Îngrijirea copiilor cu piele atopică - La ce trebuie să fie atenți părinții?

Îngrijirea copiilor cu piele atopică - La ce trebuie să fie atenți părinții? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

În cazul dermatitei atopice, cei mai sensibili dintre noi sunt şi cei mai afectaţi - copiii. Manifestările şi simptomele asociate dermatitei atopice le induc celor mici o stare generală de disconfort. Aceştia, reacţionând în consecinţă, devin agitaţi, greu de liniştit şi suferă, cel mai adesea, de tulburări de somn.

Mai multe sfaturi despre cum îngrijim copiii cu piele atopică ne oferă doamna doctor Voicu Cristiana, Medic Primar Dermatolog acreditat UEMS-EBDV, Centrul de Excelență DermaLife & Spitalul de Pediatrie MedLife.

Veți citi:
Alimente care trebuie evitate în cazul dermatitei atopice
Alimente recomandate în cazul dermatitei atopice
Evitarea stresului - cum să gestionezi cât mai bine perioada de puseu?
Ce tip de haine sunt recomandate? Ce materiale să evităm?
Poate fi vindecată dermatita atopică sau doar poate fi controlată evoluția?
Prima cremă dermo-consolidantă hrănitoare care opreşte agravarea uscăciunii cutanate chiar de la naştere
Care este rutina de îngrijire a pielii?
Avantajele hidratării corespunzătoare a pielii atopice

Alimente care trebuie evitate în cazul dermatitei atopice

Legătura dintre dermatita atopică și alimentație este un subiect care suscită interes, atât pacienților adulți, cât și familiilor copiilor afectați, deoarece sunt în permanență în căutare de metode alternative, complementare tratamentelor clasice sau tratamentelor obișnuite.

Alimentele care ar trebui evitate în dermatita atopică sunt cele care au capacitatea de a induce un puternic răspuns antiinflamator la nivelul întregului organism, iar doamna doctor Cristiana Voicu menționează în special alimentele de tip fast-food, junk-food sau alimentele bogate în aditivi, conservanți și coloranți alimentari.

Alimente recomandate în cazul dermatitei atopice

La polul opus, alimentele cu un efect benefic în dermatita atopică sunt peștele și uleiul de pește (datorită conținutului bogat în Omega-3), fructele și legumele (datorită beneficiului adus de vitamine, antioxidanți, flavonoide și beta-carotenoizi). Nu în ultimul rând, se recomandă suplimentarea cu vitamine din clasa C, A sau D, și pre sau probiotice.

De asemenea, alăptarea exclusivă pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp (minim 4-6 luni de la naștere) are un efect benefic în a preveni declanșarea dermatitei atopice la copiii susceptibili.

Un alt aspect important pe care doamna doctor Cristiana Voicu îl subliniază este legat de dietele restrictive. Este total contraindicat să scoatem din alimentația unui copil aflat în creștere alimente care - potențial - ar putea agrava dermatita atopică (cum ar fi lactatele, proteinele de origine animală sau ouăle), atât timp cât nu există o documentare certă a unei alergii dezvoltate de copilul respectiv față de alimentul în cauză. Dieta va fi ajustată doar la recomandarea medicului!

Evitarea stresului - cum să gestionezi cât mai bine perioada de puseu?

Este bine cunoscut faptul că dermatita atopică este una dintre bolile cutanate puternic influențată de stres. Stresul declanșează sau agravează dermatita atopică odată diagnosticată, iar pe de altă parte, prezența leziunilor cutanate induce o presiune suplimentară asupra psihicului pacientului respectiv. Astfel, el intră într-un cerc vicios din care trebuie ajutat să iasă, deoarece toate aceste probleme pot duce în timp la apariția dificultăților de adaptare la mediul social, la sentimente de izolare, anxietate și chiar depresie.

În plus, în timpul puseului dermatitei atopice, bolnavii se confruntă cu o altă problemă: lipsa somnului. Deoarece plăcile de eczemă sunt intens pruriginoase, ei nu mai reușesc să se odihnească cum trebuie, au probleme la adormit și se trezesc și în timpul nopții. Inevitabil, toate aceste lucruri au un impact asupra vieții lor zilnice, ducând la oboseală diurnă, dificultăți de concentrare în timpul zilei și le pot afecta copiilor chiar și performanțele școlare.

Gestionarea stresului în puseul acut presupune de fapt controlul puseului, adică tratarea dermatitei atopice prin metodele clasice: tratament local sau sistemic, astfel încât să combatem pruritul.

Ce tip de haine sunt recomandate? Ce materiale să evităm?

Pacienții cu dermatită atopică trebuie să aibă o îmbrăcăminte cât mai lejeră, pentru că este important să evite extremele de temperatură. Frigul și căldura excesivă duc la inflamația pielii și implicit la apariția senzației de mâncărime. Iarna, spre exemplu, ar ajuta să existe mai multe straturi de haine, care pot fi adăugate sau scoase, în funcție de necesități. Vara, îmbrăcămintea trebuie să lase pielea să respire, să fie cât mai lejeră. În ceea ce privește materialele, cele mai indicate sunt hainele din bumbac sau mătase.

Sfat: Se recomandă evitarea contactului direct al pielii cu lâna sau alte materiale sintetice, ce au un puternic efect iritant.

De asemenea, ar fi utilă întoarcerea pe dos a hainelor care vin în contact direct cu pielea, astfel încât să evităm iritația suplimentară produsă de cusături. La fel de importantă, o acțiune care ajută destul de mult la copiii mici, este și tăierea etichetelor.

Poate fi vindecată dermatita atopică sau doar poate fi controlată evoluția?

Din păcate, dermatita atopică nu poate fi vindecată, ci doar ținută sub control. Vestea bună este că, pe măsură ce cresc, copiii observă o ameliorare semnificativă a manifestărilor cutanate, ajungând la vârsta adultă să prezinte poate doar o ușoară tendință de piele uscată în timpul sezonului rece. Cu toate acestea, este în continuare importantă evitarea contactului cu substanțele iritante (detergenți,parfumuri, ș.a.m.d.), deoarece o manifestare frecventă a dermatitei atopice la vârsta adultă este eczema de mână, care poate pune probleme în viața profesională mai târziu, dacă discutăm de meserii de tip catering, curățenie, styling sau domeniul sanitar.

Prima cremă dermo-consolidantă hrănitoare care opreşte agravarea uscăciunii cutanate chiar de la naştere

Atoderm Preventive este o cremă nutritivă dermo-consolidantă care încetinește agravarea uscăciunii cutanate de la naștere.

Complexul exclusiv Lipigenium ™ ajută la refacerea unei bariere eficiente a pielii, iar complexul brevetat SKIN BARRIER THERAPY ™ limitează aderența anumitor bacterii (Staphylococcus aureus) pe suprafața pielii, ceea ce poate agrava uscăciunea pielii.

Care este rutina de îngrijire a pielii?

Rutina de îngrijire a pielii în dermatita atopică începe cu baia. Baia zilnică ar trebui să fie de scurtă durată, să nu depășească 5-10 minute. Ideal ar fi un duș cu apă potrivită ca temperatură, nu fierbinte (temperatura ideală ar trebui să fie undeva la 35°C).

Trebuie, de asemenea, evitată utilizarea bureților, a materialelor abrazive sau a periilor, iar produsul de curățare trebuie să fie adaptat pielii sensibile, pielii atopice - un produs blând care să nu conțină parfum, conservanți, și să fie cât mai hidratant.

După duș - moment în care se recomandă folosirea unui ulei special precum Atoderm Ulei de Duș care calmează și protejează împotriva agresiunilor externe - pielea se usucă prin tamponare, nu prin frecare viguroasă. Apoi, imediat după uscare, se recomandă aplicarea unui balsam precum Atoterm Intensive Balsam, un emolient dermo-restructurant şi calmant pentru pielea atopică, care limitează adeziunea şi proliferarea anumitor bacterii, precum Stafilococul Auriu, dar şi penetrarea alergenilor, factori care pot agrava uscăciunea pielii).

În alegerea produsului emolient, este esențial să ținem cont de faptul că pielea atopică are o serie de nevoi specifice, fundamental diferite de cele ale pielii sănătoase, care se mai usucă din când în când. Astfel, vom alege creme special concepute pentru pielea atopică, care să nu conțină ingrediente cu potențial alergen sau iritant.

 Produsele dezvoltate de Bioderma în gama Atoderm sunt concepute plecând de la nevoile pielii atopice și conțin formule brevetate, care repară și reconstruiesc bariera naturală de protecție a pielii.

Orientativ, cantitatea necesară de emolient la o singură aplicare, trebuie să varieze undeva între 100-250 de grame. La fel de important, crema hidratantă trebuie aplicată în timpul zilei, ori de câte ori pielea o cere, adică ori de câte ori simțim că aceasta se usucă din nou. Dată fiind importanța hidratării în tratarea dermatitei atopice, este crucial să înțelegem cum și când să aplicăm produsele emoliente (1) pentru un rezultat optim. Iată câteva sfaturi:

  Aplică un strat generos de Atoderm Intensive Balsam pe întreaga suprafață a pielii, la cel mult trei minute de la ieșire din duș, pentru a menține nivelul de hidratare și a proteja bariera pielii;
  Încearcă să programezi rutina de îngrijire seara, înainte de culcare, astfel încât pielea să aibă toată noaptea la dispoziție pentru a se hidrata;
  Pentru a evita răspândirea bacteriilor prin contactul dintre mână și întreg conținutul cremei, este recomandat să folosești un recipient cu pompă dozatoare;
  Încălzește crema între palme înainte de aplicare, pentru o întindere mai ușoară;
  Unge pielea de sus în jos, în sensul creșterii firului de păr. Evită frecarea pielii și aplică mișcările circulare;
  În cazul în care absorbția nu se face imediat, nu elimina excesul de cremă. În câteva minute va fi absorbit și acesta; Masează mâinile cu cremă după fiecare contact cu apa.

Avantajele hidratării corespunzătoare a pielii atopice:

  Împiedică apariția eczemelor.
  Încetinește evoluția bolii prin îmbunătățirea echilibrului pielii.
  Tratează simptomele prin diminuarea senzației de mâncărime.

DermaLife - Centrul de Excelență în Dermatologie și Medicină Estetică București - reunește în același centru medici specialiști în dermatologie și medicină estetică ce îți oferă soluții pentru o paletă vastă de probleme și nevoi dermato-estetice.

La DermaLife pacienții beneficiază de cea mai modernă aparatură medicală în domeniu, reunind toată gama de servicii de dermatologie, de la investigații specifice bolilor de piele, până la diagnostic și tratament de ultimă generație.

autor: Desprecopii.com. Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Cristiana Voicu, Medic Primar Dermatolog acreditat UEMS-EBDV, Centrul de Excelență DermaLife & Spitalul de Pediatrie MedLife - Toate drepturile rezervate (c) 2021

Referințe:
(1) pieleuscata.ro