Inceputul pubertății: iată cum gestionăm schimbările de dispoziție ale copilului preadolescent - sfaturile unor psihologi celebri
Începând de la vârsta de 7 ani, începe pre-adolescența. 🌱 Descoperă ce se află în spatele schimbărilor de dispoziție ale copilului și cum să le gestionezi. 😊
"Fiica mea de 7 ani își dă ochii peste cap când îi cer să ma ajute la pusul mesei. „Într-un minut....”, îmi spune ea. Stau lângă ea, așteptând. "- De ce nu o poate face frate-miu?" se plânge ea. Îi reamintesc că este treaba ei, nu a fratelui ei. "Biiiine!" țipă ea. "O voi face. Dar urăsc să pun masa!" Apoi câteva minute mai târziu, spune că sunt cea mai bună mamă din lume..."
vei citi:
Bun venit, roller coaster emoțional!
Starea de spirit: ursuz și trist
Starea de spirit: suprasensibil și dramatic
Starea de spirit: furie exagerată
Starea de spirit: argumente și opinii
Bun venit, roller coaster emoțional!
Este normal ca un copil cu vârsta de 7 și 8 ani să acționeze iritabil și imprevizibil. Pre-adolescenții se simt mai stresați cu privire la școală și prieteni. Și hormonii abia încep să-și facă apariția - chiar dacă nu ai observat încă schimbări fizice.
Încearcă aceste sfaturi pentru a dezactiva schimbările de dispoziție ale copilului - sunt sfaturile a 4 psihologi americani celebri, autori ale unor carti de parenting si psihologi specializati in adolescenti.
Starea de spirit: ursuz și trist
Îl întrebi pe fiul tău cum a fost școala și el spune „bine” pe un ton iritat care îți spune că ziua lui nu a fost tocmai ok. Răspunsurile sale sunt toate la fel de scurte și tăioase. Este normal ca copiii de această vârstă să înceapă să refuze să discute despre problemele lor, indiferent dacă sunt tachinați de alți copii sau au probleme academice, spune Myrna Shure, Ph.D., psiholog în dezvoltare și autor al cărții Raising a Thinking Preteen.
Secretul, spune ea, este să nu-i împingi în timp ce sunt rezervați. În schimb, spune ceva de genul: „Sună de parcă nu ai chef să vorbești. Înțeleg, dar sunt aici dacă ai nevoie de mine”. Mai târziu, într-un moment mai relaxat înainte de culcare, întreabă dacă s-a întâmplat ceva despre care ar vrea să vorbească. Sau, întreabă-l în timp ce faceți împreună o activitate distractivă în weekend, deoarece copiii de această vârstă pot discuta mai lejer subiecte sensibile atunci când sunt implicați în altă activitate.
Starea de spirit: suprasensibil și dramatic
La o reuniune de familie, fiica ta cade și-și julește genunchiul. Știi că doare, e normal, dar ea continuă ca și cum ar fi sfârșitul lumii. În cele din urmă spui: "Ajunge cu plânsul. Ești bine!". "Nu sunt bine!" și plânge mai tare. Data viitoare, rezistă tentației de a-i arăta că a reacționat excesiv.
În schimb, recunoaște-i sentimentele și încearcă să fii empatică, spune Jennifer Cassatly, Psy.D., psiholog clinician din Los Angeles care lucrează cu copiii. „Spune ceva simplu de genul: „Știu că te doare”. Apoi îmbrățișeaz-o și redirecționează-i atenția", spune dr. Cassatly. „Dacă sunt alți oameni în jur, spune:„ Hai să ne plimbăm puțin” și scoate-o din mulțime”.
Starea de spirit: furie exagerată
Indiferent dacă fratele mai mic a distrus din greșeală cea mai prețioasă creație Lego a sa sau ai întârziat să-l iei de la o activitate, nu te mira dacă reacția copilului este una asemănătoare unui copil mic, completată cu țipete și dat din picioare. Chiar și cea mai mică chestie poate provoca explozia unor copii de această vârstă, spun experții. Treaba ta: stai calm. „Dacă te enervezi, totul s-ar putea transforma într-o luptă pentru putere”, spune consilierul părinților Michele Borba, ed. D., autorul cărții "The Big Book of Parenting Solutions".
Deoarece mijlocul unei crize nu este niciodată un moment de predare, pur și simplu spune-i că îi recunoști sentimentele: „Se pare că ești supărat”. Atunci îi poți sugera, nu cere, să încerce să respire adânc. Când este momentul potrivit, arată-i copilului modalități prin care se poate decomprima. Crează un spațiu în care să se poată retrage atunci când emoțiile sunt prea mari pentru el. Arată-i cum poate avea un efect calmant cititul unei cărți sau chiar muzica preferată. Dr. Borba spune: „Dacă îl înveți pe copilul tău cum să facă față emoțiilor sale acum, asta îl va ajuta pentru tot restul vieții sale”.
Starea de spirit: argumente și opinii
Copilul „urăște” antrenamentul de fotbal și nu vrea să meargă. Petrecerea aniversară la care a fost invitată toată familia este „atât de plictisitoaareee”. Sau poate, nu e de acord când îi ceri să facă ceva. Pe măsură ce copiii își testează limitele independenței, vor avea păreri puternice și da, vor riposta atunci când li se cere ceva.
Dacă copilul spune că ceva este „stupid” sau „plictisitor”, nu prinde momeala, spune Janet Sasson Edgette, Psy.D., psiholog și autor al cărții The Last Boys Picked. Spune-i doar „îmi pare rău că simți asta” și mergi mai departe. Când vine vorba de a face anumite lucruri, teme și alte sarcini, poți evita luptele stabilind în avans așteptările tale și consecințele.
Va recomandam sa cititi: Mai multe despre psihologia copilului aici >
6 schimbări emoționale prin care trece copilul adolescent
Pubertatea este o perioadă dificilă pentru cei mai multi adolescenti (dar mai ales pentru părintii lor). Iar schimbările prin care trece copilul sunt majore. Atat fizice cât mai ales emotionale...
Odată ce copilul tău ajunge la pubertate, multitudinea de schimbari care au loc atat in interiorul, cat si in exteriorul său pot avea un puternic impact asupra comportamentului emotional pe ansamblu. Adolescentii nu se lupta numai cu multele schimbari fizice pe care le sufera corpurile lor, caci ei trebuie sa faca fata si .... mai departe aici
autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII