Băieți vs. Fete: Cum să îți adaptezi tehnicile de creștere a copilului - stereotipuri si moduri de conectare
Copiii interpretează foarte diferit ceea ce spui - precum și tonul, volumul vocii tale dar și limbajul corpului. Iată strategiile unui psiholog pentru încurajarea oricărui copil să asculte și să fie deschis.
vei citi:
Creierul băieților și al fetelor se dezvoltă în moduri distincte
Experiențele unui copil afectează fiecare aspect al funcționării creierului
Stereotipurile sunt periculoase, desigur
Cele mai reușite tehnici de conectare cu băieții și fetele
Știm un lucru cert: creierul băieților și al fetelor se dezvoltă în moduri distincte
Cele mai noi tehnici în neuroștiințe, precum cartografierea creierului, ne-au ajutat să ne apropiem de înțelegerea acestui organ complex. Folosind imagini prin rezonanță magnetică funcțională, de exemplu, cercetătorii au urmărit modul în care diferite părți ale creierului se "aprind" atunci când fetele și băieții vorbesc, fac puzzle-uri sau întâmpină distrageri.
Experiențele unui copil afectează fiecare aspect al funcționării creierului
În același timp, am învățat foarte multe despre plasticitatea neuronală; experiențele unui copil afectează fiecare aspect al funcționării creierului. În timp ce diferențele înnăscute în anatomia creierului pot explica de ce băieții se comportă diferit de fete, fiecare copil este unic și evoluează.
Stereotipurile sunt periculoase, desigur
Ca adulți, avem responsabilitatea de a încuraja aptitudinea tehnică și îndrăzneala fizică la fete și de a aprecia sensibilitatea și expresivitatea verbală la băieți. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie să fim conștienți de modul în care genul poate afecta comunicarea, acordând totodată atenție caracteristicilor și temperamentului individual al copilului.
Cele mai reușite tehnici de conectare cu băieții și fetele
Schimbă modul în care vorbești cu copilul
Băieții dezvoltă abilitățile lingvistice mai încet decât fetele. Cea mai mare parte a discursului lor se poate înțelege până la vârsta de 4 ani și jumătate. Deci, evită „critica constructivă” folosind cuvinte abstracte, cum ar fi inadecvat, concentrare, deranjant sau succes. Ele pot suna pentru fiul tău ca un bla-bla-bla-bla.
Fetele dezvoltă abilități lingvistice mai devreme decât băieții. Aproape tot limbajul fetelor este de înțeles până la vârsta de 3 ani. Corpul calos, țesutul nervos care leagă cele două emisfere ale creierului, este mai gros în creierul fetelor, ceea ce facilitează comunicarea. Dar nu confunda impresionantul rafinament verbal al fiicei tale cu maturitatea emoțională și nu interpreta căderile ei ca regresie sau încercări de a te manipula. Este mai inteligent din punct de vedere strategic să-i dai ultimul cuvânt într-o discuție aprinsă pentru a preveni escaladarea. Poți revizui întotdeauna problema mai târziu, dacă este necesar.
Obține atenția copilului
În medie, băieții spun mai puține cuvinte pe zi decât fetele și vorbesc mai încet. Pentru a te asigura că te înțelege, vorbește-i într-un ritm relaxat, dar nu-l obosi vorbind prea robotic. („Te rog. Pune. Castronul. În. Chiuvetă.”)
În medie, fetele spun de două până la trei ori mai multe cuvinte pe zi decât băieții și vorbesc de două ori mai repede. Pentru a-ți menține autoritatea, vorbește suficient de repede pentru a-i susține interesul, dar nu la fel de repede cum vorbește ea.
Fă-te bine înțeles
Creierul unui băiat secretă mai puțină serotonină decât cel al unei fete. Acest lucru îi face pe băieți mai agitați și mai rapizi să acționeze din impuls.
Creierul unei fete secretă mai multă serotonină. Acest lucru face mai ușor pentru fete să-și modifice dispoziția și să-și gestioneze exprimarea emoțiilor. Dar realizează că argumentele - despre reguli, mâncare sau camera dezordonată a fiicei tale - nu vor fi rezolvate în timpul unei singure discuții serioase și logice.
Transmite-ți sentimentele
Creierul unui băiat secretă mai puțină oxitocină și vasopresină decât cel al unei fete. Acest lucru face ca băieții să aibă mai puține șanse de a percepe semne de durere sau suferință la alte persoane. Așadar, fiul tău de multe ori nu va observa diferențele subtile ale tonului tău, iar suspinele sau sugestiile tale sarcastice se pot pierde. Nu lăsa acest lucru să te facă să te simți insultată sau ignorată dacă el nu observă că ești supărată.
Creierul unei fete secretă mai mulți hormoni decât al băiatului. Acest lucru ajută fetele să răspundă rapid la semne de durere sau suferință la alte persoane. Deci, știi că fiica ta este extrem de sensibilă la tonul care dezvăluie dispreț, batjocură sau indignare. Pentru a ajuta la difuzarea aspectului emoțional a ceea ce spui și pentru a-ți îmbunătăți tonul, schimbă-ți mai întâi atenția. Încearcă să-i acorzi ei atenție câteva minute înainte de a-i cere să-și schimbe concentrarea și să te asculte.
Caută ajutor
Pentru a auzi confortabil pe cineva, băieții necesită ca vocea persoanei să fie cu șase până la opt decibeli mai puternică decât au nevoie fetele să o audă. De asemenea, au o toleranță mai mare la zgomotul de fond. Așadar, reține că, dacă trebuie să-i ceri fiului tău de două ori să facă ceva, este posibil ca el să nu te fi auzit. Încearcă să folosești propoziții scurte și să vorbești destul de tare, dar nu pe un ton înalt.
Fetele pot discerne vocile la decibeli mai mici și, de asemenea, pot observa nuanțele de ton mai bine decât băieții. Ei pot auzi mai bine la frecvențe mai mari, dar sunt, de asemenea, mai ușor deranjați sau distrași de zgomotul de fundal. Deci, fii directă cu fiica ta. Nu numai că îți va auzi cuvintele, dar poate detecta cu ușurință o minciună.
Obține mai multe detalii
Băieții nu caută contactul vizual la fel de des ca fetele. Ei tind să fie mai comunicativi verbal atunci când stau lângă cineva. Așa că, încearcă să vorbești în mașină, în timp ce vă plimbați pe stradă sau în lumina slabă a camerei sale înainte de culcare.
Fetele caută și reacționează pozitiv la contactul vizual, zâmbetul și comunicarea verbală față în față. Deci, dacă ai nevoie de clarificări cu privire la un eveniment supărător, folosește întrebări deschise, mai degrabă decât da-sau-nu sau întrebări principale. În loc de „Te-ai înfuriat pe ea ???” spune, „Cum a fost?”
Discută despre emoții
Băieții au o anxietate de separare mai mare și plâng mai ușor înainte de vârsta de 3 ani decât fetele. Pe măsură ce cresc, sistemul lor nervos autonom (care reglează ritmul cardiac, tensiunea arterială și digestia) îi determină să reacționeze la stres sau confruntare cu entuziasm sau exaltare. Deci, vorbeste-i despre sentimente în mod indirect, cum ar fi citind o poveste la culcare și vorbind despre ceea ce s-a întâmplat cu un personaj sau întrebând-ul despre visele sale.
Capacitatea fetelor de a citi indicii sociale le ajută să se adapteze la medii noi. Sistemul lor nervos autonom le face să reacționeze la stres retrăgându-se sau simțind amețeli, greață sau frică. Deci, dacă vine acasă cu o poveste îndurerată, nedreaptă, etc., gândește-te la tine ca la o mătușă plină de compasiune sau ca la un consilier de tabără și ascult-o fără să exprimi milă sau panică.
Participa si tu la dezbaterea noastra: Isi educa romanii copiii sa fie toleranti?
Care sunt mai greu de crescut, baietii sau fetele? Si de ce?
De cand am devenit mamica de baiat am mereu tendinta sa spun ca e mai greu sa cresti un baietel decat o fetita... Nu stiu daca e vorba de varsta mea care nu mai este aceeasi ca la primul copil (care este fata), de rabdarea care pare sa fie invers proportionala cu varsta sau pur si simplu de faptul ca totul pare sa fie altfel. Mai departe>>
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII