Ce este microbiota intestinala la nou-nascuti si cum putem sustine o dezvoltare sanatoasa?

Ce este microbiota intestinala la nou-nascuti si cum putem sustine o dezvoltare sanatoasa?

Ce este microbiota intestinala la nou-nascuti si cum putem sustine o dezvoltare sanatoasa?

Microbiota gastrointestinală umană, cunoscută și sub numele de floră intestinală sau microbiotă intestinală, reprezintă totalitatea microorganismele care trăiesc în tractul digestiv.

Microbiota intestinală a unui sugar se creează după naștere

Deși colonizarea bacteriană intestinală (0) începe atunci când un făt se află încă în uter, microbiota intestinală a unui sugar se creează după naștere. Consolidarea unei microbiote intestinale are loc în două etape importante: imediat după naștere în timpul alăptării, având ca rezultat colonizarea microbiotei intestinale cu Bifidobacterii și apoi în perioada diversificării, o dată cu introducerea alimentelor solide și continuarea hrănirii cu lapte matern.

Bifidobacteriile sunt prezente în laptele matern și sunt printre primele bacterii care colonizează tractul digestiv al nou născutului. 

Microbiota intestinală joacă un rol vital în sănătatea metabolică și imunitară a sugarilor, și poate contribui la scăderea riscului de obezitate, astm, alergii și boli autoimune.

Deoarece ce se întâmplă în timpul nașterii este adesea în afara controlului viitoarelor mame, există pași simpli pe care mămicile îi pot face pentru a stimula sănătatea intestinului propriului bebeluș.

Cum putem susține și ajuta microbiota intestinală la nou-născuți și bebeluși?

Consumă o mulțime de alimente bogate în fibre pe tot parcursul sarcinii și alăptării.

Dietele bogate în fibre cresc diversitatea bacteriilor intestinale. Bacteriile bune care preferă fibrele vor produce acetat și butirat, doi compuși care ajută la menținerea barierei intestinale și, prin urmare, pot scădea riscul de boli autoimune. Prin îmbunătățirea aportului de fibre în timpul sarcinii și alăptării, poți transmite (1) aceste bacterii intestinale sănătoase, pline de fibre, copilului.

Scade riscul unei operații de cezariană

Este adevarat, cezariana poate salva vieți. Dar aceasta implică nu doar perioade mai mari de recuperare și șanse mai mari de complicații, în special cezariana repetată, ci și perturbarea formării microbiotei intestinale a noului născut.

Bebelușii care se nasc natural intră în contact direct cu microbiota mamei, în timp ce bebelușii născuți prin cezariană intră în lume în condiții chirurgicale sterile prin abdomenul inferior al mamei. Această diferență are un impact profund asupra colonizării intestinului și dezvoltării microbiotei sugarului. Cercetătorii cred acum că aceste modificări ale colonizării intestinale pot explica de ce bebelușii născuți prin cezariană prezintă un risc mai mare (2) pentru obezitate, alergii și diabet de tip 1.

Beneficiile probioticelor la nou-născuți

Probioticele ajută la digestia și buna funcționare a intestinelor, minimizează cazurile de diaree sau scurtează perioada cu diaree, elimină scaune tari și micșorează apariția erupțiilor cutanate.

În cazul tuturor bebelușilor, probioticele ajută la scăderea riscului (5) de eczeme din copilărie și pot reduce cu succes colicile nou-născuților, în conformitate cu o meta-analiză (6) a cinci studii aleatorii.

► CIteste si Ce este microbiomul? | Desprecopii.com

Evitarea unui tratament cu antibiotic - dacă nu este necesar

Cu siguranță, antibioticele salvează vieți. Cu toate acestea, antibiotice sunt adesea prescrise pentru boli ușoare care de altfel ar trece de la sine, cum ar fi banala răceală, împotriva căreia sunt complet ineficiente.

Fiecare tratament cu antibiotic afectează echilibrul microbiotei intestinale. Probioticele contribuie la evitarea efectelor adverse precum diareea asociată în timpul sau după administrarea tratamentului cu antibiotic, disconfort abdominal, greață sau vărsături.

Alăptarea copilului

Studiile(7) recente au arătat că laptele matern nu este steril, el conține peste 600 de specii diferite de bacterii care includ în principal specii benefice de Bifidobacterium și bacterii generatoare de acid lactic.

Bifidobacteriile sunt transferate(8) de la mamă la copil prin intermediul laptelui matern și ele vor predomina în microbiota intestinală a sugarului.

În cele din urmă, contribuirea la creșterea microbiotei intestinale a copilului tău se reduce la controlarea a ceea ce poți și nu poți face. Înainte de a-ți da seama, micuțul tău va împărți jucăriile cu alți copii, va sări în noroi și stimulându-și astfel microbiota intestinală dar și sistemul imunitar pe cont propriu!

Referinte:
(0) https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/bacterial-colonization
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21543533
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28426649
(3) https://apps.who.int/iris/bitstream/10665/97603/1/9789241506649_eng.pdf
(4) https://childrensmd.org/browse-by-age-group/pregnancy-childbirth/delaying-babys-first-bath-8-reasons-why-doctors-recommend-waiting-up-to-48-hours-before-bathing-a-newborn/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26198702
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26940647
(7) M. Tanaka, J. Nakayama, Development of the gut microbiota in infancy and its impact on health in later life Allergology nternational 66 (2017) 515-522.
(8) H. Makino, Bifidobacterial strains in the intestines of newborns originate from their mother, Bioscience of Microbiota, Food and Health Vol. 37 (4), 79-85, 2018.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII