Vaccinarea anti Covid-19. Acestea sunt informațiile pe care trebuie să le citești

Vaccinarea anti Covid-19. Acestea sunt informatiile pe care trebuie sa le citesti

Vaccinarea anti Covid-19. Acestea sunt informațiile pe care trebuie să le citești

Vaccinurile pentru prevenirea bolii coronavirus Covid-19 (COVID-19) sunt probabil cea mai bună speranță pentru a pune capăt pandemiei.  Pe măsură ce Uniunea Europeana a Medicamentelor a aprobat utilizarea de urgență a vaccinului produs de Pfizer și BioNTech (si in curand a urmatoarelor pe lista - cum ar fi Moderna sau Astrazeneca - Oxford) probabil că aveți întrebări si neclaritati.

Iata ce trebuie sa stiti despre beneficiile vaccinurilor COVID-19, cum funcționează acestea, posibilele efecte secundare și importanța continuării luării măsurilor de prevenire a infecțiilor. Iată ce trebuie să știți despre diferitele vaccinuri și beneficiile vaccinării.

veti citi
Multe informatii care circula liber pe Facebook sunt iresponsabile si emise de persoane fara nici o pregatire medicala
Vaccinurile anti COVID-19: Acestea sunt faptele

Multe informatii care circula liber pe Facebook sunt iresponsabile si emise de persoane fara nici o pregatire medicala

In media sociala, din pacate, informatiile false despre vaccinare nu sunt controlate de specialisti, nu sunt sterse atunci cand sunt complet false si reprezinta un pericol la adresa sanatatii - iar cei care le raspandesc nu sunt pedepsiti.

Probabil ca dupa ce societatea va intelege  - la nivel mondial - ce risc major pentru intreaga planeta reprezinta Facebook... se vor lua masuri de control si reglementare a acestei probleme. Este incredibil ca am ajuns sa avem in feedul de Facebook elucubratii scrise sau sharuite de persoane care nu au nici o pregatire medicala... A ajuns acum orice taximetrist, buticar sau pedichiurista sa isi dea cu parere despre virusuri, chipuri, strategii.

Unii chiar neaga existenta acestui virus si spun ca e doar o gripa usoara. Asta in conditiile in care la data de 29 decembrie 2020 - sunt deja peste 1,784,026 decese pe aceasta planeta. Si cum ar fi fost aceasta cifra daca nu am fi purtat masti, tarile nu ar fi impus lockdons si restrictii? Probabil ca ar fi fost mult mai mare...

Vaccinurile anti COVID-19: Acestea sunt faptele

Iată ce trebuie să știți despre diferitele vaccinuri și beneficiile vaccinării.

Vaccinurile pentru prevenirea bolii coronavirus 2019 (COVID-19) sunt probabil cea mai bună speranță pentru a pune capăt pandemiei.  Pe măsură ce Uniunea Europeana a Medicametelor (UEM) a aprobat utilizarea de urgență a vaccinului cel produs de Pfizer și BioNTech (si in curand a urmatoarelor pe lista - cum ar fi Moderna sau Astrazeneca - Oxford) probabil că aveți întrebări. Iata ce trebuie sa stiti despre beneficiile vaccinurilor COVID-19, cum funcționează acestea, posibilele efecte secundare și importanța continuării luării măsurilor de prevenire a infecțiilor.

Care sunt beneficiile unui vaccin COVID-19?

COVID-19 poate provoca complicații medicale severe și poate duce la deces la unele persoane. Nu există nicio modalitate de a ști cum vă va afecta COVID-19. Dacă va infectati cu COVID-19, ați putea răspândi boala în familie, prieteni și alții din jurul vostru.

Vaccinarea cu vaccin COVID-19 vă poate ajuta să vă protejați, creând un răspuns de anticorpi în corp - fără a fi nevoie să vă îmbolnăviți de COVID-19.

Un vaccin COVID-19  va împiedica să luați COVID-19. Sau, dacă va infectati cu COVID-19, vaccinul vă poate împiedica să vă îmbolnăviți grav sau să dezvoltați complicații grave.

Vaccinarea ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea persoanelor din jur de COVID-19, în special a persoanelor cu risc crescut de boală severă de COVID-19 sau a celor in varsta.

Ce vaccinuri COVID-19 au fost aprobate și cum funcționează?

În prezent, mai multe vaccinuri COVID-19 se află în studii clinice. UEM va revizui rezultatele acestor studii înainte de a aproba vaccinurile COVID-19 pentru utilizare. Dar, deoarece există o nevoie urgentă de vaccinuri COVID-19 și procesul de aprobare al vaccinului UEM poate dura luni până la ani, UEM va acorda mai întâi autorizație de utilizare de urgență vaccinurilor COVID-19 pe baza a mai puține date decât este necesar în mod normal. DAr, datele trebuie să arate că vaccinurile sunt sigure și eficiente înainte ca UEM să poată acorda autorizații de utilizare de urgență.

Vaccinul Pfizer / BioNTech

UEM a acordat autorizație de utilizare de urgență pentru vaccinul Pfizer / BioNTech COVID-19. Datele au arătat că vaccinul începe să funcționeze la scurt timp după prima doză și are o rată de eficacitate de 95% la șapte zile după a doua doză. Aceasta înseamnă că aproximativ 95% dintre persoanele care primesc vaccinul sunt protejate de a nu se îmbolnăvi grav de virus. Acest vaccin este destinat persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste. Este nevoie de două injecții administrate la distanță de 21 de zile.

Vaccinul Moderna

In Europa se asteapta ca UEM sa dea autorizatie acestui vaccin in Ianuarie 2021. In SUA, s-a acordat autorizație de utilizare de urgență pentru vaccinul Moderna COVID-19. Datele au arătat că vaccinul are o rată de eficacitate de 94,1%. Acest vaccin este destinat persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste. Acest vaccin necesită două injecții administrate la distanță de 28 de zile.

Atât vaccinurile Pfizer / BioNTech, cât și vaccinurile Moderna COVID-19 utilizează ARN messenger (ARNm). Coronavirusurile au o structură asemănătoare vârfurilor pe suprafața lor numită proteină S. Vaccinurile COVID-19 ARNm oferă instrucțiuni celulelor pentru a face o bucată inofensivă dintr-o proteină S. După vaccinare, celulele încep să producă bucăți de proteine ​​și să le afișeze pe suprafețele celulare. Sistemul dvs. imunitar va recunoaște că proteina nu aparține acolo și va începe să creeze un răspuns imun și să producă anticorpi.

Un vaccin COVID-19 ne poate infecta cu COVID-19?

Nu. Vaccinurile COVID-19 nu utilizează virusul viu care cauzează COVID-19.

Rețineți că va dura câteva săptămâni până când corpul dumneavoastră va crește imunitatea după ce ați primit o vaccinare COVID-19. Ca urmare, este posibil să vă puteți infecta cu virusul care provoacă COVID-19 chiar înainte sau după vaccinare.

Care sunt posibilele efecte secundare ale unui vaccin COVID-19?

Un vaccin COVID-19 poate provoca reacții adverse ușoare după prima sau a doua doză, inclusiv:

Durere, roșeață sau umflături în locul în care s-a făcut lovitura
Febră
Oboseală
Durere de cap
Dureri musculare
Frisoane
Dureri articulare

Probabil că veți fi monitorizat timp de 15 minute după ce ați primit un vaccin COVID-19 pentru a vedea dacă aveți o reacție imediată. Cele mai multe efecte secundare apar în primele trei zile după vaccinare și durează de obicei doar una până la două zile.

Vaccinul COVID-19 poate provoca reacții adverse similare cu semnele și simptomele COVID-19. Dacă ați fost expus la COVID-19 și dezvoltați simptome la mai mult de trei zile după vaccinare sau simptomele durează mai mult de două zile, auto-izolați-vă și faceți testul.

Cum se distribuie vaccinurile COVID-19?

Datorită consumului limitat, nu toată lumea va putea primi imediat un vaccin COVID-19.

Fiecare tara si-a elaborat propria strategie de vaccinare. Campania de vaccinare anti-COVID a început în România pe 27 decembrie  - când a fost vaccinată prima persoană. Este vorba despre o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Primele doze de vaccin au fost distribuite la Institutul Balș și la celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. În total, România ar urma să primească de la Comisia Europeană vaccin pentru imunizarea a 10,7 milioane de persoane. Vaccinarea populației ar urma să înceapă în primăvara 2021.

Femeile însărcinate sau care alăptează pot primi vaccinul COVID-19?

Nu există cercetări privind siguranța vaccinurilor COVID-19 la femeile însărcinate sau care alăptează. Cu toate acestea, dacă sunteți gravidă sau alăptați și faceți parte dintr-un grup recomandat pentru a primi un vaccin COVID-19, puteți alege să luați vaccinul. Discutați cu medicul de familie despre riscuri și beneficii.

Citeste detalii aici Vaccinarea anti-COVID a femeilor însărcinate - iată ce știm acum

Există cineva care să nu primească un vaccin COVID-19?

Încă nu există vaccin COVID-19 pentru copiii cu vârsta sub 16 ani. Mai multe companii au început să înscrie copii în vârstă de 12 ani în studiile clinice privind vaccinul COVID-19. Studiile care includ copiii mai mici vor începe în curând.

Este posibil ca vaccinarea COVID-19 să nu fie recomandată persoanelor cu anumite condiții de sănătate. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări despre administrarea vaccinului.

Ar trebui să primesc vaccinul COVID-19 chiar dacă am avut deja COVID-19?

Obținerea COVID-19 ar putea oferi o anumită protecție naturală sau imunitate la reinfecție cu virusul care cauzează COVID-19. Dar nu este clar cât durează această protecție. Deoarece reinfectarea este posibilă și COVID-19 poate provoca complicații medicale severe, se recomandă ca persoanele care au avut deja COVID-19 să primească un vaccin COVID-19. Dacă ați avut COVID-19, așteptați până la 90 de zile după diagnostic pentru a obține un vaccin COVID-19.

Citeste si Covid-19 - scenariul de evolutie a bolii. 7 faze esentiale cu simptome specifice.

Pot să nu mai iau măsuri de siguranță după ce am primit un vaccin COVID-19?

Experții vor să afle mai multe despre protecția pe care o oferă un vaccin COVID-19 și cât durează imunitatea înainte de a modifica recomandările de siguranță. Factori precum numărul de persoane vaccinate și modul în care virusul se răspândește în comunități vor afecta, de asemenea, aceste recomandări.

► Citeste si Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz

Despre CORONAVIRUS

Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate

Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF

Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri

Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas

Coronavirus: 9 reguli esentiale de respectat daca avem in casa persoane din categoria de risc - sfaturi din presa italiana

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
referinte COVID-19 vaccines: Get the facts

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII