Este primul copil nascut mai inteligent decat urmatorii copii? Teorii, studii si explicatii

Este primul copil nascut mai inteligent decat urmatorii copii? Teorii, studii si explicatii

Este primul copil nascut mai inteligent decat urmatorii copii? Teorii, studii si explicatii

Este primul copil nascut mai inteligent decat urmatorii copii?

Nu există o concluzie general valabilă cu privire la inteligența primului născut în comparație cu frații lor. Insa există studii care sugerează că primii născuți pot avea un avantaj în ceea ce privește performanța cognitivă și realizările academice, datorită atenției și resurselor mai mari pe care le primesc în primii ani de viață. Aceasta se datorează adesea faptului că părinții acordă o atenție specială primului copil și sunt mai implicați în dezvoltarea lui.

Sunt primii nascuti mai inteligenti decat fratii lor? Rezultatele cercetării

Dezbaterea asupra influenței ordinii nașterii asupra performanței cognitive a copiilor a fost întotdeauna un subiect de interes și speculații. Dar sunt copiii mai mari cei mai inteligenți?

Un studiu recent a încercat să răspundă la această întrebare, aruncând lumină asupra legăturii dintre ordinea nașterii și capacitatea cognitivă. Cercetarea a scos la iveală rezultate surprinzătoare care ar putea contesta convingerile comune. În timp ce mulți cred că primii născuți sunt înzestrați cu un avantaj intelectual, această cercetare provoacă afirmația și oferă o analiză aprofundată a familiei și a dinamicii parentale care ar putea influența dezvoltarea cognitivă a copiilor. (Sursa: Journal of Human Resources)

Primul născut are un avantaj

Un studiu recent publicat în Jurnalul de Resurse Umane din Statele Unite - a evidențiat un fenomen interesant privind ordinea nașterii copiilor și dezvoltarea lor cognitivă. Potrivit cercetării, copiii primii născuți își depășesc frații mai mici la testele cognitive de la o vârstă fragedă. Acest avantaj pare să derivă din tipul de parentalitate pe care îl experimentează primii copii în comparație cu copiii de mai târziu.

Al doilea copil primește mai puțină atenție

Potrivit lui Jee-Yeon K. Lehmann, economist la Grupul de analiză din Boston, USA -  și coautor al studiului, părinții care se află pentru prima dată tind să fie mai atenți și mai conștienți de interacțiunile lor și de investițiile făcute pentru primul lor născut. În schimb, odată cu venirea copiilor mai târziu, părinții tind să se relaxeze mai mult și să se concentreze mai puțin pe ceea ce ar putea considera nevoi neesențiale pentru copiii lor.

Stimulare mentală crescută

Deși părinții pot să-și iubească și să aibă grijă de toți copiii în mod egal, se pare că primii născuți primesc mai multă stimulare mentală. Acest lucru se datorează faptului că beneficiază de atenția nedivizată a ambilor părinți și de anxietatea tipică noilor părinți. În schimb, copiii născuți mai târziu tind să primească mai puțin timp și investiții părinților, așa cum demonstrează mai puțină citire a poveștilor sau predarea unor concepte de bază precum alfabetul.

Creșterea încrederii în sine și performanțe academice mai bune

Potrivit cercetărilor bazate pe datele din Sondajul Național Longitudinal al Tineretului - un studiu care se face anual in Statele Unite -  această schimbare în educația parentală nu pare să influențeze atitudinea sau personalitatea copiilor. Cu toate acestea, copiii primii născuți au o mai mare încredere în sine și o performanță școlară mai bună decât frații lor mai mici. De fapt, copiii mai mari se laudă cu un ușor avantaj de un punct sau doi în coeficientul de inteligență (IQ), au șanse mai mari să aspire la poziții de conducere, cum ar fi directori generali sau politicieni (+30%) și sunt mai probabil să-și dorească să-și continue studiile decât frații lor mai mici (+7%).

► Citeste in continuare  IQ-ul unui copil: cum se calculează și de ce trebuie atent evaluat

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Scala de inteligenta Wechsler pentru copii

Copiii geniali ai României. ”Am schimbat 3 școli pentru că nu eram înțeles de învățătoare”

Importanta familiei in procesul de invatare

Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare 

Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

 autor: Desprecopii.com - 2023
referinte: https://howardgardner.com/ 
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII