Sănătatea psihică și emoțională a copiilor în era COVID-19: Cum discutăm cu ei despre schimbările aduse de pandemie?

Sănătatea psihică și emoțională a copiilor în era COVID-19: Cum discutăm cu ei despre schimbările aduse de pandemie? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Exprimările de tipul „Nu ai de ce să îți faci griji.” sau „Ești prea mic să înțelegi ce se se întâmplă.” sugerează faptul că afectele sau emoţiile copiilor şi adolescenţilor nu sunt chiar atât de importante, de aceea specialiștii recomandă să fie evitate de către părinți.

Mulți părinți se întreabă cum ar trebui să trateze subiectul pandemiei cu cei mici și cum ar putea să le explice situația actuală fără să le declanșeze o stare de anxietate. Înainte de toate, părinții trebuie să înțeleagă faptul că orice copil învață să se raporteze la o situație nouă din viața lor observând mai întâi adulții de referință din jurul lui, apoi imitând reacțiile și comportamentele acestora, pentru ca ulterior să intre într-un proces de internalizare a acestor comportamente, cu scopul de a trage propriile lor concluzii despre cum e mai bine să facă în această situație. Mai multe despre acest subiect ne spune doamna doctor Paraipan Cornelia, Medic Specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului, Centrul de Psihiatrie și Psihoterapie MindCare, parte din Grupul MedLife.

Veți citi:
Un copil reușește să se simtă în siguranță atunci când este ascultat
Evitarea mesajelor de tipul: “Ești prea mic să înțelegi ce se întâmplă”

Un copil reușește să se simtă în siguranță atunci când este ascultat

Când vorbim despre pandemie, un exemplu de internalizare a unui model extern al învățării pornește de la modul în care părinții și adulții de referință din jurul copiilor se raportează la situația actuală - ce gândesc, ce emoții au, în ce comportamente se implică ei. Odată lămurit acest aspect, este important ca adulții să își dea seama dacă se simt în siguranță, fiindcă un copil care observă un adult care nu se simte în siguranță va rămâne la rândul lui cu emoțiile sale, singur.

Pasul următor, după observarea propriilor reacții, emoții, gânduri și comportamente, este deschiderea unui dialog între adult și copil. Părinții trebuie să arate curiozitate față de ceea ce copilul gândește, față de ce emoții trăiește copilul. Un copil reușește să se simtă în siguranță în momentul în care este ascultat.

Ce înseamnă ascultarea? Un exemplu: 

Aș vrea să te întreb pe tine, puiule, ce crezi despre întoarcerea la școală? Tu ce crezi despre faptul că nu poți să te întâlnești cu prietenii tăi?

După ce un părinte reușește să meargă cu puțină curiozitate către copilul său, iar copilul reușește să comunice înapoi către părinte ceea ce simte, următorul pas este să valideze ceea ce tocmai a auzit, ca într-o oglindă: "Înțeleg din ceea ce îmi spui că ești îngrijorat că nu ai putea face față la școală din cauza anului de pandemie.", "Înțeleg că ești foarte entuziasmat că te vei revedea cu colegii tăi de clasă.", "Înțeleg că...". Făcând lucrul acesta, copilul se simte foarte clar ascultat.

Mai departe, adultul are misiunea de a normaliza trăirile celui mic: "Oricine în situația asta s-ar simți așa. Și eu simt frică, și eu simt îngrijorări față de riscul de contaminare". Existând acest soi de relatare și relaționare, emoție la emoție sau creier la creier, cum spun medicii, copilului i se creează un sentiment de siguranță.

Nu uita că, indiferent de vârstă, cu toții ne dorim să fim ascultați.

Evitarea mesajelor de tipul: “Ești prea mic să înțelegi ce se întâmplă”

În situații precum cea cauzată de pandemia actuală, abordarea este de la părinte la copil, adultul fiind cel care trebuie să transmită mesajul de siguranță, ascultare, validare a emoției. Însă, din dorința de a-i proteja pe cei mici, majoritatea părinților au tendința de a încerca să rezolve ei problemele, de a-i îndepărta de factorii care ar putea să inducă aceste reacții. Astfel, de multe ori, mesajul care ajunge la copii este că nu se descurcă singuri, că nu fac față.

Mesajele de tipul "Nu ai de ce să îți faci griji." sau "Ești prea mic să înțelegi ce se întâmplă." îl determină pe cel mic să se simtă singur cu toate emoțiile prin care trece, iar acest lucru nu îl va ajuta sub nicio formă să se simtă în siguranță, ascultat, și să poată merge mai departe în comunitate.

Așadar, ordinea corectă este: ascultăm, validăm și apoi mergem cu încredere și către copil, făcându-l să simtă că ar putea găsi o soluție.

MindCare este un centru de sănătate mintală care oferă servicii de psihiatrie și psihoterapie tuturor categoriilor de vârstă (adulți, copii și adolescenți) atât individual, cât și în cadrul grupurilor (psihoterapie de grup, sistemică, de familie, de cuplu sau sub forma atelierelor de informare și suport pe diferite teme).

 

Echipa MindCare este formată din specialiști cu experiență în medicină și psihologie, care se remarcă prin competență, profesionalism și responsabilitate.

 

Abonamente individuale MedLife

De ce să alegi MedLife?

Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.

Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.

Mai multe informații aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️