Esti o graviduță supraponderală? O alimentație corectă și mai multă mișcare impiedică modificări genetice negative la bebelușul din burtică

Esti o graviduta supraponderala? O alimentatie corecta si mai multa miscare impiedica modificari genetice negative la bebelusul din burtica

Esti o graviduță supraponderală? O alimentație corectă și mai multă mișcare impiedică modificări genetice negative la bebelușul din burtică

Ești o graviduță cu o greutate peste normal (supraponderală)? Un nou studiu a arătat că femeile însărcinate cu kilograme extra (obezitate) ar putea reduce riscurile pentru sănătatea copiilor lor printr-o alimentație corectă și mai multă activitate fizică.

Cercetările au studiat impactul nivelului ridicat de glucoză la mamele cu diabet zaharat gestațional și modificările ADN-ului sugarilor. Iată sfatul medicului in acest caz.

- vei citi:
Diabetul gestațional devine din ce în ce mai frecvent
O alimentatie sanatoasa si mai multa miscare - sunt benefice
Obezitatea în timpul sarcinii poate avea efecte negative
Hipoglicemia in sarcina - ce inseamna asta si cum afecteaza sarcina?

Diabetul gestațional devine din ce în ce mai frecvent în întreaga lume

Diabetul zaharat gestațional devine din ce în ce mai frecvent la femeile insarcinate din întreaga lume - alături de o creștere a obezității - și poate crește riscul de complicații în timpul sarcinii și al nașterii, precum și creșterea riscului de boli metabolice la copil în viața ulterioară.

Citeste Din nou despre greutatea in sarcina. Multe femei castiga prea multe kilograme in timpul sarcinii si asta nu e bine

Nivelurile ridicate de glucoză la mamele cu diabet zaharat gestațional ar putea declanșa modificări epigenetice la fătul în curs de dezvoltare (modificări genetice), producând rezultate negative asupra sănătății copilului.

Cercetătorii de la Universitatea King's College din Londra. Marea Britanie -  au studiat datele a peste 5550 de femei însărcinate cu obezitate și copiii lor. Studiul vizează îmbunătățirea alimentatiei și a activității fizice a femeilor însărcinate obeze din Marea Britanie. În comparație cu femeile dintr-un grup de control, care nu au făcut schimbări în stilul lor de viață în timpul sarcinii, femeile care au fost susținute în schimbarea alimentatiei cu alimente cu indice glicemic scăzut, un aport redus de grăsimi și creșterea activității fizice s-au ingrasat mai putin si au fost sanatoase din punct de vedere metabolic.

În acest nou studiu, cercetătorii au comparat nivelul și modelul metilării ADN-ului, un mecanism epigenetic major care controlează activitatea genelor, la nou-născuții de la mame care au dezvoltat diabet zaharat gestațional cu cele care nu au dezvoltat diabet zaharat gestațional. Ei au analizat apoi dacă o intervenție dietetică și activitatea fizică în timpul sarcinii adus modificări la sugarii născuți de mame care au dezvoltat diabet zaharat gestațional.

Vezi aici cum poti calcula cate kilograme in plus poti sa ai in fiecare luna de sarcina

O alimentatie sanatoasa si mai multa miscare - sunt benefice

Rezultatele au arătat că diabetul zaharat gestațional și nivelurile ridicate de glucoză la mame au fost legate de modificări ale nivelului și modelului de modificare funcțională a ADN-ului sugarilor. Mai mult, au descoperit că intervenția dietetică și exercițiile fizice au redus semnificativ aceste modificări de metilare la sugar asociate cu diabetul zaharat gestațional la mame.

Aceste descoperiri sugerează că îmbunătățirile aduse alimentatiei și activitatea fizică (miscarea) pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltării copiilor lor - este concluzia studiului.

Obezitatea în timpul sarcinii poate avea efecte negative

"Acestea sunt descoperiri foarte încurajatoare și sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă reducerea acestor modificări epigenetice printr-un stil de viață mai sănătos în timpul sarcinii este însoțită de rezultate îmbunătățite asupra sănătății copiilor. Știm de ceva timp că, copiii mamelor care au avut diabet gestațional prezintă un risc mai mare de obezitate și un control slab al glucozei; această nouă cercetare implică faptul că ar putea fi implicate căi epigenetice." spune Profesorul Lucilla Poston, medic si profesor la King's College London - UK.

Obezitatea în timpul sarcinii poate avea efecte negative pe tot parcursul vieții asupra mamei și bebelușului - așa că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face mămicile este să-și îmbunătățească sănătatea, inclusiv greutatea, înainte de a concepe.

Cu toate acestea, acest studiu arată că mămicile supraponderale și bebelușii lor pot beneficia în continuare de adoptarea unei diete sănătoase în timpul sarcinii. Toate viitoarele mame au nevoie de acces la sfaturi despre alimentația sănătoasă, iar celor care sunt supraponderale ar trebui să li se ofere sprijin practic și încurajare să mănânce sănătos în timpul sarcinii."

Despre diabetul de sarcina mai cititi:   

Complicatii posibile ale sarcinii

Probleme cu diabetul in timpul sarcinii 

11 sfaturi pentru a tine sub control kilogramele in plus in timpul sarcinii 

Diabetul zaharat gestațional devine din ce în ce mai frecvent 

Greutatea in timpul sarcinii: cat este sanatos si cat nu

Sarcina nu este un motiv pentru a manca pentru doua persoane. A castiga prea multe kilograme in plus in timpul sarcnii nu este sanatos nici pentru bebelusul din burtica si nici pentru nastere sau sanatatea post-natala a mamei.

Iata care sunt normele pentru kilogramele acumulate in timpul sarcinii si cum se calculeaza greutatea ideala in timpul sarcinii.

Calculatorul de greutate in sarcină te ajută sa calculezi cate kilograme extra este normal să ai pe parcursul lunilor de sarcina.

Poti calcula astfel dacă acele kilograme in plus pe care le acumulezi pe parcursul sarcinii se inscriu in limitele unei sarcini sanatoase. In plus, iti vom explica de ce greutatea in sarcină trebuie monitorizată  - il gasesti aici.

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2021)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii.

autor: Desprecopii.com 
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Toate drepturile rezervate (c) 2020
referinte  University of Southampton
Referințe: Antoun, E., et al. (2020) Maternal dysglycaemia, changes in the infant’s epigenome modified with a diet and physical activity intervention in pregnancy: Secondary analysis of a randomised control trial.

PLOS Medicine. doi.org/10.1371/journal.pmed.1003229.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII