțiuni, cum ar fi sindromul Guillain-Barre sau diverse alte afectări secundare după vaccinare. Sunt date destul de concrete în acest moment, care spun că acest sindrom apare cu o frecvență mult, mult mai rară decât dacă o persoană s-ar îmbolnăvi de gripă. Adică sindromul Guillain-Barre apare în special la persoanele care au dezvoltat gripa ca și boală, și mult, mult mai puțin la persoane care au fost vaccinate.
– explică DR. DUMITRA GINDROVEL

3.    Dacă faci o dată vaccin gripal – nu mai trebuie să faci în alt an

Circulă mitul că dacă ai facut vaccinul gripal cândva în trecut, este suficient - iarăși o strategie de a demotiva pe cei care vor să se vaccineze, spunându-li-se că “odată un vaccin făcut e foarte bun”, ceea ce nu e adevărat întrucât în fiecare sezon există o circulație de virusuri diferite.
– explică CONF. UNIV. DR.MIHAI CRAIU

4.    Vaccinul gripal nu se face copiilor mici

Circulă și mitul cum că vaccinul gripal se face doar adulților și școlarilor. Ei bine, părinții trebuie să știe că cea mai mică vârstă la care poate fi vaccinat un copil, cu vaccin inactivat, deci injectabil, este vârsta de 6 luni. Cu alte cuvinte, nu există copii mici de grădiniță sau de colectivitate care să fie prea mici pentru a fi vaccinați, acesta fiind un alt mit care circulă la noi în folclorul urban românesc.
– explică CONF. UNIV. DR.MIHAI CRAIU

5.    E adevărat că vaccinul gripal slăbește imunitatea?

Nu, niciun vaccin nu slăbește imunitatea. Vaccinul introduce în organism un virus inactivat sau atenuat. Organismul, la întâlnirea patogenului, începe să producă anticorpi pentru a-l elimina. Acesta este modul în care funcționează sistemul imunitar la o persoană sănătoasă indiferent de tipul patogenului.

Vaccinurile reduc riscul de infectare cu o boală, creând protecție împotriva acesteia prin intermediul mecanismelor de apărare ale organismului.

Prin administrarea unui vaccin, sistemul imunitar al persoanei răspunde în următorul fel:

Recunoaște germenul care atacă organismul persoanei, cum ar fi un virus sau o bacterie.
Produce anticorpi. Anticorpii sunt proteine produse în mod natural de sistemul imunitar pentru a se lupta cu bolile.
Memorează boala și mecanismul de luptă împotriva acesteia, astfel încât, dacă ești expus aceluiași germen în viitor, sistemul tău imunitar poate să îl distrugă rapid, înainte ca persoana să se îmbolnăvească.

Vaccinul este astfel o modalitate sigură și inteligentă de a produce un răspuns imun în organism, fără a cauza efectiv boala. Sistemul nostru imunitar este programat să stocheze informații, astfel încât, acesta odată expus la una sau mai multe doze de vaccin, poate rămâne protejat împotriva unei boli pe perioade îndelungate de timp. Tocmai de aceea vaccinurile sunt eficiente, acestea prevenind boala înainte de instalarea acesteia.
explică CONF. UNIV. DR.MIHAI CRAIU

Ce vaccinuri gripale există în România?

Există mai multe tipuri de vaccinuri gripale disponibile în România:

Vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil - se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților.
Vaccin gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil - se administrează copiilor începând de la 3 ani și adulților.
Vaccin gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazală - se administrează copiilor între 2 și până la 18 ani.

Pentru a-ți proteja copilul și întreaga familie urmează 3 pași simpli:

Sună-ți medicul!

În baza prescripției de la medic cumpără din farmacie vaccinul gripal tetravalent, cu administrare intranazală sau injectabilă.
Programează o vizită la medic pentru administrare.

Mai multe informații oferite de specialiști în domeniul sănătății despre vaccinarea antigripală veti găsi pe platforma educațională www.atlasgripal.ro.

Despre vaccinul antigripal, mai cititi

Vaccinul anti-gripal in sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII