NU spune copilului că este OBRAZNIC - iată de ce

NU spune copilului ca este OBRAZNIC - iata de ce

NU spune copilului că este OBRAZNIC - iată de ce

Ii spui copilului tau ca este obraznic?

Etichetarea copiilor nu ajută pe nimeni, cu atât mai puțin copilul. Cuvintele pe care le folosim cu copiii ne poti schimba modul în care gândim despre ei. Dacă numim un copil sau comportamentul acestuia, obraznic, vom începe să-i vedem așa, ceea ce schimbă modul în care îi tratăm subconștient. Rezultatul? Putem încuraja mai mult din comportamentul nedorit, pentru că suntem în permanență în alertă pentru acest lucru.

- vei citi:
Ce efect are această etichetare asupra unui copil?
Etichetarea le face copiilor un mare deserviciu
Deci, ce se află la baza comportamentului „obraznic”?

Ce efect are această etichetare asupra unui copil?

Îți amintești când erai copil și cineva te-a numit într-un fel disprețuitor? Poate că ti-a spus ca esti neîndemânatic, că ai două mâini stângi, poate ca ți-a spus că ești lent, gras sau că nu ești isteț. A avut un impact asupra stimei de sine și a încrederii tale? Cu siguranta.

Poate că ai evitat sportul sau dansul sau poate ai crezut că nu te pricepi la ceva, așa că nu ai mai încercat. Cuvintele pe care le folosim despre (și către) copiii noștri incurajeaza stima lor de sine. Dacă ei cred că sunt obraznici, creați un efect nedorit. Încep să se comporte în moduri obraznice pur și simplu pentru că asta cred că se așteaptă de la ei.

CIteste si Stima de sine a copilului: de ce rolul parintilor este esential

Etichetarea le face copiilor un mare deserviciu

Cea mai mare problemă cu termenul este, însă, că le face copiilor un mare deserviciu prin faptul că nu descoperă cauza reală a comportamentului dificil. Niciun copil *nu vrea* să fie „obraznic”. Sunt „obraznici” pentru că se luptă cu ceva și nu se pot comporta mai bine în acel moment. Motivația nu este o problemă, așa că pedepsirea acestora când sunt „obraznici” sau recompensarea lor atunci când sunt „buni” nu va ajuta, dar ar putea agrava comportamentul tratându-l atât de superficial.

Deci, ce se află la baza comportamentului „obraznic”?

Frica, anxietatea, furia, durerea, trauma, confuzia, frustrarea, nevoia de conexiune, oboseala, foamea, capacitățile neurologice... atât de multe sentimente și nevoi mari care lipsesc atunci când descriem un comportament ca fiind „obraznic”. Încearcă să renunțați la cuvântul „obraznic” din vocabular și, în schimb, întreabă-te „de ce are nevoie copilul meu? ce îl determină să se comporte astfel? ”

Promit că îți va revoluționa modul de parenting și legătura cu copilul (dar și comportamentul copilului!).

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate,independenta  si performanta in societate citeste totul mai departe aici.

 Citeste si: Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII