Somnul bebelușilor și obsesia părinților obosiți - oare nu abordăm greșit problema?
"Somnul bebelușului" este una dintre preocupările majore în viața unui părinte de bebeluș. Industria dedicată somnului bebelușului valorează enorm, oferind o multitudine de produse farmaceutice, muzicale, mecanice și materiale care umplu rafturile magazinelor, atrăgând părinții obosiți cu promisiunea unor nopți liniștite...
Mii de profesioniști trăiesc din exploatarea vulnerabilităților și epuizării părinților obosiți din întreaga lume, promițând antrenarea bebelușilor și a copiilor mici pentru a "dormi toată noaptea". În plus, mass-media prezintă în mod constant sondaje care arată cum nopțile nedormite ale bebelușilor și ale copiilor mici pot afecta relațiile părinților.
Cu toate acestea, este important de menționat că cel puțin o treime dintre copiii de 15 luni se trezesc în mod regulat, iar conceptul de a "dormi toată noaptea" nu este o realitate pentru majoritatea copiilor până când nu au peste 2 ani.
Din păcate, adesea avem așteptări nerealiste cu privire la comportamentul normal al sugarului. Încercăm să-i "reparăm" pe copiii noștri, să îi instruim, să îi înțărcăm devreme și să le oferim formule speciale pentru a-i face să doarmă mai mult. Ne conformăm rutinelor prescrise de experți în creșterea copiilor pentru a-i "antrena" să doarmă. Cu toate acestea, este important să înțelegem că bebelușii noștri nu au "probleme de somn". Ei dorm normal; pur și simplu "dorm ca un copil".
- vei citi:
Somnul copiilor este o problemă importantă
În prezent, ca societate, nu susținem familiile tinere
Bebelușii și copiii mici nu dorm ca adulții
În loc să "reparăm" bebelușii și copiii mici, nu ar timpul să ne "reparăm" pe noi?
Somnul copiilor este o problemă importantă
Somnul este o problemă deosebit de importantă în societatea noastră modernă, atât de importantă încât a generat o industrie cu profituri semnificative. Cu toate acestea, mulți dintre noi află despre importanța somnului abia atunci când devin părinți.
Obsesia noastră cu privire la somnul bebelușului este cu adevărat serioasă. Cu toate acestea, dacă părinții ar fi educați în mod corespunzător cu privire la comportamentul normal de somn al bebelușilor și la iluzia "bebelușului fericit care doarme 12 ore pe noapte", totul s-ar schimba. Acest lucru ar modifica felul în care interacționăm cu bebelușii și copiii noștri, ar schimba perspectiva asupra valorii maternității și ar îmbunătăți sprijinul oferit familiilor tinere.
În prezent, ca societate, nu susținem familiile tinere
Cu doar un secol în urmă era acceptabil să fii mamă, era pe bună dreptate văzut ca un job important. Acum suntem sub presiune să „avem totul” pentru a fi o „mămici sexy”, cu o siluetă perfectă, o casă perfectă, haine perfecte și o slujbă perfectă. Cu toate acestea, nu este posibil să trăim la înălțimea acestui ideal, răspunzând în același timp la nevoile normale și naturale ale sugarilor noștri.
Dormim, ne păcălim să credem că descendenții noștri au „probleme de somn”, mai degrabă decât să ne deschidem ochii la adevărata problemă - aceasta este dizarmonia dintre nevoile primare ale celor mici și așteptările lumii moderne. Care este cu adevărat problema?
Bebelușii și copiii mici nu dorm ca adulții, se trezesc mult și des - dar acest lucru este perfect normal
Când un bebeluș se află în uter, împrumută ritmurile circadiene ale mamei sale, deoarece melatonina îi este transmisă prin placentă, însă după naștere, el este singur și corpului său îi ia ceva timp pentru a putea face ceea mama a făcut-o. De fapt, îi ia până cel puțin 4 luni sau chiar mai mult. Nu numai că-i lipsesc regulatorii hormonali ai somnului unui adult, dar ciclul de somn al unui bebeluș este extrem de diferit de cel al unui adult. Imaginează-ți că un bebeluș trece printr-un ciclu de somn de două ori mai repede decât un adult, ceea ce înseamnă că se trezește cel puțin de două ori mai mult decât noi în timpul nopții. Asta înseamnă probabilitatea de a se trezi la fiecare 25 de minute dacă ceva îl alertează.
În plus față de asta, bebelușii și copiii mici au un neocortex extrem de subdezvoltat în comparație cu creierul unui adult, această secțiune frontală a creierului, responsabilă de gândirea rațională și analitică, precum și de reglarea răspunsurilor emoționale - înseamnă că nu posedă încă abilitatea de autoreglare emoțională, sau așa cum le place formatorilor de somn să-i spună, abilitatea de a se „liniști singuri”. Dar a te „liniști singuri" este un mit - un mit perpetuat pentru a-i face pe părinți să se simtă mai bine ignorând nevoile bebelușului lor. Secretul pentru a stimula autoreglarea emoțională la un copil este să răspunzi la nevoile lui.
Cel puțin o treime din copiii de 15 luni se trezesc în mod regulat și conceptul de a „dormi toată noaptea” nu este o realitate pentru majoritatea copiilor până când nu au peste 2 ani
Știința modernă susține noțiunea că așteptările noastre privind somnul copiilor sunt orice altceva dar nu realiste, cercetările recente sugerând că cel puțin o treime din copiii de 15 luni se trezesc în mod regulat și conceptul de a „dormi toată noaptea” nu este o realitate pentru majoritatea copiilor până când nu au peste 2 ani. Dacă nopțile nedormite sunt încă atât de frecvente în copilărie, de ce considerăm că este o problemă dacă bebelușii și copiii noștri nu dorm toată noaptea?
De ce se întreabă atât de mulți oameni despre obiceiurile de somn ale bebelușului și copilului nostru și ne sugerează metode care nu satisfac nevoile copiilor, în încercarea de a „remedia” problemele de somn? Într-adevăr, chiar și Academia Americana de Pediatrie recomandă plânsul controlat. Contrazicându-se cu propoziția „Până când copilul are șase luni, este rezonabil să vă așteptați să doarmă în majoritatea nopților. Cu toate acestea, până la jumătate din toți copiii sub cinci ani trec prin perioade de veghe nocturnă.” Sigur, dacă până la jumătate din toți copiii sub cinci ani au perioade de veghe nocturnă, atunci nu trebuie fie deloc o „problemă obișnuită de somn”?
Din păcate, avem așteptări incorecte asupra comportamentului normal al sugarului în societate, încercăm să ne "reparăm copiii", dormim, îi antrenăm, îi înțărcăm devreme, le oferim formula „bebelușului flămând” pentru a-i face să doarmă mai mult și urmăm rutina experților în materie de copii pentru a-i "instrui" să doarmă. Cu toate acestea, bebelușii noștri nu au „probleme de somn”. Ei dorm normal; pur și simplu „dorm ca un copil”.
În loc să "reparăm" bebelușii și copiii mici, nu ar timpul să ne "reparăm" pe noi?
Problema este cu adevărat una care aparține adulților și societății, nu copiilor, așa că ce trebuie remediat cu adevărat? Trebuie să respectăm ceea ce reprezintă cu adevărat o muncă uriașă: aceea de a crește un copil, și trebuie să sprijinim mamele cât mai mult posibil, astfel încât să se poată concentra pe cel mai important lucru pe care îl vor face vreodată - creșterea copiilor lor. Cum putem reda respectul față de maternitate și să oferim acel sprijin de care au nevoie?
Cum putem convinge liderii și factorii de decizie politici să înțeleagă că ceea ce au nevoie cu adevărat familiile este sprijinul pentru a fi doar asta - o familie? În primul rând, trebuie să începem cu o schimbare a așteptărilor; avem norocul că știința este de partea noastră și, într-o zi, va fi imposibil să mai ignorăm cercetările.
Ca mame, avem, de asemenea, ocazia de a reeduca cu ușurință la un nivel de bază, eu o numesc „Revoluția Maternității”, o revoluție care redă puterea mamelor - atunci când mamele lumii își revendică puterea, cred că pot face orice. Tu ce parere ai? Lasa la comentarii...
► Citeste si Cand bebelușul este agitat și nervos: 5 modalități de a-l calma
Despre somnul bebelusului - si mai multa informatie:
O mamica ne impartaseste un truc genial de adormire si calmare a bebelusului
Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: 7 mituri si multe adevaruri
4 produse ce stimuleaza somnul - pe care fiecare bebelus le apreciaza
10 semnale ca e timpul sa inveti bebelusul sa isi corecteze somnul
Bebelusul nou-nascut nu doarme suficient si este agitat: 9 sfaturi care pot shimba situatia
►si mai multe la sectiunea: SOMNUL BEBELUSULUI
Cat doarme bebelusul
Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.
In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Referinte:
The Journal of Psychology
Acedemia Americana de Pediatrie
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII