Viroză, gripă sau COVID-19 la copii. Cum facem diferența între simptome și cum eliminăm confuziile: sfatul medicului specialist pediatru ✔

Viroză, gripă sau COVID-19 la copii. Cum facem diferența între simptome și cum eliminăm confuziile: sfatul medicului specialist pediatru ✔ | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Copilul are viroză, gripă sau COVID-19? Din punctul de vedere al simptomelor, este foarte dificil de diferențiat o simplă viroză de o gripă sau de o infecție cu SARS-CoV-2, spun specialiștii. Gripa și COVID-19 sunt ambele boli respiratorii contagioase, deci se manifestă în mod similar, însă ele sunt cauzate de virusuri diferite.

COVID-19 este cauzat de infecția cu un nou coronavirus (numit SARS-CoV-2), gripa este cauzată de infecția cu virusuri gripale, iar virozele respiratorii sunt cauzate de diferite virusuri, printre care rinovirusurile, virusul sincițial respirator (VSR), enterovirusurile și anumite tulpini de adenovirusuri.

► Mai multe despre cum putem face diferența între viroză, gripă sau infecție COVID-19, ne spune doamna Dr. Popa Alina, Medic Specialist Pediatrie, la Spitalul de Pediatrie MedLife:

Veți citi:
Copilul are viroză, gripă sau SARS-CoV-2? Semne și simptome asemănătoare
Simptomele frecvente pe care COVID-19, gripa și viroza le împărtășesc sunt:
Gripa: Cum se manifestă?
Viroza la copii: Simptome timpurii
Viroză, gripă sau COVID-19 la copii? Testarea elimină confuzia
Simptome COVID-19 - aveți grijă la semnalele pe care le dă organismul
Principiul medicilor pediatri: "Întotdeauna ascultă mama, ascultă părintele!"
 

Copilul are viroză, gripă sau SARS-CoV-2? Semne și simptome asemănătoare

Existând o zonă foarte mare de suprapuneri ale simptomelor, cu participarea multor organe și sisteme, cele 3 categorii sunt destul de greu de diferențiat. Atât COVID-19, cât și gripa, pot avea grade diferite de semne și simptome, variind de la niciun simptom (în cazul copiilor asimptomatici) până la simptome severe.

 Simptomele frecvente pe care COVID-19, gripa și viroza le împărtășesc sunt:

• simptome respiratorii - respirație scurtă sau dificultăți de respirație;
• febră sau senzație de febră/frisoane;
• durere de gât;
• coriză sau nas înfundat;
• tuse;
• simptome digestive (inapetență, vărsături, modificarea scaunelor);
• semne neurologice precum cefalee;
• în cazurile severe apare și modificarea statusului mental;
• dureri musculare sau dureri corporale;
• dureri de cap;
• alterarea stării generale (copilul refuză să se joacă sau chiar să se dea jos din pat).

Dar ce este oarecum mai specific în cazul infecției SARS-CoV-2 este pierderea gustului și a mirosului, însă aceste simptome nu apar în toate cazurile și nu de la bun început, remarcă doamna Dr. Popa Alina.

 Gripa: Cum se manifestă?

Să nu uităm că anterior pandemiei, în sezonul rece, eram foarte obișnuiți cu infecțiile gripale. Această posibilitate rămâne în continuare, existând situația nu deloc rară în care aceste co-infecții se suprapun, pacientul având și virusul gripal și virusul SARS-CoV-2 prezent, lucru care e important de știut, deoarece în cazul virusului gripal instituirea precoce a tratamentului viral în primele 48 de ore de la debutul simptomelor, reduce considerabil durata bolii și scade în mod semificativ riscul de complicații ulterioare.

Gripa este diferită de răceală. De obicei, gripa apare brusc. Persoanele cu gripă simt adesea unele sau toate aceste simptome:

• febră sau senzație de febră/frisoane;
• tuse;
• durere de gât;
• congestie sau curgerea nasului/coriza;
• dureri musculare sau corporale;
• dureri de cap;
• oboseală.

În plus față de cele enumerate anterior, unele persoane pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți. Este important să rețineți că NU toate persoanele cu gripă vor avea febră.

 Viroza la copii: Simptome timpurii

În cazul în care copilul își pierde pofta de mâncare, nasul i se înfundă, secrețiile nazale devin apoase, are febră și tușește, există o probabilitate destul de mare de a avea o viroză respiratorie. Primele simptome la copiii mai mari includ și durerile de cap sau durerile musculare.

O grijă mai mare trebuie acordată noilor născuți și sugarilor. Respirația lor este preponderent nazală, iar viroza le creează probleme de respirație, remarcă doamna Dr. Popa Alina.

Este important ca infecțiile respiratorii să fie tratate din timp, altfel ele pot degenera în afecțiuni mai grave, precum otita medie (infecția urechii) sau pneumonia.

 Viroză, gripă sau COVID-19 la copii? Testarea elimină confuzia

Singura modalitate prin care putem să știm dacă avem o viroză, gripă sau COVID-19, este testarea. O variantă o reprezintă testele rapide, cu avantajul că în 30 de minute avem un rezultat, însă dezavantajul este faptul că de multe ori există rezultate fals-negative - adică pacientul are virusul, însă testul nu a reușit să îl izoleze. O altă variantă este testul PCR pentru SARS-CoV-2, care ca și durată de efectuare este la fel de scurt ca și testul rapid. La acest test diferă durata în care primim rezultatul, dar riscul de rezultate fals-negative este mult mai mic.

Testul efectuat în laboratoarele MedLife pentru depistarea virusului SARS COv 2 utilizează tehnologia NAAT (nucleic acid amplification technology), respectiv reverse transcription real time PCR (RT-PCR). Acest test pune în evidență prezența ARN viral la nivelul nazofaringelui; cu alte cuvinte, atestă prezența virusului. Rezultatul se elibrerează în 24 de ore de la recepția probei în laborator. Mai multe detalii aici.

 Simptome COVID-19 - aveți grijă la semnalele pe care le dă organismul

Pacienții cu COVID-19 au prezentat o gamă largă de simptome raportate - de la simptome ușoare până la forme severe. Simptomele pot apărea la 2-14 zile după expunerea la virus și pot include:

• febră sau frisoane;
• tuse;
• respirație scurtă sau dificultăți de respirație;
• oboseală;
• dureri musculare sau corporale;
• durere de cap;
• pierderea gustului sau a mirosului;
• durere de gât;
• congestie sau curgerea nasului;
• greață sau vărsături;
• diaree.

 Principiul medicilor pediatri: "Întotdeauna ascultă mama, ascultă părintele!"

Cum părintele este cel care aduce prima oară copilul la doctor, este primul care și sesizează că este ceva anormal cu copilul. În urma experiențelor anterioare cu episoadele infecțioase de dinainte de COVID-19 în viața copilului, părintele observă că forma de boală este cu simptome mai zgomotoase, faptul că modul de reacție al copilului la cum traversează episodul infecțios este mult diferit, iar medicii pediatri, ghidându-se după principiul "Întotdeauna ascultă mama, ascultă părintele!" sunt mult mai atenți și se gândesc imediat dacă nu cumva este o formă mai severă a bolii decât ce a experimentat copilul până în prezent.

O altă situație în care prioritizăm un consult, remarcă doamna Dr. Popa Alina, este cea a copiilor cu alte probleme de sănătate, anterioare infecției cu SARS-CoV-2. În aceste situații, părinții sunt deja foarte bine informați, știu foarte multe despre boala copilului, despre vulnerabilitatea acestuia, despre ce trebuie să facă, și astfel duc copilul la control la primele semne de boală.

Pe lângă cei care au probleme de sănătate anterioare infecției cu SARS-CoV-2, o atenție sporită trebuie acordată și categoriei de vârstă 0-3 ani, care aduce diverse particularități: vârsta mică și imunitatea fragilă îi face mult mai vulnerabili în fața bolii.

 Descoperă abonamentele individuale MedLife!

Solicită abonamentul individual Grijă pentru copilul tău și beneficiezi de:

• Acces telefonic non-stop la servicii medicale;
• Un set de analize de laborator gratuite/an și reduceri de până la 50% la alte tipuri de analize de laborator;
• Consultații și controale la specialități medicale pediatrice cu până la 50% discount.

Mai multe detalii despre abonamentele pentru adulți, dar și pentru copii aici.

autor: Desprecopii.com. Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Popa Alina, Medic Specialist Pediatrie, la Spitalul de Pediatrie MedLife
Toate drepturile rezervate (c) 2021

Abonamente individuale MedLife

De ce să alegi MedLife?

Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.

Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.

Mai multe informații aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️