Erupția cutanată PUPPP în timpul sarcinii

Eruptia cutanata PUPPP in timpul sarcinii

Erupția cutanată PUPPP în timpul sarcinii

PUPPP înseamnă "Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy" / Papule şi Plăci Urticariene Pruriginoase de Sarcină.

Aceasta este o erupție ce cauzează prurit și care afectează unele femei mai târziu în timpul sarcinii. La început, poate arăta ca niște puncte mici, în relief, dar se pot dezvolta în pete de leziuni ale pielii numite plăci. O erupție cutanată PUPPP nu este periculoasă pentru mamă sau făt și de obicei dispare imediat după naștere. Dar mâncărimea în timpul sarcinii poate fi îngrozitoare. Pentru a obține o oarecare ușurare, încearcă băi liniștitoare (cu fulgi de ovăz sau bicarbonat de sodiu), comprese reci și gel de aloe vera.

vei citi:
Ce este PUPPP?
Cum arată erupția cutanată PUPPP?
Cum este diagnosticată o erupție cutanată PUPPP?
Ce cauzează erupția cutanată PUPPP în timpul sarcinii?
Factori de risc pentru PUPPP
Tratamente pentru erupția cutanată PUPPP
Este PUPPP o condiție periculoasă?
Colestaza gravidica - Mancarimea intensa a pielii in timpul sarcinii

Ce este PUPPP?

PUPPP este o erupție care afectează femeile însărcinate, de obicei în al treilea trimestru.

PUPPP înseamnă "Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy" / Papule şi Plăci Urticariene Pruriginoase de Sarcină. Se mai numește erupție polimorfă a sarcinii (PEP). A avut și alte nume: prurigo cu debut tardiv, erupția toxică Bourne și eritem toxic al sarcinii.

Mai puțin de 1% dintre femeile însărcinate (aproximativ 1 din 160 până la 300) suferă de o erupție cutanată PUPPP - totuși este cea mai frecventă afecțiune a pielii în timpul sarcinii. De obicei, afectează femeile la prima sarcină și nu apare în sarcinile ulterioare.

Cum arată erupția cutanată PUPPP?

Erupția PUPPP apare mai întâi sub forma unor pete mici, în relief, care arată ca niște coșuri. Dacă ai o piele deschisă la culoare, acestea pot arăta roz sau roșii și poți vedea un halou alb în jurul erupțiilor. Dacă ai o piele mai închisă la culoare, erupțiile pot apărea mai aproape de culoarea pielii. Erupția PUPPP apare adesea mai întâi pe stomac, pe și în jurul vergeturilor.

PUPPP se poate dezvolta în zone mai mari ale unei erupții de tip "stup". Se pot forma vezicule iar erupția se poate răspândi în câteva zile la coapse, fese, spate și, mai rar, brațe și picioare. De obicei, nu afectează gâtul, fața, mâinile sau picioarele.

Un efect foarte neplăcut al erupției cutanate PUPPP este pruritul, mai ales noaptea. De obicei durează patru până la șase săptămâni și dispare în câteva zile după naștere - deși poate persista câteva săptămâni după naștere.

Cum este diagnosticată o erupție cutanată PUPPP?

O erupție cutanată PUPPP este diagnosticată de medic la un control, poate spune dacă este PUPP doar privind erupția. Dacă vrea să se asigure că nu există o altă infecție care să provoace erupția cutanată, poate recomanda o analiză de sânge.

Ce cauzează erupția cutanată PUPPP în timpul sarcinii?

Experții nu știu ce cauzează o erupție PUPPP. Cu toate acestea, există câteva teorii principale:

Întinderea rapidă a pielii poate provoca leziuni ale țesutului conjunctiv, lăsând țesutul vulnerabil la inflamație. Acest lucru ar explica de ce PUPPP apare mai târziu în timpul sarcinii (când pielea se întinde și mai mult) și mai des la femeile care au gemeni, tripleți, etc.
PUPPP poate fi o reacție alergică la celulele fetale din sângele matern. ADN-ul masculin care circulă de la bebeluș se poate depune în pielea mamei, iar sistemul imunitar al mamei are o reacție la acesta. PUPPP apare de două ori mai des la femeile care poartă copii de sex masculin.

Factori de risc pentru PUPPP

Unele femei cu erupție cutanată nu au factori de risc pentru PUPPP. Dar este mai frecvent la femeile care:

Sunt purtătoare de multipli (Rata este de 0,5 la sută la sarcinile singulare, de 2,9 până la 16 la sută la sarcinile gemelare și de la 14 la 17 la sută la sarcinile cu tripleți).
Sunt la prima sarcină.
Se confruntă cu o creștere rapidă în greutate sau a burticii.
Sunt caucaziene.
Poartă un băiat.
Au o sarcină în urma unui FIV cu tratament lung cu progesteron.
Au grupa sanguină Rh pozitivă.

Tratamente pentru erupția cutanată PUPPP

Tratamentele pentru erupția cutanată PUPPP sunt menite să ofere ameliorarea senzației intense de prurit. Remediile includ:

O baie cu fulgi de ovăz sau bicarbonat de sodiu.
Comprese reci și umede.
Gel de aloe vera.
Îmbrăcăminte moale din bumbac.
Nu zgâria erupția sau se poate agrava!

Dacă mâncărimea este încă insuportabilă, medicul poate recomanda un unguent topic (corticosteroizi), un antihistaminic oral sau - dacă ai un caz sever - poate prescrie steroizi orali. Nu lua medicamente - chiar și antihistaminice fără prescripție medicală sau unguente topice - fără să discuți cu medicul!

Este PUPPP o condiție periculoasă?

Nu, PUPPP nu este periculos pentru tine sau copilul tău. Deși mâncărimea poate fi dificilă de trăit - și poate fi un alt lucru care vă împiedică să dormiți bine - nu există alte consecințe îngrijorătoare pe termen scurt sau pe termen lung.

Colestaza gravidica - Mancarimea intensa a pielii in timpul sarcinii

Trimestrul al treilea de sarcina este, din anumite puncte de vedere, partea cea mai frumoasa a sarcinii, pentru ca el se finalizeaza cu nasterea mult asteptata, dar este si o perioada plina de riscuri pentru mama si pentru fat.

Colestaza gravidica se manifesta de obicei printr-un prurit, o mancarime intensa, aparuta mai ales la nivelul mainilor (in palme), al picioarelor (talpi) si al abdomenului, acesta fiind, de cele mai multe ori, singurul simptom. Uneori senzatia de mancarime poate fi insotita de scaune deschise la culoare, urina inchisa la culoare si de o pigmentare in galbui a pielii si a ochilor.

Colestaza gravidica sau mancarime ale pielii in timpul sarcinii – o alta afectiune specifica a trimestrului 3 de sarcina.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021
articol verificat si aprobat de 
Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII