Ingrășarea in primul trimestru de sarcină: cât și de ce - sfatul medicului

Ingrasarea in primul trimestru de sarcina: cat si de ce - sfatul medicului

Ingrășarea in primul trimestru de sarcină: cât și de ce - sfatul medicului

Cate kilograme se adauga la cantar in primul trimestru de sarcina?

• In primul trimestru de sarcina femeia trece prin clasicele greturi si este deseori prea îngretoşată sau scârbitâ de mancare. Iar un făt atat de mic are nevoi nutritive mici, ceea ce înseamnâ câ lipsa kilogramelor în plus nu va avea niciun efect asupra cresterii și dezvoltării copilului. Bebelușul este încă mic, ceea ce înseamnă că nu trebuie să câștigi mai mult de 900 grame - 1,8 kg.

► veti citi
Primul trimestru de sarcină, bebe se dezvoltă in faze esențiale dar are nevoie totuși de puțină energie
In al doilea trimestru de sarcină incep kilogramele să se depună
Poți calcula cate kilograme e sănătos să te ingrași pana la finalul sarcinii  cu aceasta diagrama
Greutatea in timpul sarcinii: cât este sănătos și cat nu - sfatul medicului
 

Primul trimestru de sarcină, bebe se dezvoltă in faze esențiale dar are nevoie totuși de puțină energie

In primul trimestru de sarcina, cand bebe se dezvolta in fazele sale esentiale, corpul viitoarei mamici are nevoie de extra energie. Insa - din fericire - natura are grija de acest lucru, existand o balanta de obicei ideala intre greturile matinale si kilogramele care se aduna la cantar...

Dar este adevarat ca in primul trimestru de sarcina femeia este deseori prea îngretoşată sau scârbitâ de mancare. Iar un făt atat de mic are nevoi nutritive mici, ceea ce înseamnâ câ lipsa kilogramelor în plus nu va avea niciun efect asupra cresterii și dezvoltării copilului. Bebelușul tău este încă mic, ceea ce înseamnă că nu trebuie să câștigi mai mult de 900 grame - 1,8 kg.

In al doilea trimestru de sarcină incep kilogramele să se depună

Nu la fel insa stau lucrurile când vei intra în al doilea trimestru. Pe mâsură ce copilul se face tot mai mare, trebuie sâ consume energie la capacitate mai mare, avand din ce în ce mai multa nevoie de calorii şi de substante nutritive. Asadari va fi nevoie sa adaugi cateva kilograme la cantar, acumulându-le în ritm constant (asta daca medicul nu ti-a recomandat altceva).  Din fericire, pofta de mancare creşte odată cu nevoile bebelusului, ceea ce face ca îngrăşarea sâ fie relativ usor de facut in saptamanile urmatoare...

începând cu luna a patra totusi, poţi să-ţi supraveghezi greutatea, ca sa te asiguri că aduni kilograme într-un ritm sanatos. Si nu prea multe. 

In cazul în care încâ ţi-e greu să iei în greutate, încearcă să consumi mai multe calorii (preferabil, din alimente pline de substanţe nutritive). Incearcă şi să mănânci puţin mai mult în fiecare zi, adăugând gustări mai frecvente.

Dacă nu poţi mânca mult la o masă (ceea ce, oricum, nu face bine digestiei în timpul sarcinii), ia şase mese mici în fîecare zi, în loc de trei mari. Amână băuturile până după masă, ca să nu-ţi suprime apetitul. Savurează alimente bogate în grâsimi bune pentru copil (arahide, seminţe, avocado, ulei de măsline). Nu incerca să te îngraşi adăugând lucruri nesanâtoase în alimentaţie - ca dulciurile.

Poți calcula cate kilograme e sănătos să te ingrași pana la finalul sarcinii  cu aceasta diagrama

ingrasare sarcina kilograme

• Dacâ eşti supraponderală când rămâi gravidă (ai un IMC între 25 şi 30), obiectivul tău va fî ca pana la finalul sarcinii sa te ingrasi — undeva între 5 şi l0 kilograme.

• Dacă eşti obeză (cu un IMC peste 30), s-ar putea sa ţi se spuna sa nu te îngraşi mai mult de 5-10 kilograme sau poate chiar mai puţin.

• Dac esti superslaba (cu un IMC sub 18,5) -  E probabil ca obiectivul tau sa fie undeva între 12 şi 20 de kilograme.

• Eşti însărcinată cu gemeni ? în cazul gravidutelor cu gemeni - va fi nevoie de kilograme în plus pentru fiecare copil in parte;

Greutatea in timpul sarcinii: cât este sănătos și cat nu - sfatul medicului

Sarcina nu este un motiv pentru a manca pentru doua persoane. A castiga prea multe kilograme in plus in timpul sarcnii nu este sanatos nici pentru bebelusul din burtica si nici pentru nastere sau sanatatea post-natala a mamei.

Cat de riscante sunt kilogramele luate pentru mine dar si pentru bebelusul meu?  Iata sfaturile despre greutatea gravidei pe perioada sarcinii de la Doamna Dr. Smaranda Popescu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie.



Iata care sunt normele pentru kilogramele acumulate in timpul sarcinii si cum se calculeaza greutatea ideala in timpul sarcinii.

 

Calculatorul de greutate in sarcină te ajută sa calculezi cate kilograme extra este normal să ai pe parcursul lunilor de sarcina.

Poti calcula astfel dacă acele kilograme in plus pe care le acumulezi pe parcursul sarcinii se inscriu in limitele unei sarcini sanatoase. In plus, iti vom explica de ce greutatea in sarcină trebuie monitorizată  - il gasesti aici.

Citeste in continuare Esti o graviduță supraponderală? O alimentație corectă și mai multă mișcare impiedică modificări genetice negative la bebelușul din burtică

 

autor: Desprecopii.com 
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
si cu contributia dnei  Doamna Dr. Smaranda Popescu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie.

Toate drepturile rezervate (c) 2021
Referințe:
Antoun, E., et al. (2020) Maternal dysglycaemia, changes in the infant’s epigenome modified with a diet and physical activity intervention in pregnancy: Secondary analysis of a randomised control trial.

PLOS Medicine. doi.org/10.1371/journal.pmed.1003229.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Iancu Margareta
    Iancu Margaretatrimis la 7/3/2024

    Am luat 5 kg in primul trimestru de sarcina ,este o problema?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII