Ce este microbiomul și cum se formează la bebeluși - sfatul medicului

Ce este microbiomul si cum se formeaza la bebelusi? - sfatul medicului

Ce este microbiomul și cum se formează la bebeluși - sfatul medicului

Ce numim generic microbiom sau microbiotă este de fapt acel înveliș de germeni benefici de la nivelul pielii, mucoaselor (de la mucoasa nazală, bucală, oro-faringe și până la mucoasa intestinală).

Ele formează de fapt o barieră de apărare a corpului împotriva infecției

Imunitatea nativă formată de ele este extrem de importantă, deoarece reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor, precum și de eliminare a acestora. Mai ales când vorbim de un nou-născut, un microbiom sănătos este esențial. Avem nevoie de această barieră pe care o formează microbiomul pentru a proteja nou-născutul de bacteriile periculoase dintr-un mediu spitalicesc. Imunitatea nativă este principala formă de apărare a organismului unui nou-născut.

Un microbiom disfuncțional - definit și ca disbioză - nu afectează doar un nou-născut ci orice persoană, indiferent de vârstă. Disbioza are efecte imediate precum diaree, constipație, disconfort abdominal. Dacă disbioza persistă și nu se intervine pentru o reglare a ei, se pot dezvolta afecțiuni precum: alergii alimentare, astm, dermatită atopică, diabet zaharat de tip 2

Și pentru că am văzut cât de important este microbiomul, hai să aflăm și cum se formează

Microbiomul își începe formarea din cursul vieții intrauterine, dar cantitativ este aproape nesemnificativ. El începe cu adevărat să se dezvolte o dată cu prima respirație a sugarului, chiar cu câteva secunde înainte, pe când acesta traversează canalul de naștere. Deci, am putea spune că nou-născutul împrumută microbiomul mamei. Prin colonizarea pielii cu flora bacteriană vaginală maternă, prin colonizarea tubului digestiv cu secreții înghițite la naștere și ulterior prin laptele matern.

O gravidă cu un microbiom sănătos, care naște natural, fără să primească antibiotic înainte sau în timpul travaliului, asigură un microbiom puternic bebelușului.

Citește și: Ce este microbiota intestinală la nou-născuți și cum putem susține o dezvoltare sănătoasă?

Material aprobat și revizuit de
Dr. Roxana Hristianovici
Medic specialist pediatru și consultant în alăptare acreditat IBCLC

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII