Ești insarcinată și ai ezitări despre vaccinare? Iată ce trebuie să știi
Din pacate, retele sociale si dez-informarea - alimenteaza multe teorii nefondate care dau apa la moara antivaccinistilor. Astfel au aparut focarele de boli care pot fi prevenite, cum ar fi rubeola și gripa.
Femeile insarcinate au multe neclaritati si pun adesea întrebări despre două vaccinuri pe care medicii le recomandă în timpul sarcinii: vaccinul antigripal și vaccinul diftero-tetanic (DT). Aceste vaccinări necesită considerații unice, deoarece beneficiile pentru bebeluși și mame sunt ușor diferite, dar la fel de importante.
- vei citi:
Ezitarea vaccinării în timpul sarcinii
Două vaccinuri care prduc griji viitoarelor mame
Vaccinul antigripal
Tdap pentru pertussis (tuse convulsiva)
Vaccinurile de astăzi sunt mai sigure decât au fost vreodată
Ezitarea vaccinării în timpul sarcinii are la informatii false despre vaccinuri
Din pacate, retele sociale si dez-informarea alimenteaza multe teorii nefondate care dau apa la moara antivaccinistilor. Astfel au aparut focarele de boli care pot fi prevenite, cum ar fi rubeola și gripa.
Dezinformarea s-a desfășurat in special in ultimul deceniu. Astăzi, vedete si părinți ingrijorati dar dez-informati - răspândesc dezinformarea despre vaccinuri, online, un exemplu clar este Olivia Steer, una dintre cele mai vocale antivacciniste. Ca urmare, copiii nevaccinați și persoanele din jurul lor sunt expuși unor boli controlabile altfel.
Organizația Mondială a Sănătății a identificat accesul limitat, neplăcerile și lipsa de încredere în medici ca fiind principalele motive pentru „ezitarea vaccinului” sau preocupările legate de vaccinare. Sănătatea femeilor și a bebelușilor este preocuparea cea mai mare a medicilor. Ca atare, este important pentru medici să ofere acces convenabil la vaccinări în timpul vizitelor prenatale și să răspundă la întrebările și îngrijorările pacientelor cu privire la vaccinuri fără a critica.
Două vaccinuri care produc griji viitoarelor mame: vaccinul antigripal si vaccinul diftero-tetanic
Viitoarele mame pun adesea întrebări despre două vaccinuri pe care medicii le recomandă în timpul sarcinii: vaccinul antigripal și vaccinul diftero-tetanic (DT). Aceste vaccinări necesită considerații unice, deoarece beneficiile pentru bebeluși și mame sunt ușor diferite, dar la fel de importante.
Vaccinul diftero-tetanic (DT) sau vaccinul antitetanos este indicat in sarcina pentru ca fatul poate fi infectat la nastere sau in timpul travaliului din cauza manevrelor chirurgicale specifice nasterii. Ideal, vaccinul ar trebui facut intre saptamanile 27-36 de sarcina. In acest fel se evita tetanosul neonatal.
O alta forma de vaccin antitetanos, numita Tdap, ofera protectie impotriva tusei convulsive. Acest vaccin este administrat, in general, in timpul sarcinii, insa medicul vi-l poate recomanda si imediat dupa nastere, daca nu l-ati facut inainte.
Vaccinul antigripal
Sugarii nu pot fi vaccinați împotriva gripei până la vârsta de 6 luni, așa că membrii familiei ar trebui să faacă vaccinul antigripal pentru a proteja bebelusii de gripa.
► cititi neaparat: Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil
Există un alt motiv important pentru care femeile se vaccinează împotriva gripei. Din cauza modificărilor sistemului imunitar, femeile însărcinate cu gripă dezvoltă adesea cazuri mai grave ale bolii, necesitând spitalizare și terapie intensivă mai des decât femeile care nu sunt însărcinate. Și când se întâmplă acest lucru, complicațiile sarcinii cresc, inclusiv probabilitatea de naștere prematură și nașterea copilului mort. Cu toate acestea, doar aproximativ 60% dintre femeile însărcinate se vaccineaza împotriva gripei.
Femeile care ezită la administrarea acestui vaccin ar putea fi îngrijorate de faptul că acesta le va îmbolnăvi. În timp ce un vaccin antigripal poate provoca simptome ușoare de răceală, acesta nu va infecta un pacient cu gripă. De fapt, mamele care se așteaptă să fie vaccinate, dar care încă dezvoltă gripa, vor avea probabil o infecție mai puțin severă decât dacă nu ar fi primit vaccinul. A fi sănătoase permite mamelor să aibă grijă mai ușor de bebelușii lor.
Tdap pentru pertussis (tuse convulsiva)
În timp ce vaccinul antigripal protejează mai întâi mama și apoi bebelușul, administrarea unui vaccin Tdap este cu adevărat menită să protejeze sugarul în ceea ce privește tusea convulsivă. Boala cauzează de obicei simptome minime și prezintă un risc redus pentru adulți, dar poate fi fatală la sugari. Recomandarea pentru adulții care nu sunt gravide este de un singur vaccin la fiecare 10 ani. Dar sistemul imunitar produce mai mulți anticorpi atunci când primește imunizarea - astfel anticorpii sunt transferați copilului.
Tusea convulsivă seamănă cu o răceală în stadiile incipiente, dar se transformă într-o tuse persistentă, severă, însoțită de un sunet convulsiv.
Pertussis este o preocupare pe tot parcursul anului, nu o boală sezonieră, cum ar fi gripa. Recomandăm ca toate femeile însărcinate să facă vaccinul Tdap în al treilea trimestru de sarcină pentru a oferi cel mai mare beneficiu copilului. Când femeile însărcinate primesc vaccinul Tdap, anticorpii trec de la mamă la făt și ajută la protejarea bebelușului după naștere. La vârsta de 2 luni, bebelușii ar trebui să primească prima dintre cele cinci doze de vaccin antipertussis; seria ar trebui să fie finalizată până la vârsta de 6 ani.
La fel ca în cazul vaccinului antigripal, este important ca persoanele din preajma copilului să fie vaccinate și pentru tuse convulsivă. Un rapel Tdap este sigur, așa că, dacă un prieten sau un membru al familiei nu-și amintește când a primit vaccinul, se recomandă vaccinarea.
Vaccinurile de astăzi sunt mai sigure decât au fost vreodată
Organizatia MOndiala a Sanatatii si Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) solicită teste riguroase pe termen lung înainte ca un vaccin să poată fi autorizat pentru utilizare, iar substanțele chimice, cum ar fi thimerosal, care au fost în mod eronat legate de autism în trecut au fost eliminate.
Pe de alta parte, urmatoarele vaccinuri ar trebui evitate in timpul sarcinii:
Antivaricela (varsat de vant)
HPV
ROR (rujeola-oreion-rubeola)
Despre vaccinuri in sarcina, mai cititi
Vaccinul impotriva varicelei si sarcina
Vaccinul antitetanos in timpul sarcinii: tot ce trebuie sa stii
Vaccinul impotriva rubeolei si sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021
referinte
- Organizatia Mondiala a Sanatatii
Safety of Immunization during Pregnancy - A review of the evidence
Vaccinations in pregnancy
Vaccines During Pregnancy FAQs
https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/vaccines-during-pregnancy.html
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII