Nou-născutul venit pe lume prin naștere naturală și cel care vine pe lume prin cezariană. Adaptarea la noua viață: 8 intrebări și răspunsuri de la medicul neonatolog

Nou-nascutul venit pe lume prin nastere naturala si cel care vine pe lume prin cezariana. Adaptarea la noua viata - 8 intrebari si raspunsuri de la medicul neonatolog

Nou-născutul venit pe lume prin naștere naturală și cel care vine pe lume prin cezariană. Adaptarea la noua viață: 8 intrebări și răspunsuri de la medicul neonatolog

Bebelușul în secția de neonatologie. Nou-născutul venit pe lume prin naștere naturală și cel care vine pe lume prin cezariană. Adaptarea la noua viață – asemănări si diferențe, avantaje si dezavantaje

• Sfatul medicului neonatolog - Interviu cu doamna Dr. Laura Bigiu, Medic Primar Neonatologie, Șef Secție Neonatologie - în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie Brașov, parte din Rețeaua Regina Maria, aflate în frunte în cadrul sistemului privat din România ✔

vei citi:
Ce este mai ușor pentru a veni pe lume - nașterea naturală sau cezariana?
La cezariană, bebe are mai puțin contact skin-to-skin cu mama
Este cezariana o piedică în calea alăptării imediate a unui nou-născut?
Cezariana planificată poate afecta starea de sănătate a bebelușului?
Ce efect are cezariana pentru sănătatea ulterioară a bebelușului?
Ce avantaje și riscuri prezintă cezariana?
La cât timp după cezariană se face externarea?
Cum afectează microbiomul nașterea pin operație cezariană?

8 intrebări și răspunsuri de la medicul neonatolog - despre nou-născutul venit pe lume prin naștere naturală și cel care vine pe lume prin cezariană. Adaptarea la noua viață – asemănări si diferențe, avantaje si dezavantaje - raspunsuri de la doamna Dr. Laura Bigiu, Medic Primar Neonatologie, Șef Secție Neonatologie - în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie Brașov, parte din Rețeaua Regina Maria

1. Din punctul de vedere al unui nou-născut, ce este mai ușor pentru a veni pe lume - nașterea naturală sau cezariana?

Nașterea naturală sau nașterea pe cale vaginală este procesul fiziologic al aducerii pe lume a unui nou-născut – bineînțeles, ne referim aici la bebelușul aflat la termen, poziționat corect în prezentație craniană – dacă îndeplinește toate aceste criterii, este pregătit pentru a trece prin canalul de naștere. Astfel, pentru el este mai ușor și mai natural să vină pe lume pe cale vaginală. În majoritatea cazurilor, aceste condiții sunt îndeplinite și bebelușul poate fi născut în siguranță pe cale naturală.

Există totuși și situații în care se recomandă venirea pe lume a bebelușului prin operație cezariană. Unele indicații sunt legate de poziția anormală a fătului în uter, care ar împiedica nașterea normală - vorbim aici despre prezentația transversă sau pelviană, bebeluși cu patologii malformative diagnosticate în timpul sarcinii etc. În aceste cazuri, nașterea pe cale naturală le-ar putea agrava condiția. În alte cazuri, precum existența unei placente praevia, prezența unei infecții genitale, a unor malformații de bazin ale mamei sau a altor patologii materne, se recomandă, de asemenea, ca bebelușul să vină pe lume prin operație cezariană.

Rolul medicului obstetrician este de a recomanda calea cea mai potrivită de naștere, în funcție de existența sau nu a patologiei materne sau fetale.

2. La cezariană, bebe are mai puțin contact skin-to-skin cu mama. Este bebe afectat de acest lucru?

Contactul skin-to-skin aduce, într-adevăr, numeroase beneficii – atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. Bebelușii care vin în contact cu mamele lor imediat după naștere tind să aibă o adaptare mai ușoară la viața extra-uterină, o respirație mai eficace, bătăi cardiace ritmice și o reglare mai bună a temperaturii corpului. Cel mai important în acest caz este beneficiul pe termen lung și anume legătura emoțională, atât de importantă în dezvoltarea armonioasă a viitorului adult.

În cazul venirii pe lume a bebelușului prin operație cezariană, contactul skin-to-skin este mai dificil de realizat, de regulă, în prima oră de viață, din cauza condițiilor tehnice din sala de operație – vorbim aici despre câmpurile sterile care acoperă pieptul mamei și a poziției acesteia pe masa de operație. Medicii încearcă să minimizeze, pe cât posibil, acest incovenient – mămica și bebelușul au contact imediat unul cu altul în sala de operații, chiar dacă acest contact este unul pe o perioadă scurtă de timp. Mai apoi, după ce se încheie operația, bebelușul este dus în secția de terapie intensivă, alături de mămica lui – unde pot petrece împreună clipe minunate, bebelușul fiind pregătit atunci și pentru a fi atașat la sân.

3. Este cezariana o piedică în calea alăptării imediate a unui nou-născut?

Cu toate că indicația de operație cezariană este luată în baza unor indicații medicale, de cele mai multe ori, starea de sănătate a fătului și a mamei în cauză este foarte bună după operație. Astfel că alăptarea unui nou-născut din operație cezariană se face fără probleme în prima oră de viață a acestuia, atunci când bebelușul este dus în secția de terapie intensivă, alături de mama lui. Și, mai apoi, ori de câte ori este necesar, până proaspăta mămică este transferată în salonul de rooming-in, unde poate să stea și chiar se recomandă să stea tot timpul cu bebelușul său.

Rolul asistentelor de neonatologie și a consilierilor în alăptare este de a încuraja mama să stea împreună cu bebelușul său în timpul spitalizării – pentru a observa comportamentul bebelușului și pentru a deprinde o anumită iscusință în manevrarea celui mic și în ceea ce privește pozițiile de alăptare.

4. Unele operații cezariene sunt planificate înainte de termenul de naștere. Poate acest lucru afecta starea de sănătate a bebelușului?

Operația cezariană este efectuată pe baza unei indicații medicale. Rareori se întâmplă ca bebelușul să fie extras prin operație cezariană înainte de termen – înainte de 37 săptămâni.

Se intervine cu o operație cezariană doar dacă există o problemă medicală care întrerupe cursul normal și firesc al unei nașteri pe cale vaginală – precum patologii materne (de exemplu: infecții severe, eclampsie, cancere) ce necesită extragerea de urgență a fătului pentru a acorda o șansă în plus vieții viitoarei mame sau patologii fetale (izoimunizări).

În aceste cazuri, pe lângă riscurile legate de patologia medicală care a constituit indicația de cezariană, se adaugă și o posibilă patologie respiratorie, legată de resorbția încetinită a lichidului din plămâni – fapt ce determină o tulburare de respirație numită tahipnee tranzitorie. Dacă ne referim la nașterea bebelușului prin operație cezariană înainte de declanșarea contracțiilor sau “la rece”, se poate întâmpla ca acești bebeluși să prezinte această tapihnee tranzitorie.

5. Se știe că nașterea prin cezariană poate crea probleme de respirație. Ce efect are pentru sănătatea ulterioară a bebelușului?

Problemele respiratorii legate strict de nașterea prin operație cezariană – cum ar fi tahipneea traniztorie, despre care s-a amintit mai devreme, determinată de rebsorbția întârziată a lichidului din plămâni, au o evoluție autolimitată și nu influențează starea de sănătate ulterioară a sugarului.

Chiar dacă evoluția clinică a bebelușului cu probleme respiratorii este favorabilă, câteodată tratamentul poate fi complex, necesitând internarea bebelușului pe secția de terapie intensivă neonatală, implicând manopere medicale și tratamente care pot genera alte riscuri pentru bebeluș. Cu toate acestea, evoluția pe termen lung a bebelușului născut prin operație cezariană este bună.

6. Cezariana e preferată de multe femei. Ce avantaje și riscuri prezintă acest tip de naștere?

Așa este - de multe ori, mămicile își doresc să nască prin operație cezariană, probabil din cauza fricii de durere. Multe dintre mamele și bunicile noastre ne-au inoculat de mici ideea că nașterea a fost cel mai dificil lucru din viața lor, fizic vorbind. Astfel, se creează o frică de a naște natural, la care se adaugă și frica de neprevăzut – mămicile nu știu exact când se întâmplă, dacă au timp să ajungă la spital, dacă medicul lor poate veni chiar atunci la naștere, dacă își dau seama când apar contracțiile sau cum vor reacționa la ele.

Toate aceste întrebări trebuie să își regăsească un răspuns și, dacă viitoarea mamă se pregătește în timpul sarcinii pentru acest moment, dacă se simte în siguranță în locul în care va naște și dacă este ajutată și susținută de către medicul obstetrician, atunci ea va putea trece fără probleme peste aceste temeri.

În cazul în care există o indicație medicală pentru operație cezariană, în cadrul discuției dintre medicul obstetrician și viitoarea mămică, medicul îi va prezenta acesteia riscurile legate de intervenția chirurgicală, iar mai apoi medicul anestezist va discuta cu ea și riscurile legate de anestezie.

7. La cât timp după cezariană se face externarea?

La fel ca în cazul nașterii naturale, externarea unui nou-născut sănătos la termen, extras prin operație cezariană se face, în spitalul nostru, la 3 zile de viață ale bebelușului. În cazuri speciale, când bebelușul prezintă anumite patologii care necesită supraveghere și tratament, spitalizarea se poate prelungi până când nou-născutul este pregătit să plece acasă în condiții de siguranță.

8. Cum afectează microbiomul nașterea pin operație cezariană?

În cazul nașterii pe cale vaginală, trecerea prin canalul de naștere determină colonizarea cu bacterii bune a intestinului nou-născutului. De asemenea, colonizarea cu bacterii bune are loc și prin contactul skin-to-skin al bebelușului cu mămica lui.

Expunerea la bacteriile din vagin și de pe tegumentul mamei ajută bebelușii să dezvolte o serie de bacterii sănătoase, care vor proteja pe termen lung nou-născutul.

În cazul nașterii prin cezariană, colonizarea vaginală nu are loc, însă acest incovenient se ameliorează prin colonizarea cu bacterii bune, asigurată atât în timpul contactului skin-to-skin ce are loc în primele ore de viață ale bebelușului, cât și în timpul procesului de alăptare. 

►  autor: Desprecopii.com. Interviu realizat cu doamna Dr. Laura Bigiu, Medic Primar Neonatologie, Șef Secție Neonatologie - în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie Brașov, parte din Rețeaua Regina Maria - in exclusivitate pentru Desprecopii.
Toate drepturile rezervate © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Roxana
    Roxana trimis la 8/11/2021

    O recomand pe dna doctor din toata inima! Are o blandete fantastica fata de mama si de bebelusi, o adevarata profesionista! Zilnic vine sa vb cu pacientii,sa incurajeze mama.

    Raspunde la acest comentariu
    • Ionela
      Ionela trimis la 7/1/2022

      O experienta foarte placuta la Regina maria, Braşov cu D-na dr. Musetescu. O monitorizare atenta, o doamna cu voce calda, grija cum numai mama a avut când am nascut. Foarte mulţumita de serviciile oferite. Partea cu contactul skin-to-skin într-adevar nu se poate realiza în sala de naşteri daca se întâmpla prin cezariana. Am înţeles pe pielea mea de ce... Eram imobilizata aproape, conectata la tot felul de monitori, fâse sterile etc... Bebe chiar nu aveau unde îl pune ca de la gat în jos era câmp steril. Dar mi l-au ţinut doamnele asistente şi dna. dr. Neonatolog Matrache la pupacit.

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII