Alimentația femeii dinaintea concepției influențează permanent ADN-ul bebelușului

Alimentatia femeii dinaintea conceptiei influenteaza permanent ADN-ul bebelusului

Alimentația femeii dinaintea concepției influențează permanent ADN-ul bebelușului

Alimentatia unei femei în apropierea concepției bebelusului poate influența permanent ADN-ul bebelușului sau - sugerează cercetările.

• Conform BBC News: „Rezultatele au arătat că alimentatia unei mame înainte de concepție și la începutul sarcinii este importantă și poate avea implicații asupra rezultatelor asupra sănătății generației următoare. Femeile ar trebui să aibă o dietă alimentară bine echilibrată înainte de concepție și în timpul sarcinii.”

- vei citi:
Necesitatea unei diete bine echilibrate înainte de concepție
O dietă bine echilibrată înainte de concepție și în timpul sarcinii
Efecte epigenetice
Gene „necunoscute”

Necesitatea unei alimentatii bine echilibrate înainte de concepție

Studiul britanic - care implica o cercetare amanuntita a unui grup de femei din Gambia, unde climatul sezonier duce la diferențe mari în alimentație între perioadele ploioase și secetoase. Aceasta subliniază necesitatea unei diete bine echilibrate înainte de concepție și în timpul sarcinii, spune o echipă din Marea Britanie / SUA.

Oamenii de știință au urmărit 84 de femei însărcinate care au conceput la mijlocul sezonului ploios și aproximativ același număr care au conceput la mijlocul sezonului uscat/secetos.

Nivelurile de nutrienție au fost măsurate din probe de sânge prelevate de la femei; în timp ce ADN-ul copiilor lor a fost analizat la două până la opt luni după naștere.


Cercetatorii, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, au declarat că a fost primul studiu care a demonstrat ca alimentatia si nutritia femeilor la momentul concepției poate schimba modul în care genele copilului ei vor fi produse - pe viață.

O alimentatie bine echilibrată înainte de concepție și în timpul sarcinii

Cercetatorii au subliniat pentru pentru BBC News: „Rezultatele noastre au arătat că alimentatia unei mame înainte de concepție și la începutul sarcinii este importantă și poate avea implicații asupra rezultatelor asupra sănătății generației următoare. Femeile ar trebui să aibă o dietă alimentară bine echilibrată înainte de concepție și în timpul sarcinii.

Efecte epigenetice

Experimentele la șoareci arată că alimentatie în timpul sarcinii poate avea un impact pe tot parcursul vieții asupra genelor descendenților.

De exemplu, culoarea blănii unui șoarece este influențată de alimentatia mamei sale. Acestea sunt cunoscute sub numele de „efecte epigenetice” (modificări ale ADN-ului care activează și opresc genele). O astfel de modificare implică atașarea substanțelor chimice numite grupări metil de ADN.

Cercetătorii au descoperit că sugarii concepuți în sezonul ploios au avut rate de metilare (procesul in care se adauga un grup de gene metil la o gena)  constant mai mari în toate cele șase gene studiate. Acestea au fost legate de diferite niveluri de nutrienți din sângele mamei. Dar nu se știe încă ce fac genele și ce efect ar putea avea procesul.

Gene „necunoscute”

Co-cercetătorul Dr. Rob Waterland de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston a declarat că descoperirile, publicate în Nature Communications, sunt o dovadă că dieta unei mame poate avea efecte epigenetice.

Cercetarea a arătat că nutriția unei mame „poate lăsa urme permanente pe genomul copilului ei, pe toate celulele corpului”, a declarat el pentru BBC News.

Co-autorul Andrew Prentice, profesor de nutriție internațională la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a adăugat: „Scopul nostru final este să definim o alimentatie optimă pentru viitoarele mame, care să prevină defectele procesului de metilare”.

► Citeste in continuare Vrei sa fii mămica? TU esti prima casă a bebelusului tău. De asta e momentul să incepi sa iti iubesti corpul

Va doriti un copil? Renuntati la ideile preconcepute

Dupa lungi discutii in intimitatea cuplului sau poate ca in virtutea unei porniri spontane, v-ati decis: vreti un copil!

Si asta cat mai repede posibil. Desigur... lucrurile se vor intampla mai devreme sau mai tarziu  toate la timpul lor. Pentru ca totul sa fie insa cat se poate de frumos, priviti dorinta de a avea un copil ca pe ceva natural si incercati sa nu va lasati prada presiunilor create artificial de tot felul de prejudecati legate de sarcina, care, din pacate, circula intens si au darul de a crea de multe ori panica citeste in continuare aici >

 Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! 

autor: Desprecopii - 2023
sursa
bbc.com/news
studiu publicat in revista Nature Communications - 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII