Reinsămanțarea cu bacterii din vaginul mamei pentru bebelușii născuti prin cezariană - procedură și beneficii
Bebelușii născuți în mod natural, adică vaginal, sunt expuși la o mulțime de bacterii benefice din flora microbiană a mamei atunci când călătoresc prin canalul de naștere. În acest amestec de bacterii se află și bacterii care ajută bebelușii să-și digere prima masă și să-și susțină imunitatea. Însă, acest lucru nu se întâmplă și în cazul bebelușilor născuți prin cezariană. Care este soluția atunci? Ei bine, reînsămânțarea cu bacterii din vaginul mamei.
Iată ce trebuie să știi despre reînsămânțarea cu bacterii din vaginul mamei în cazul bebelușilor născuți prin cezariană.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Nasterea naturala a bebelusului si calatoria prin vaginul mamei
Reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei
Transfer de microbiom vaginal
Legatura dintre bacterii si nou-nascut
Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului
Nasterea naturala a bebelusului si calatoria prin vaginul mamei
Bebelusii nascuti in mod natural - adica prin nastere vaginala - sunt expusi la o multime de bacterii benefice din flora microbiana a mamei, atunci cand calatoresc pe canalul de nastere - in acest caz desigur: vaginul mamei. In acest coridor se afla si bacterii benefice - printre altele chiar unele care ajuta bebelusii sa isi digere prima masa. Acest lucru insa nu se intampla la bebelusii nascuti prin cezariana.
Care este este solutia atunci? Ei bine: reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei.
Reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei
Reînsămânțarea cu bacterii din vaginul mamei, cunoscută și sub denumirea de "vaginal seeding" sau "microbial inoculation," este o procedură care are ca scop expunerea bebelușilor născuți prin cezariană la bacteriile benefice din flora vaginală a mamei. Această procedură este bazată pe ideea că bebelușii născuți vaginal sunt expuși la bacteriile materne în timpul trecerii prin canalul de naștere, ceea ce contribuie la dezvoltarea sănătoasă a microbiomului lor și la întărirea sistemului imunitar.
Prin aceasta procedura, bebelusii nascuti prin cezariana vor fi expusi unui esantion de secretii vaginale apartinand mamei, imediat dupa nastere. Aceasta procedura, de reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei nu se practica ca masura obligatorie la fiecare nastere prin cezariana, dar creste in popularitate in special in SUA si vestul Europei.
Reînsămânțarea cu bacterii din vaginul mamei poate oferi următoarele beneficii:
- Dezvoltarea microbiomului: Expunerea la bacteriile materne poate ajuta la dezvoltarea unui microbiom intestinal sănătos, similar cu cel al bebelușilor născuți vaginal.
- Întărirea sistemului imunitar: Un microbiom divers și echilibrat poate întări sistemul imunitar al nou-născutului, reducând riscul de alergii, astm și alte probleme de sănătate.
Transfer de microbiom vaginal
Noua procedură – numită medical transfer de microbiom vaginal – constă în recoltarea, înainte de naștere, de secreții vaginale provenind de la mamă și expunerea bebelușului la acestea imediat ce este scos din cavitatea uterină. Cum se realizează? Cu o oră înainte de cezariană, se introduce un tampon steril în vaginul mamei, iar proba se păstrează tot în mediu steril până este scos copilul. Acesta este tamponat pe tot corpul, inclusiv în zona gurii, cu acel tampon impregnat cu bacterii vaginale, predominant lactobacili.
Ideea este de a oferi acestor nou-nascuti ceva ce au ratat atunci cand au aparut pe lume - bacteriile bune care traiesc in vaginul mamei lor.
Inainte de nasterea prin cezariana, se recolteaza secretii vaginale cu un tampon steril, apoi este pastrat tot intr-un mediu sterile pana ce se va naste copilul. Apoi, medicul va tampona nou-nascutul cu aceste secretii pe tot corpul, inclusiv in zona guritei.
Speranta este ca, acest "cadou" microbian va stimula sanatatea copilului pe termen lung - in special prin reducerea riscului de tulburari imune.
Legatura dintre bacterii si nou-nascut
Este un moment crucial. Mediul in uter poate fi steril, dar in primele momente ale vietii se stabileste o legatura invizibila intre copil si bacterii. Este o relatie care va dura o viata si primul contact este la fel de important ca si o prima intalnire.
Exista o diferenta notabila intre microbiomii copiilor nascuti vaginal si ai celor nascuti prin cezariana.
Un copil nascut vaginal este expus si colonizat pentru prima oara de microbi din vaginul si intestinul mamei. Dar pentru copiii nascuti prin cezariana, prima expunere "daca au noroc", spune prof. Peter Brocklehurst (de la Universitatea Birmingham), provine de la organismele foarte diferite de pe pielea mamei.
Care sunt riscurile acestei proceduri?
Fiind un procedeu nou, parerile sunt inca impartite. Unii medici sunt de parere ca acest procedou poate fi riscant pentru unii bebelusi pentru ca in acest fel pot contacta o serie de infectii serioase. Acest procedeu nu este recomandat bebelusilor care sunt nascuti prematur prin cezariana.
precauții: - Risc de infecție: Dacă mama are infecții vaginale sau alte infecții cu transmitere sexuală, acestea pot fi transferate bebelușului.
Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului
Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,
Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ... mai departe
Citeste neaparat: 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
referinte medicale: newscientist.com;
cbsnews.com, nhs.uk
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII