Aceste gravide au risc crescut de travaliu PREMATUR: 12 motive și situații explicate de medic
Unele femei însărcinate au un risc crescut pentru travaliul prematur. Acest risc apare când femeia a avut o îngrijire prenatală scăzută, neadecvată sau absentă, sau din motive de sănătate.
De asemenea, femeile care au mai avut un travaliu prematur în trecut au riscul de a avea și al doilea travaliu prematur. Un număr de alți factori au fost, de asemenea, corelați cu travaliul prematur. Există factori legați de făt care fac travaliul prematur mai probabil.
→ Iată mai multe despre riscul travaliului prematur - care sunt cei 12 factori de risc și cum decurge nașterea prematură - cu sfatul medicului.
- despre riscurile care pot declansa o nastere prematura,veti citi:
Exista factori de risc care pot grabi nasterea?
Situatii de risc in sarcina
Insa, jumatate dintre femeile care au travaliu prematur nu au factori de risc cunoscuti
Travaliul prematur - pas cu pas
Despre nasterea prematura si riscurile sale, merita citit si
Exista factori de risc care pot grabi nasterea?
Exista factori legati de fat care fac travaliul prematur mai probabil. De exemplu prea mult lichid in sacul amniotic, care inconjura copilul, constituie un factor de risc. Problemele cu placenta sau anumite defecte congenitale cresc de asemenea riscul. Iar dupa ultimele studii, si factori genetici.
Nașterea prematură și nașterile din familia ta - există o legătura. Iată mai multe despre riscul nașterii premature
12 Situatii de risc in sarcină
Puteti sa va aflati in situatie de risc pentru travaliu prematur daca vreunul din urmatorii factori vi se aplica :
ati mai avut travaliu prematur in decursul acestei sarcini
ati avut travaliu prematur sau nastere prematura intr-o sarcina precedenta
sunteti insarcinata cu sarcina multipla (gemeni, tripleti)
ati avut una sau mai multe avorturi la cerere in cel de-al doilea trimestru al sarcinii (terminarea planificata a sarcinii)
aveti un cervix anormal (datorat de exemplu unei interventii chirurgicale)
aveti un uter anormal
ati suferit o interventie chirurgicala abdominala in timpul graviditatii
ati avut o infectie serioasa in timpul sarcinii
ati sangerat in decursul celui de-al doilea sau de-al treilea trimestru al sarcinii
sunteti subponderala sau cantariti mai putin de 40 kg
fumati sau folositi cocaina
ati avut o ingrijire prenatala redusa sau n-ati avut deloc.
Insa, jumatate dintre femeile care au travaliu prematur nu au factori de risc cunoscuti
In pofida a ceea ce se cunoaste despre acesti factori de risc, mai raman multe lucruri de aflat despre travaliul prematur. Jumatate dintre femeile care au travaliu prematur nu au factori de risc cunoscuti. Daca exista riscul travaliului prematur, este posibil sa fiti sfatuita sa urmati anumite sfaturi pentru a micsora acest risc al nasterii premature. Aceste sfaturi ar putea implica schimbarea stilului dumneavoastra de viata, consultarea mai frecventa a medicului si invatarea monitorizarii contractiilor dumneavoastra.
Daca exista riscul travaliului prematur, asigura-te ca beneficiezi de ingrijire prenatala precoce, hraneste-te si odihneste-te bine.
Daca exista riscul travaliului prematur, asigurati-va ca puteti beneficia de ingrijire prenatala precoce, hraniti-va si odihniti-va bine. S-ar putea sa fie necesar sa consultati medicul dumneavoastra mai des, pentru teste si examinari. Ar trebui sa renuntati la obiceiurile nesanatoase cum ar fi fumatul si consumul de alcool. Abtineti-va de la folosirea medicamentelor care nu au fost prescrise de medicul dumneavoastra.
Femeile cu risc crescut pentru travaliu prematur de obicei nu renunta la slujbele lor pana in momentul in care travaliul prematur a fost diagnosticat. Veti fi sfatuita sa evitati ortostatismul prelungit, ridicarea de greutati sau alte sarcini obositoare si grele pe tot parcursul graviditatii. Daca urmati cursuri pregatitoare pentru nastere, ar trebui sa-l anuntati pe profesor ca aveti risc crescut pentru travaliu prematur.
Acesta va va sfatui sa sariti peste anumite exercitii. Femeile cu risc crescut pot fi sfatuite sa evite si calatoriile. Intrebati medicul dumneavoastra despre orice alta modificare pe care trebuie sa o faceti in rutina dumneavostra zilnica.
Complicatii ale sarcinii
Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan)
Daca exista antecedente de travaliu sau nastere prematura sau daca aveti semne de travaliu prematur, va veti intreba despre viata sexuala din timpul graviditatii. Multe femei se tem ca aparitia contractiilor uterine care deseori urmeaza sexului si orgasmului poate produce travaliu prematur.
Desi in cele mai multe cazuri aceste contractii se opresc, grijile sunt normale si reale si ar trebui discutate atat cu partenerul cat si cu medicul dumneavoastra. S-ar putea sa fiti sfatuita sa va reduceti activitatea sexuala si sa va monitorizati contractiile dupa sex. Medicul va va sfatui ca partenerul dumneavoastra sa foloseasca prezervativ in timpul actului sexual pentru a reduce riscul de infectie.
Cititi: Bebelusii prematuri
Sfatul de la Desprecopii
Desi cauzele exacte ale travaliului prematur nu sunt inca cunoscute, exista lucruri care va pot ajuta sa imbunatatiti sansele copilului dumneavoastra de a fi nascut sanatos.
Ingrijirea prenatala regulata este un prim pas important in prevenirea travaliului prematur. Urmati un stil de viata sanatos, fiti atenta la semnele de alarma si urmati sfaturile personalului medical..
► Citeste si Nașterea prematură și nașterile din familia ta - există o legătura. Iată mai multe despre riscul nașterii premature
Travaliul prematur - pas cu pas
Hormonii secretati de mama si de fat se pare ca au un rol. Schimbari ale uterului, care ar putea fi produse de acesti hormoni, ar putea determina inceperea travaliului.
Travaliul incepe cu contractii regulate ale uterului. Cervixul se subtiaza si se deschide dilatandu-se, astfel incat copilul sa poata intra in canalul de nastere. Travaliul prematur ar putea fi un proces normal care incepe devreme dintr-o anumita cauza. Sau poate fi determinat de o alta problema ca infectiile uterine sau ale lichidului amniotic. In cele mai multe cazuri de travaliu prematur, cauzele exacte nu sunt cunoscute citeste pe larg despre nasterea prematura.
Sfatul de la Desprecopii
Desi cauzele exacte ale travaliului prematur nu sunt inca cunoscute, exista lucruri care va pot ajuta sa imbunatatiti sansele copilului dumneavoastra de a fi nascut sanatos. Ingrijirea prenatala regulata este un prim pas important in prevenirea travaliului prematur. Urmati un stil de viata sanatos, fiti atenta la semnele de alarma si urmati sfaturile personalului medical.
Despre nasterea prematura si riscurile sale, merita citit si:
Poluarea poate cauza nasterea prematura
Bebelusul nascut prematur - ce trebuie sa stie parintii lui
Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania
Stresul nasterii premature – cum poate fi infruntat
Alimentatia bebelusului prematur
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
articol verificat si aprobat de Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII