Cum susținem imunitatea familiei, de la mic la mare? Cele mai bune suplimente și recomandări privind alimentația

Cum sustinem imunitatea familiei, de la mic la mare? Cele mai bune suplimente si recomandari privind alimentatia

Menținerea sănătății familiei, de la cel mai mic la cel mai mare membru, în cele mai reci luni ale anului, poate fi o sarcină dificilă. Pe lângă vizitele necesare la medic, mai există și alte modalități de a consolida sistemul imunitar și de a menține familia sănătoasă în această iarnă. Te invităm să le afli din rândurile de mai jos. Și apoi, să le pui în practică, pentru un sezon rece ferit de răceli.

Care este rolul sistemului imunitar?

Sistemul imunitar este format din organe speciale, celule și substanțe chimice care luptă împotriva infecțiilor (microbilor) ce pot pune în pericol organismul uman, cu scopul de a le elimina. Principalele părți ale sistemului imunitar sunt globulele albe (cele mai importante componente ale sistemului imunitar), citochinele, anticorpii, sistemul complement, sistemul limfatic, splina, timusul și măduva osoasă. Acestea sunt părțile sistemului imunitar care luptă activ împotriva infecțiilor.

Tipuri de imunitate

Imunitatea la o boală se realizează prin prezența anticorpilor împotriva acelei boli în sistemul unei persoane. Anticorpii sunt proteine produse de organism pentru a neutraliza sau distruge toxinele sau organismele purtătoare de boli. Anticorpii sunt specifici bolii. De exemplu, anticorpul împotriva rujeolei va proteja o persoană care este expusă la această boală, dar nu va avea niciun efect dacă este expusă la oreion.

Există două tipuri de imunitate: activă și pasivă

Imunitatea activă apare atunci când expunerea la un agent patogen determină sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva acelei boli. Imunitatea activă poate fi dobândită prin imunitatea naturală sau prin imunitate indusă de vaccin.

Imunitatea naturală este dobândită de-a lungul timpului, pe măsură ce organismul întâlnește agenți patogeni și formează anticorpi pentru a-i distruge. Pe de altă parte, imunitatea indusă de vaccin este dobândită controlat, prin introducerea unei forme ucise sau slăbite a unui agent patogen prin vaccinare. Dacă persoana va intra în contact cu acea boală/agent patogen în viitor, sistemul său imunitar o va recunoaște și va produce imediat anticorpii necesari pentru a o combate.

Imunitatea activă este de lungă durată și uneori durează întreaga viață, în timp ce imunitatea pasivă este asigurată atunci când unei persoane i se administrează anticorpi împotriva unei boli.

Un nou-născut dobândește imunitate pasivă de la mama sa, prin placentă. De asemenea, oamenii pot obține imunitate pasivă prin imunoglobulină, ce poate fi administrată atunci când este nevoie de protecție imediată împotriva unei anumite boli.

Avantajul major al imunității pasive este că protecția e imediată, în timp ce imunitatea activă necesită timp (de obicei câteva săptămâni) pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, imunitatea pasivă durează doar câteva săptămâni sau luni. Doar imunitatea activă este de lungă durată.

Când e vorba despre sănătate, apelează la specialiștii Farmaciilor DONA

Descoperă produsele în Catalogul prețurilor disponibil în toate farmaciile DONA și spune DA noilor oferte atractive care te interesează!

Alimente ce ajută la consolidarea imunității

Există un moment în care consumul fructelor și legumelor să fie rău pentru organism? Cu siguranță, nu! Pentru sistemul imunitar, cel puțin. Cu cât mănânci mai multe alimente naturale, cu atât mai bine. De aceea, încearcă să le oferi copiilor mai multe porții de fructe și legume pe zi.

Eliminarea alimentelor dăunătoare este la fel de importantă, în special a celor bogate în zahăr. Zahărul poate deteriora celulele vitale ale sistemului imunitar dacă este consumat în exces. Alternativ, alimente precum usturoiul, supa de pui și orice produs alimentar bogat în vitamina C, pot ajuta la consolidarea sistemului imunitar.

  Vitamina C și rolul ei în organism

Vitamina C contribuie la:

 funcționarea normală a sistemului imunitar;
 protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ;
 reducerea extenuării și a oboselii;
 funcționarea normală a sistemului nervos;
 formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a pielii, dinților, gingiilor, ligamentelor și a sistemului osos, crește absorbția fierului.

Sanvero concentrat de vitamina C și cătină

Sanvero concentrat de vitamina C și cătină contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, dar completează cu succes și necesarul de vitamina C al organismului.

Cătina albă (Hippophae rhamnoides) este un arbust de la care, în scopuri medicinale, se folosesc fructele mature.

