Mai multe despre venirea celuilalt pe lume - sfaturi si trucuri pentru al doilea bebelus

Mai multe despre venirea celuilalt pe lume - sfaturi si trucuri pentru al doilea bebelus

Mai multe despre venirea celuilalt pe lume - sfaturi si trucuri pentru al doilea bebelus

Fericirea si dragostea pe care venirea pe lume a primului copil o aduce in viata ta sunt nemasurate, iar acum afli ca barza va mai trece inca o data pe la casa ta...Avem pentru tine cateva sfaturi si trucuri pentru al doilea bebelus care va intregi familia ta...

- vei citi:
Pregatirea pentru al doilea copil poate fi la fel de satisfacatoare ca si prima data
Mami, nu-i asa ca bebelusii vin din burtica?
Ce se va schimba in viata ta?
Cum te va afecta a doua nastere?
Cum sa-l ajuti pe primul?
Cateva trucuri care te vor ajuta dupa nastere

Pregatirea pentru al doilea copil poate fi la fel de satisfacatoare ca si prima data

Desi ai mai trecut prin experienta nasterii, acum ai totusi mai multe responsabilitati si prioritati pentru a te pregati pentru cel de-al doilea copil. Din fericire, pregatirea pentru al doilea copil poate fi la fel de satisfacatoare ca si prima data. Daca-ti vei ajuta primul nascut sa inteleaga la ce sa se astepte de acum incolo, vei reusi sa alungi multe din nedumeririle ce va framanta pe amandoi.

De cand am aflat ca fetita mea, in varsta de 3 ani jumate va mai avea un fratior (sau o surioara), cu greu m-am putut abtine sa nu-i marturisesc acest lucru, chiar daca stiu ca este prea devreme. De fapt am incercat sa tatonez terenul, deoarece imi cunosc fiica foarte bine si stiu cat de geloasa si posesiva este. De cate ori ma vede ca iau in brate un bebelus, se lipeste de mine si aproape ca face crize de gelozie. Pentru un copil de varsta ei, 9 luni pot insemna o vesnicie, tocmai de aceea nu am insistat foarte mult in a-i explica concret  ce se va intampla. Am intrebat-o pur si simplu daca i-ar place ca mami si tati sa aduca acasa un bebelus micut. Dupa cateva momente de gandire, mi-a raspuns tot cu o intrebare: "Si dupa-aia il ducem inapoi la mama lui?". I-am spus ca eu voi fi mama lui, pentru ca toate mamele au mai multi copii. Uite, cum este George care il are pe fratele lui Ellie. Sau Joana cu  Jhonny. Iar ea va fii sora lui mai mare si, pentru ca e prea micut si nu stie sa faca nimic (sa vorbeasca, sa mearga etc) ea o sa-l ajute un pic. Daca vrea, poate sa-i aleaga ea un nume. Si pentru ca chestia cu alesul numelui o distreaza teribil, a inceput sa insire tot felul de nume care mai de care mai ciudate. Apoi am rugat-o frumos, daca poate sa-i imprumute patutul ei de cand era mica, pentru ca ea oricum este prea mare si nu mai incape in el. Si pentru ca este foarte marinimoasa (iar eu am speculat acest lucru la maxim) a acceptat imediat. Am fost satisfacuta de reactiile ei si stiu ca de acum incolo imi va fi mai usor sa o obisnuiesc cu ideea unui alt copil in familia noastra.

Mami, nu-i asa ca bebelusii vin din burtica?

Totusi, dupa catva timp de la aceasta discutie, fetita ma ia deoparte si ma intreaba cu voce inceata: mami, nu-i asa ca bebelusii vin din burtica? Ca noua asa ne-a spus educatoarea la gradinita. Ii raspund cu nonsalanta ca intr-adevar, toti bebelusii vin din burtica,asa cum a venit si ea. Si pentru ca am vazut ca ceva o framanta am intrebat-o, de ce vrea sa stie acest lucru. "Pai cum ies bebelusii din burtica mami,ii scoate doctorul de acolo?”. Amuzata de intrebarile ei,care aveau deja un raspuns, ii spun ca da si ca sunt bucuroasa ca stie atat de multe.” Si cum ii scoate de acolo, le taie pe mamici pe burtica?”  Intrebarea m-a cam dat peste cap, desi ma asteptam la ea. Si pentru ca nu am vrut sa intru in prea multe amanunte - asa cum am citit , cum ca ar trebui sa-i explici copilului pe intelesul lui exact ceea ce se intampla, ei bine mi s-a parut ca este prea mica pentru a intelege acest proces, i-am raspuns ca da, in felul acesta-  la urma urmelor poate fi adevarat  in cazul unei cezariene.

Atunci am vazut cum ochisorii ei oblici se intristeaza si mai ca-i vine sa planga: "Dar eu nu vreau mami sa te taie pe burtica doctorul si sa te doara”.

Induiosata de atata dragalasenie si mila din partea ei, am luat-o in brate si i-am spus ca n-o sa ma doara, pentru ca o sa fac o anestezie si n-o sa simt nimic."Si pe tine te-am nascut asa si uite ce mult te iubesc.”

Dupa cum vedeti copiii sunt surprinzatori in modul lor de a gandi, tocmai de aceea este bine sa fiti pregatite si sa aveti raspunsurile potrivite la indemana, chiar daca uneori va trebui sa mintiti putin, dar asta numai in favoarea celui mic. Asa ca fiti atente la schimbarile pe care acest eveniment le va aduce in viata voastra si in felul acesta  va veti pregati pe deplin pentru fericitul eveniment.

Si pentru ca de acum incolo voi avea o grija in plus, am cautat, am intrebat si m-am informat despre ceea ce inseamna venirea celui de-al doilea copil pe lume. Si iata ce-am aflat:

Ce se va schimba in viata ta?

Probabil ca cea mai mare schimbare atunci cand astepti al doilea copil este timpul, care se va scurta in mod surprinzator. A avea doi copii poate parea peste puterile tale la inceput, mai ales daca vei avea experienta unei nasteri mai complicate. Daca te vei organiza inainte de a naste, vei avea foarte mult de castigat.

Deoarece timpul va fi mult mai scurt, fiind mai ocupata-un program bine stabilit dinainte te va scoate din incurcatura. Orele de somn si de masa vor varia si depind in mare masura de varsta copilului mai mare. De asemenea, vei obosi mult mai repede, chiar inainte de a naste, din moment ce a avea grija de un copil mai mare si a fi gravida in acelasi timp cere mult mai multa energie.

Dupa nastere, primele 6-8 saptamani pot fi cele mai solicitante, deoarece principala sarcina va fi aceea de a stabili un program de masa si de somn pentru noul nascut, in timp ce va trebui sa supraveghezi nevoile copilului mai mare.

O schimbare pozitiva pe care nasterea celui de-al doilea copil o poate aduce este o mai mare incredere in propriile abilitati, cunoastere si experienta. Asta deoarece lucrurile care ti se pareau atat de grele la primul nascut-schimbarea scutecelor, alaptarea etc.-ti se vor parea acum “floare la ureche”.

Cum te va afecta a doua nastere?

Sa aduci acasa al doilea nou nascut te va afecta in multe feluri-unele pe plan fizic, iar altele pe plan emotional. Depresia si anxietatea sunt normale dupa orice nastere.

Depresia post-natala poate fi acum o experienta mult mai infricosatoare, dar nu esti obligata sa induri aceste sentimente de depresie de una singura. Vorbeste-i doctorului tau despre aceste sentimente. Este foarte important sa se faca diferenta dintre un simplu caz de deceptie post-natala, care de obicei trece in cateva saptamani, si depresia post-natala, o dereglare importanta care, netratata la timp poate duce la probleme mult mai grave-tulburari de somn, de personalitate etc. Citeste si: Depresia postnatala: cum afli ca esti afectata si ce trebuie sa stii

Daca incepi sa te simti foarte depresionata si anxioasa, sau ai ganduri sinugicase sau de alta natura ce implica violenta, cauta ajutorul unui medic imediat.

Te vei simti obosita si vei avea dureri fizice, mai ales daca ai avut o nastere dificila sau o cezariana. Aceasta va face ca alaptatul sa fie mai dureros si mai solicitant, daca ai hotarat sa alaptezi imediat.

Pentru a-ti usura suferinta poti cere ajutorul unei moase sau a unei asistente pe timpul zilei, care sa te supravegheze si sa-ti administreze calmante pentru dureri si un usor somnifer.

Sa nu fii surprinsa daca vei simti ingrijorare in ceea ce priveste ingrijirea si atasamentul fata de cel de-al doilea copil. Va fi la inceput mai greu de inteles ca poti sa imparti dragostea pentru primul nascut  cu cel de-al doilea-dar usor,usor te vei obisnui si cu aceasta. Dupa cum foarte multi parinti spun,aceasta dragoste se dubleaza cand se naste si cel de-al doilea copil.

Vei observa ca vei avea mai putin sau chiar deloc timp pentru tine insati in primele cateva saptamani dupa nastere. Noptile nedormite si tensiunile zilnice te pot depasi, asa ca asigura-te ca poti sa-ti faci ceva timp doar pentru tine. De asemenea, vei observa ca tu si partenerul tau veti petrece foarte putin timp impreuna, asa ca stabiliti impreuna o zi sau macar cateva ore  pe saptamana pentru voi doi.

Cum sa-l ajuti pe primul?

Primul tau copil va experimenta noi emotii,de la gelozie la incantare si chiar resentimente. Copiii mai mici nu sunt capabili sa-si exprime verbal sentimentele, iar comportamentul lor poate  sa cunoasca  un regres dupa nasterea fratiorului lor. Pot sa inceapa sa-si suga degetul, sa bea din biberon, sa uite ca trebuie sa-si faca nevoile la olita si sa se scape in pantalonasi, chiar sa inceapa sa comunice folosind vorbirea bebelusilor, in incercarea de a va capta atentia.

Copiii mai maricei si scolarii isi pot exprima sentimentele testandu-va rabdarea, incepand sa se poarte urat, facand crize sau refuzand sa manance. Aceste manifestari sunt de obicei trecatoare, iar putina pregatire poate sa preintampine aceste probleme, daca-l veti obisnui cu ideea venirii pe lume a unui fratior.

Exista cateva lucruri care te vor ajuta sa realizezi aceasta:

Lasa-l pe cel mare sa aleaga cateva obiecte pentru camera nou-nascutului. Daca cei doi copii vor imparti aceeasi camera aceasta va fi de mare importanta.

Gaseste un cadou special pe care copilul mai mare sa-l imparta cu noul nascut, cum ar fi o carte sau o jucarie preferata, sau o fotografie inramata a celui mai mare pe care sa o puneti impreuna  in camera copilului. Poti de asemenea,atunci cand cumperi cele necesare celui mic sa achizitionezi ceva asemanator si pentru cel mare: de ex. un scaunel special pentru el, in care sa stea in timp ce il hranesti pe cel mic.

Fa-ti timp si pentru cel mare. Poti sa-l iei cu tine la cumparaturi sau pur si simplu sa cititi impreuna o poveste In timpul acesta, partenerul tau poate sa aiba grija de cel mic.

Explica-i sau citeste-i celui mare povestioare care-l vor face sa inteleaga ce se intampla in familie. Un album de poze in care sa I-o arati pe mami (sau alte rude) pe vremea cand el se afla in burtica ei,poate sa ajute foarte mult. Astfel copilul va intelege ca si el a fost nascut la fel ca si bebelusul cel nou.

Pregateste-ti copilul sa stie la ce sa se astepte la venirea noului nascut acasa. Aceasta include explicatia cum ca bebelusii plang mai mult, dorm si au nevoie sa li se schimbe scutecele foarte des. Asigura-l ca desi bebelusul are nevoie de foarte mare grija si atentie din partea ta, exista totusi destul timp si ca sa va jucati impreuna si sa-l iubesti la fel ca inainte.

Explica-i rolul pe care copilul mai mare il va juca in familie. Spune-i ca el va fi fratele(sau sora) mai mare si lasa-l sa se implice in acest rol. Poti sa-l iei la una din vizitele prenatale sau poti sa-l lasi sa fie prezent la o ecografie. Afla daca la maternitatea la care vei naste sunt permise vizitele minorilor.

Sosirea unui nou copil in familie reprezinta o mare schimbare in viata copilului mai mare, asa ca va trebui sa amani pentru mai tarziu alte schimbari majore. Acesta nu este cel mai potrivit moment pentru a incepe obisnuirea copilului cu olita sau toaleta, trecerea de la biberon la canuta sau inscrierea copilului la un program prin care sa fie separat de tine pentru prima oara.

Fratele mai mare joaca un rol important in viata celui mai mic, asa ca nu-l lasa pe cel mare pe dinafara si fa-l parte mereu la deciziile pe care le vei lua de acum inainte. Prea multa atentie fata de cel mic (botezul,mobila si hainutele noi,jucariile) il vor face pe primul nascut sa simta ca nu I se da atentia de care pana acum avea parte. Da-I certitudinea ca el este la fel de special ca si noul nascut prin a-l lasa sa participe la toate activitatile din aceasta perioada.

Cateva trucuri care te vor ajuta dupa nastere

Unele lucruri care te vor ajuta sa depasesti momentele de criza trebuiesc facute chiar inainte de a da nastere celui de-al doilea copil:

Aprovizioneaza-te cu conserve si alimente care se prepara foarte rapid. Daca poti sa gatesti cu putin timp inainte de a naste, poti gati o cantitate dubla de mancare,pe care apoi sa o congelezi. Daca se poate, tine la indemana numarul de telefon al catorva restaurante din apropiere cu “free delivery” pentru cazurile de urgenta.

Reorganizeaza-ti felul de a stoca rufele-murdare si curate. Fa cate un cos de rufe pentru fiecare membru al familiei, astfel incat sa-ti fie mai usor sa le sortezi. Spalatul rufelor este una din cele mai mari probleme atunci cand in casa apare un nou nascut-volumul lor se dubleaza-asa ca acum e timpul sa te organizezi si in aceasta privinta.

Daca e posibil, foloseste lucruri imprumutate sau de la copilul mai mare - patut, carucior, premergator etc.-in loc sa cumperi altele noi. In felul acesta vei economisi timp si bani.

Fa rost de cateva filme pe care sa le urmaresti dupa nasterea copilului, in noptile in care vei fi nevoita sa stai treaza ca sa-l alaptezi.

Aprovizioneaza-ti masina cu un pachet de pampersi  plus toate cele necesare la schimbarea scutecelor (pudra,servetele umede) pentru a fi pregatita. Multe mame pastreaza si o cutie cu jucarii in masina pentru copilul mai mare.

Tine cateva carti sau o cutie cu jucarii in mai toate camerele pentru a tine copilul mai mare ocupat pentru cateva momente daca o problema neasteptata apare.

Roaga un membru din famile sa ramana cu tine catva timp dupa nastere, daca simti ca este nevoie. Aceasta persoana nu numai ca se va bucura de acesta ocazie,dar in felul acesta vei avea putin timp ca sa te odihnesti.

Cheama o babysitter sau pe cineva care sa te ajute la curatenia casei in primele 2-3 luni.

Nu uita sa ai grija de propriile nevoi. Rasfata-te din cand in cand, chiar daca cu ceva simplu cum ar fi o vizita la coafor sau o baie si putina muzica in surdina pentru a te relaxa.

O data ce tu si intreaga familie va veti obisnui cu ideea unui al doilea (treilea etc) copil,  veti incepe sa va bucurati de multe aspecte pozitive ale unei familii mai mari.

Dilema mamicilor: care este cea mai buna diferenta de varsta intre copii?

O intrebare foarte des intalnita pe forumul Desprecopii este ... eterna intrebare: la ce diferenta sa fac al doilea copil? Ce diferenta este ideala intre copii?

Ei bine, cat timp asteptati intre copii este o alegere persoanala, iar fiecare diferenta de varsta aduce propriile ei provocari si beneficii. Nu exista diferenta ideala.

Odata ce adaugati dinamici si personalitati diferite la reteta, viata de familie este ca un roller-coaster. Deci, ce trebuie sa faca o mama? Sa ia fraiele situatiei si sa se pregateasca pentru urcusuri, coborasuri, nopti nedormite, frici de la febra ... si par nearanjat, fie ca exista o diferenta de 2,5 sau de 10 ani intre copii citeste ma departe aici >

Autor: Ortansa Nohra, Redactor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2002 - revizuit in 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. daniel
    danieltrimis la 8/5/2009

    ce pot face sa o conving pe prietena mea ca nu e momentul pentru un copil.ea are 19 ani si eu la fel si ea vrea un copil de la min si eu vreau sai spun ca nu e momentu dar fara sa o supar?va rog ajutatyma sunteti cei mai buni

    Raspunde la acest comentariu
  2. Bura Florentina
    Bura Florentinatrimis la 16/3/2009

    Buna in primu rand doresc sa felicit aceasta doamna pentru sfaturile aceste bune pe acre le-a scris pe site.Eu sunt proaspat casatorita si doresc sa fac copii insa nu stiam nimic despre asa ceva.Din fericire am intrat pe acest site si since ma simt mult mai pregatita si mult mai bogata cu aceste sfaturi.Multumesc mult e foarte bun situl vostru.

    Raspunde la acest comentariu
  3. laura stanciu
    laura stanciutrimis la 2/7/2008

    da,este un articol bun, subiectul m-a interesat si pe mine, mai ales ca in septembrie vine pe lume al doilea copil.

    Raspunde la acest comentariu
  4. daniela
    danielatrimis la 10/9/2006

    Articolul este foarte interesant, util pentru cei care se gindesc la conceperea altui copil, cum sint si eu.Am aflat unele lucrurri interesante chiar si despre psihologia fratelui sau sorei mai mare

    Raspunde la acest comentariu
  5. cristina-elena
    cristina-elenatrimis la 13/3/2004

    Articolul este foarte folositor,avand in vedere ca ma gandesc sa fac al doilea copil si chiar eram putin speriata,la gandul ca ceea ce vaurma ma va coplesii!

    Raspunde la acest comentariu
  6. tanasescu elena
    tanasescu elenatrimis la 28/2/2003

    Personal, consider ca povestioara si sfaturile acestei doamne sunt nu numai utile ci si de mare ajutor pentru cine este interesata sa fie bine pregatita in vederea unei bune colaborari mama-copil(mai mare)

    Raspunde la acest comentariu
  7. Sumisa
    Sumisatrimis la 9/1/2003

    Super articolu. De fapt la toate astea ma gandeam si eu, dar e mult mai bine sa le citesti undeva sintetizate si sa stii ca mai gandeste cineva ca tine. Ortansa ai putea face o completare la acest articol? Adica ce anume din articol ai reusit sa respecti, ce greseli ai facut si puteai sa le eviti relativ la copilul mai mare(in special, ai descoperit trucuri noi?

    Raspunde la acest comentariu
  8. Violeta Catanoiu
    Violeta Catanoiutrimis la 17/7/2002

    Mi-a placut articolul citit.Am si eu o fetita de 3 ani si acum e pe drum al doilea.Deacamdata fetita mea este foarte intelegatoare dar mi-e putin teama de ce va urma.Cam acceasi lucruri i-am explicat si eu.Am gasit multe lucruri in comun cu articolul si am fost surprinsa ca si alte mame sa gindesc la fel ca si mine. Violeta

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII