Cât de riscant este COVID-19 pentru copii? Sfaturi pentru părinți de la medicul pediatru

Cât de riscant este COVID-19 pentru copii? Sfaturi pentru părinți de la medicul pediatru | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Și copiii se pot infecta cu noul coronavirus. Ei pot face forme mai ușoare de boală sau pot fi asimptomatici, dar se pot infecta și pot transmite mai departe virusul, indiferent de vârstă. Tratarea infecției cu COVID-19 este un lucru serios, ce nu trebuie subestimat, oricare ar fi gravitatea afecțiunii sau simptomele cu care se confruntă pacienții. Tratamentul pentru copii trebuie să fie abordat cu mare seriozitate, pentru ca cei mici să nu se confrunte ulterior cu diverse complicații.

În cazul virozelor respiratorii, majoritatea copiilor sunt tratați acasă de părinți, însă în cazul virusului SARS-CoV-2 este nevoie de internare obligatorie atunci când tratamentul cu imunoglobuline și antibiotic, precum și monitorizarea corespunzătoare a respirației și inimii sunt necesare. Dacă nu este tratată corespunzător, infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate provoca afecțiuni cardiace serioase, chiar și în cazul copiilor. Dar mai multe detalii importante despre acest subiect ne oferă doamna Dr. Georgescu Miruna, Medic Specialist Pediatrie, la Spitalul de Pediatrie MedLife:

Veți citi:
Și copiii se pot infecta cu noul coronavirus
Purtarea măștii, recomandată și în cazul copiilor - chiar și pentru cei sub 5 ani, care se pot adapta cerințelor
Testarea copiilor pentru COVID-19 se poate face indiferent de vârstă
Nu ignorați manifestările digestive ale copiilor
Copiii, vulnerabili în fața COVID-19. Să avem grijă de ei!

Și copiii se pot infecta cu noul coronavirus

Este cunoscut faptul că și copiii se pot infecta cu noul coronavirus. De obicei, aceștia pot face forme mai ușoare de boală sau pot fi asimptomatici, dar se pot infecta și pot transmite mai departe virusul, indiferent de vârstă.

Fiind un virus cu transmitere respiratorie preponderent, COVID-19 poate afecta copiii sau persoanele care se află în locuri aglomerate, acestea fiind cele mai mari focare de infecție. Prin urmare, evitarea spațiilor închise, aglomerate, respectarea normelor corecte de igienă, păstrarea distanțării între persoane și folosirea corectă a măștii, sunt condiții care contribuie în mod esențial la evitarea infectării cu noul coronavirus.

 Purtarea măștii, recomandată și în cazul copiilor - chiar și pentru cei sub 5 ani, care se pot adapta cerințelor

Copiii sub 5 ani pot să nu poarte măști, iar această excepție este datorată faptului că micuții nu pot purta corespunzător masca. În situația în care avem un copil care se poate adapta cerințelor însă, este bine să o poarte, remarcă doamna Dr. Georgescu Miruna.

În cazul purtării măștilor, copiii trebuie să respecte aceleași principii ca și adulții. Prin urmare, înainte de a atașa masca pe față, copilul trebuie să se spele riguros pe mâini cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde sau să se dezinfecteze cu soluții destinate acestui scop. Părinții trebuie sfătuiți să își învețe copiii să poarte corect măștile. Măștile se vor atașa pe față astfel încât să acopere nasul, gura și bărbia, nu se vor purta sub bărbie, iar copilul nu va trebui să atingă sau să împrumute masca.

Părinții trebuie să știe că, în cazul copiilor, măștile trebuie să fie în conformitate cu dimensiunile feței lor, astfel încât masca să acopere corect nasul, gura și bărbia, să nu existe spații laterale largi, să nu blocheze vederea și să permită o respirație confortabilă în timpul mersului sau al vorbitului.

 Testarea copiilor pentru COVID-19 se poate face indiferent de vârstă

Testarea copiilor pentru COVID-19 se poate face indiferent de vârstă și se poate începe de la nou-născuți și sugari. Dr. Miruna Georgescu spune că a avut experiențe cu nou-născuți și sugari, ale căror teste au indicat infecția cu COVID-19. În cazul copiilor, infecția se manifestă de cele mai multe ori mai ușor, prin febră și simptomatologie respiratorie (rinoree, tuse ușoară), dar există și cazuri în care apar complicații serioase, care ar putea să pună în pericol viața copilului.

 Nu ignorați manifestările digestive ale copiilor

Dr. Miruna Georgescu le recomandă părinților să nu ignore manifestările digestive, care pot fi însoțite de vărsături, greață sau diaree. Raportat la copiii mai mari, s-au constatat anumite sindroame inflamatorii după infecția cu COVID-19, ce s-au manifestat la o săptămână, două sau trei. După această perioadă s-au prezentat la medic cu febră foarte mare, stare generală alterată, probe inflamatorii crescute peste limită, iar în urma analizelor de sânge a rezultat serologia pozitivă pentru COVID-19.

 Copiii, vulnerabili în fața COVID-19. Să avem grijă de ei!

Trebuie depuse toate eforturile pentru a atenua efectele adverse ale COVID-19 în ceea ce privește copiii. Deși nicio metodă de protecție nu este o apărare perfectă împotriva COVID-19, măsurile precum purtarea măștilor, spălarea mâinilor, distanțarea și vaccinarea (pentru copiii de peste 12 ani) împotriva COVID-19 pot reduce riscul și severitatea infecției cu COVID-19 la copii.

Potențialele riscuri care ar putea să apară în urma aplicării măsurilor de protecție sunt depășite cu mult de beneficiile lor. Declarații precum „copiii nu se îmbolnăvesc la fel de mult de COVID-19” și „doar copiii cu comorbidități se îmbolnăvesc de COVID-19” sunt înșelătoare, diminuează valoarea copiilor noștri și nu pot fi folosite ca rațiune pentru a nu pune în aplicare măsurile de protecție pentru a preveni contactarea virusului.

Așadar, suntem responsabili să protejăm unul dintre grupurile cele mai vulnerabile: copiii. Recomandarea pentru părinți este să fie atenți la starea generală a copiilor și să îi ducă la medici încă de la primul semnal de alarmă pe care organismul lor îl oferă.

Din grijă pentru sănătatea ta și a familiei tale, MedLife a lansat primele abonamente medicale individuale pentru copii și adulți. Abonamentul individual de sănătate pentru copii nu oferă doar GRIJĂ celor mici, ci și liniște vouă, părinților. Află mai multe aici.

autor: Desprecopii.com. Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Georgescu Miruna, Medic Specialist Pediatrie, la Spitalul de Pediatrie MedLife
Toate drepturile rezervate (c) 2021

Abonamente individuale MedLife

De ce să alegi MedLife?

Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.

Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.

Mai multe informații aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️