Fructul de cătină conține vitamina C, alături de alte vitamine precum vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K și minerale ca fosfor, calciu, potasiu, magneziu, fier, sodiu. Această compoziție complexă face ca fructul de cătină să își găsească utilizarea în preparate fitofarmaceutice.

Alimentația familiei tale este o bază importantă pentru sănătatea tuturor membrilor și este ceea ce alimentează sistemul imunitar (1). Aceasta joacă un rol esențial în prevenția a numeroase infecții, deoarece susține sistemul imunitar, în timp ce malnutriția contribuie la creșterea morbidității și mortalității cauzate de aceste afecțiuni. Cercetările arată că o alimentație cu un conținut scăzut de grăsimi, pe bază de plante, crește funcția celulelor albe din sânge, care, la rândul său, ajută sistemul imunitar să producă mai mulți anticorpi pentru a lupta împotriva virusurilor.

Alimente care nu trebuie să ne lipsească din alimentația zilnică

Micronutrienții, cum ar fi vitamina C, vitamina D, complexul de vitamine B, zincul și seleniul, pot ajuta la consolidarea imunității, dar nu vei ajuta sistemul imunitar consumând doar o cantitate mare dintr-un singur produs alimentar. Hrănirea corpului cu anumite alimente poate ajuta la menținerea sistemului imunitar puternic, dar este nevoie de o varietate de produse alimentare pentru a furniza micronutrienții de care organismul are nevoie pentru a genera un răspuns imun celular puternic.

Dacă ești în căutarea unor modalități de a preveni răceala, gripa și alte infecții, primul pas ar trebui să fie planificarea meselor, astfel încât să includă acești stimuli puternici pentru sistemul imunitar: citrice, afine, ardei roșii, broccoli, usturoi, ghimbir, spanac, iaurt/kefir, migdale, semințe de floarea soarelui, turmeric, ceai verde, papaya, kiwi, carne de pasăre și crustacee.

  Susține sănătatea întregii familii cu un supliment de vitamina D

Nu există vitamine sau minerale magice, dar poți completa eventualele lacune nutriționale din alimentația familiei cu ajutorul suplimentelor.

Vitamina D o găsim în anumite alimente, precum anumite lactate și băuturi fortificate cu vitamina D, ouă, ulei de pește, pește gras (somon, macrou, sardine), dar să nu uităm că principala sursă de vitamina D este chiar organismul nostru care o secretă după expunerea prelungită directă la soare, fără creme speciale cu factor de protecție solară. Însă, realist vorbind, nu mai stăm la soare și dacă stăm, trebuie să folosim produse cu protecție ca să prevenim cancerul de piele. Așadar, cea mai bună sursă rămân, în continuare, suplimentele alimentare.

Vitamina D3 are un rol important, deoarece contribuie la menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge, la menținerea sănătății sistemului osos și la funcționarea normală a sistemului muscular.

Astfel, are un rol important în funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar și la menținerea sănătății dinților. Suplimentarea alimentației cu vitamina D3 este recomandată bebelușilor din primele zile de viață, indiferent de modul de hrănire (lapte matern sau formule pentru sugari).

Sanvero - Vitamina D3 Colecalciferol

Sanvero - Vitamina D3 Colecalciferol dispune de o pompiță care asigură o dozare precisă a produsului.

Mod de administrare: Doza zilnic recomandată pentru un efect benefic este, pentru sugari, din primele zile de viață, 2 pufuri o dată pe zi (apăsați/activați de două ori pe pompița dozatoare până la capăt).

Se administrează direct în gurița bebelușului (introduceți vârful pompiței între buzele bebelușului și activați pompița), fie combinat cu laptele (matern sau formulă pentru sugari).

Sanvero este un brand care răspunde tuturor cerințelor unui organism sănătos, puternic, modern, capabil să facă față provocărilor secolului în care trăim. Produsele Sanvero sunt disponibile în Farmaciile DONA, iar în baza cardului de fidelitate Farmacia DONA, beneficiați de prețuri speciale.

Farmacia DONA - Un partener de încredere

Produsele farmaceutice ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, de aceea este bine să-ți faci un aliat de nădejde - Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta și de acolo îl poți ridica. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 300 de farmacii în țară și fac treabă bună din 1992.

Referințe:
https://www.pcrm.org/news/blog/foods-boost-immune-system

Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu

Ce avantaje îți aduce acest card?

Plateste cu 7% mai putin, la cumpararea produselor destinate copiilor

Plateste cu 5% mai putin, la cumpararea oricarui produs farmaceutic sau cosmetic – exceptie fac medicamentele eliberate pe baza retetelor gratuite si compensate si a celor ce se elibereaza pentru programele nationale PN9.7 (post transplant), PN3(Oncologie) si PN 5( Diabet)​

Solicită card de fidelitate aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️