Pandemia este grea pentru sănătatea mintală a adolescentilor - iată cum ii putem ajuta

Pandemia este grea pentru sanatatea mintala a adolescentilor - iata cum ii putem ajuta

Pandemia este grea pentru sănătatea mintală a adolescentilor - iată cum ii putem ajuta

Anii adolescenței sunt în mod natural plini de neliniști, pe măsură ce copiii trec prin adolescență spre maturitate. Pandemia COVID-19 a intensificat stresul acestei tranziții pentru mulți tineri.

Un medic psiholog american celebru ofera câteva sfaturi despre cum să ajuți adolescenții să navigheze prin acest moment dificil.

- vei citi:
Anxietatea și depresia la adolescenți
Modalități de a rămâne conectați cu prietenii
Somnul este important pentru sănătatea mintală a copiilor
Semne potențiale de depresie la adolescenți

Anxietatea și depresia la adolescenți

Multi psihologi au remarcat ca aceasta pandemie este deosebit de grea pentru adolescenti si trag un semnal de ingrijorare despre efectele depresiei la tineri.

Anxietatea și depresia la adolescenți au fost o problemă uriașă chiar și înainte de pandemie, dar acum se înrăutățește - este concluzia multor specialisti.

Restricțiile de a nu ieși din casă sunt grele pentru aceasta categorie care este la varsta cand vrea sa isi testeze independența. A fi blocat acasă și a pierde activitățile extracurriculare poate fi dificil. „Deși acesta este un moment dificil pentru toată lumea, este deosebit de dificil pentru adolescenți”, spune Dr. dr. Strelitz  - un medic psiholog si pediatru american specializat in problemele adolescentilor.

„Este un moment în care se presupune că din punct de vedere al dezvoltării își câștigă independența.

Participarea la școală de la distanță poate necesita o ajustare. Conectarea cu colegii și prietenii la școală este o parte importantă a dezvoltării pentru adolescenți. Mediul virtual de învățare le poate da sentimentul de izolare.

Modalități de a rămâne conectați cu prietenii

Este foarte important să găsești modalități creative de a-ți ajuta adolescentul să-și petreacă timpul cu prietenii”, spune Dr. dr. Strelitz  - un medic pediatru american specializat in problemele adolescentilor.

Ea îi încurajează pe părinți să-și ajute adolescenții să găsească modalități de a rămâne conectați cu prietenii. A avea timp pentru a discuta cu colegii de școală sau chiar pentru a sta într-o manieră socială distanțată cu unul sau doi prieteni, este important pentru bunăstarea adolescenților.

Devine o problemă foarte mare atunci când adolescentul este complet rupt de accesul la prieteni”, a spus ea.

Somnul este cu adevărat important pentru sănătatea mintală a copiilor

Odată cu orele online, limitele de timp pentru folosirea mijloacelor media pot părea un lucru din trecut. Cu toate acestea, dr. Strelitz recomandă ca adolescenții să ia pauze regulate de la mijloacele media. „A te uita la un ecran pentru o perioadă prelungită de timp fără pauză nu este cu adevărat bun pentru sănătatea mintală”, a spus ea. „Toată lumea are nevoie de soare și aer proaspăt.”

Întrucât nu este nevoie de o deplasare la școală, unii copii se pot trezi mai târziu. Dar menținerea unui program regulat de somn poate ajuta adolescenții să rămână sănătoși fizic și mental. „Somnul este cu adevărat important pentru sănătatea mintală a copiilor”, a spus ea.

A petrece mult timp pe un laptop/telefon într-un dormitor ar putea fi unul dintre vinovați. Potrivit dr. Strelitz, crearea unui spațiu de lucru dedicat la un birou sau o masă în afara dormitorului poate fi de ajutor. Crearea unui spațiu mental între munca școlară și spațiul de somn poate ajuta adolescenții să-și recapete somnul.

Semne potențiale de depresie la adolescenți

În timp ce stresul și anxietatea sunt preocupări comune pentru adolescenți, dr. Strelitz a spus că există câteva indicii că un adolescent ar putea avea de-a face cu o problemă mai gravă:

este mai iritabil și se enervează mai ușor decât de obicei;
își evită prietenii;
doarme prea mult sau nu doarme suficient;
mănâncă în exces sau nu mănâncă suficient;
nu se bucură de lucrurile care-i plac de obicei.

Citeste Depresia la copilul adolescent: simptome si faze

Toate acestea sunt semne potențiale ale depresiei. Dacă observi oricare dintre aceste stegulețe roșii, probabil că este timpul să te adresezi medicului pediatru. Acesta te poate ajuta pe tine dar și pe adolescentul tău să găsiți modalități de a face față depresiei.

„Vorbind de sănătatea mintală, normalizarea este cu adevărat importantă, astfel încât oamenii să nu simtă că sunt identificați”, a spus dr. Strelitz. „Este ceva cu care toată lumea se confruntă la un moment dat, la un anumit nivel sau altul.”

Este important să știi că aceste sentimente sunt frecvente, iar obținerea ajutorului este crucială.Terapeuții pot ajuta copiii și adulții să facă față sentimentelor lor într-un mod productiv.

7 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 
Cum sa discutatam cu fetele despre sex .

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII