Ce se întâmplă cu nou-născutul imediat după naștere: secția de neonatologie unde bebe are nevoie de cea mai bună îngrijire posibilă

Ce se intampla cu nou-nascutul imediat dupa nastere: sectia de neonatologie unde bebe are nevoie de cea mai buna ingrijire posibila

Ce se întâmplă cu nou-născutul imediat după naștere: secția de neonatologie unde bebe are nevoie de cea mai bună îngrijire posibilă

Prima întâlnire cu bebelușul tău este poate cea mai specială de care vei avea parte în această viață. Acel moment deosebit este așteptat cu sufletul la gură timp de câteva luni de fiecare viitoare mama. Clipa în care îi vei vedea pentru prima dată minunata fețișoară, îi vei descoperi trăsăturile și te vei convinge, cu siguranță, ca este cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat până acum.

De aici încolo încep adevăratele griji, perfect normale de altfel, în viața de proaspăt părinte. Toate acestea debutează cu câteva întrebări, pe care absolut toate mămicile le au: „E sănătos?”, „Are toate degețelele?”, „Când pot să îl țin în brațe?”. Toate aceste neclarități trebuie adresate adresate medicului neonatolog, care este prezent la naștere, fiind prima persoană care va evalua nou-născutul.

► Pentru asigurarea condițiilor optime încă din primele zile din viață, vrem să îți spunem mai multe despre Secția de Neonatologie din cadrul maternităților Rețelei de Sănătate Regina Maria, aflate în frunte în cadrul sistemului privat din România.

veti citi
Încă din primele minute ale vietii, cea mai bună ingrijire posibilă pentru un bebe nou-născut: Secția de Neonatologie din cadrul maternităților Rețelei de Sănătate Regina Maria
Îngrijire imediat după naștere
Ce este scorul Apgar?
Programul de îngrijire în Maternitățile Regina Maria
Cea de-a doua întâlnire cu micuțul tău

Incă din primele minute ale vietii, cea mai bună ingrijire posibilă pentru un bebe nou-născut: Secția de Neonatologie din cadrul maternităților Rețelei de Sănătate Regina Maria

Exact ca și orice mamă care își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, suntem siguri că și tu vrei să faci cea mai potrivită alegere în ceea ce privește nașterea și îngrijirea celui mic. Pentru asigurarea condițiilor optime încă din primele zile din viață, vrem să îți spunem mai multe despre Secția de Neonatologie din cadrul maternităților Rețelei de Sănătate Regina Maria, aflate în frunte în cadrul sistemului privat din România.

Întreg personalul medical este caracterizat de profesionalism, empatie și grija nemăsurată pentru siguranța tuturor pacienților care le trec pragul. Medicii supraspecializați care coordonează Secția de Neonatologie a maternităților Regina Maria îți vor oferi sfaturile și îngrijirile  de care are nevoie nou-nascutul tău în acest moment important din viața voastră.

Îngrijire imediat după naștere ✔️

Medicul neonatolog este cel care gestionează primul contact pe care îl vei avea cu bebelușul tău. El are un rol primordial atât în viața mamei cât și în îngrijirile pe care le va acorda nou-născutului, atât de importante pentru a se asigura că acesta este sănătos. Neonatologul este primul medic care va evalua starea copilului tău.

Este esențial ca acesta să gestioneze cu profesionalism procesul adaptării lui la toate schimbările care apar la trecerea din viața intrauterină la cea extrauterină. Dacă echipa de la secția de Neonatologie, prezentă la naștere, va considera că nu există nici un risc, vei putea să îți îmbrățișezi bebelușul chiar în primele momente după naștere.

salon nou nascuti Regina Maria
foto: salonul de neonatologie - supravegherea nou nascutilor dupa nastere - Spitalul Regina Maria, Cluj Napoca

Dar, medicul îi va asigura îngrijirile de rutină prin (i):

•    Așezarea acestuia sub un radiant termic;
•    Ștergerea tegumentelor;
•    Aspirarea secrețiilor dacă acestea sunt abundente;
•    Toaletarea bontului ombilical cu betadină.

Ținem să precizăm că toți acești pași sunt urmați cu cea mai mare strictețe în cazul copiilor normoponderali, născuți la termen, fără probleme.

In primul minut după naștere, bebelușul va primi prima notă din viața sa, și anume scorul Apgar

În primul minut după naștere, bebelușul va primi prima notă din viața sa, și anume scorul Apgar. Apoi pentru a elimina orice posibilă urmă de confuzie, asistenta îi va pune două brățări, cu numele și data nașterii. Ulterior, bebelușul tău va fi dus în salonul de neonatologie pentru supraveghere în perioada de adaptare, care este de minim două ore. (ii)

Ce este scorul Apgar? ✔️

Scorul Apgar este un test foarte simplu care îl va ajuta pe medicul neonatolog să își dea seama dacă nou-născutul are nevoie de îngrijiri speciale. Acesta se realizează fără întârziere după naștere, la 1 minut, respectiv 5 minute. Este un sistem standard de evaluare prin care îi sunt apreciate cinci semne foarte importante: culoarea pielii, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular și respirația.

O notă de 10 este muzică pentru urechile proaspeților părinți, dar orice notă cuprinsă între 8 și 10 înseamnă că starea copilului este bună sau excelentă și nu va avea nevoie decât de îngrijire de rutină.(iii)

Programul de îngrijire în Maternitățile Regina Maria ✔️

După naștere și acordarea primelor îngrijiri, nou-născutul va fi dus pe Secția de Neonatologie, un spațiu unde bebelușii rămân pentru monitorizare și atenție în timpul în care nu sunt în salon alături de mamă. Acest departament din cadrul Maternităților Regina Mariaeste dotat cu aparatură ultramodernă, echipamente speciale de ultimă generație pentru monitorizarea bebelușilor. (iv)

Din cauza faptului că trecerea din viața intrauterină în lume, poate constitui un mic șoc pentru nou-născut. Primul lucru pe care personalul medical îl va face este să asigure confortul termic al acestuia și monitorizarea funcțiilor vitale. Va fi măsurat și cântărit, iar cu acordul părinților, îi va fi administrată vitamina K (pentru profilaxia hemoragiilor) și vaccinul împotriva hepatitei B. De asemenea, înainte de externare, bebelușului tău i se va administra intradermic, în brațul stâng, vaccinul BCG antituberculoză. (v)

Cea de-a doua întâlnire cu micuțul tău ✔️

Personalul de la Regina Maria este conștient de câtă nevoie are cel mic de tine. Astfel vei fi sfătuită să încerci prima alăptare, atât de importantă pentru a întării relația dintre voi. Mai mult, vei avea parte de sfaturile unui consilier în alăptare, care îți va arăta modalități și poziții ce pot fi încercate.

Atât tu cât și bebelușul tău sunteți bine și nu aveți nevoie de îngrijiri speciale? După aproximativ două ore, timp în care a fost supravegheat cu atenție de către echipa medicală, te vei reînâlni cu bebelușul tău pentru a avea șansa de a vă cunoaște mai bine.

Personalul de la Regina Maria este conștient de câtă nevoie are cel mic de tine. Astfel vei fi sfătuită să încerci prima alăptare, atât de importantă pentru a întării relația dintre voi. Mai mult, vei avea parte de sfaturile unui consilier în alăptare, care îți va arăta modalități și poziții ce pot fi încercate.

Pe durata internării, asistenții de pe Secția de Neonatologie îi vor face prima băiță bebelușului tău și îți vor explica pas cu pas îngrijirea și toaletarea acestuia, pentru ca tu să fi cât mai pregătită pentru momentul în care vei ajunge acasă cu cel mic. Personalul medical va fi în permanență la dispoziția ta pentru a te ajuta cu recomandări și îndrumări. (vi)

Dr Alina Ilici despre minunea din Sectia de Neonatologie:


Este perfect normal, mai ales dacă ești la prima naștere, să ai o mulțime de întrebări despre ce urmează să se întâmple cu bebelușul tău. Sperăm că ai găsit multe răspunsuri în acest articol. În plus, contăm pe faptul că ți-am înlăturat anumite temeri legate de acest subiect. Dacă alegi să naști în cadrul Maternitatilor Regina Maria - specialiștii pe care îi vei întâlni te vor convinge de profesionalismul și dăruirea lor prin acordarea de îngrijiri în condiții de maximă siguranță.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2021

Referințe:

(i)  Regina Maria. Iul 02, 2021.
(ii) 
Regina Maria. Iul 02, 2021.
(iii) 
Regina Maria. Iul 02, 2021.
(iv) 
Regina Maria. Iul 02, 2021.
(v) 
Regina Maria. Iul 02, 2021.
(vi) 
Regina Maria. Iul 02, 2021.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII