Vitamina D aste esențială pentru sănătatea noastră. Iata de ce - și cum alegi cel mai bun supliment pentru familia ta

Vitamina D aste esentiala pentru sanatatea noastra. Iata de ce - si cum alegi cel mai bun supliment pentru familia ta

Vitamina D aste esențială pentru sănătatea noastră. Iata de ce - și cum alegi cel mai bun supliment pentru familia ta

Corpul nostru produce vitamina D în mod natural atunci când este expus direct la lumina soarelui. De asemenea, putem obține vitamina D din anumite alimente și suplimente, pentru a asigura niveluri adecvate ale vitaminei din sânge.

Vitamina D are mai multe funcții importante. Poate că cele mai importante sunt reglarea absorbției calciului, fosforului și facilitarea funcției normale a sistemului imunitar. Noi iti explicam cum alegi cel mai bun supliment pentru familia ta.

Obținerea unei doze suficiente de vitamina D este important pentru creșterea și dezvoltarea oaselor și a dinților la copii, precum și pentru o rezistență îmbunătățită la anumite boli.

Iată mai multe informații despre beneficiile vitaminei D:

Vei citi:
Ce este vitamina D?
Vitamina D poate lupta împotriva bolilor
Vitamina D poate regla starea de spirit și poate reduce depresia
Vitamina D ar putea sprijini pierderea în greutate
Deficitul de vitamina D
Unele surse alimentare de vitamina D
Cât de multă vitamina D are nevoie un copil dar și un adult?
Ostart® D3 - Spray sublingual 
Ce grupuri de copii ar trebui să ia vitamina D3 - Ostart® D3 2000UI

Ce este vitamina D?

Din punct de vedere tehnic, vitamina D nu este doar o vitamină, deoarece oamenii au capacitatea de a o produce ei înșiși prin expunerea la lumina soarelui. Vitamina D este inertă din punct de vedere biologic și trebuie să sufere două procese chimice în organism pentru activare.

Prima apare în ficat și transformă vitamina D într-un prehormon numit calcidiol. Al doilea apare în principal în rinichi și formează hormonul fiziologic activ calcitriol.[1] În consecință, atunci când nu primim suficientă vitamina D, nu vom avea suficient calcitriol în țesuturile noastre (de exemplu, prostată, sâni, colon, etc.) și faptul că nu avem suficient hormon poate fi o veste foarte proastă. Asadar vitamina D este o vitamina si un hormon esential pentru sanatatea corpului nostru.

Vitamina D poate lupta împotriva bolilor

Vitamina D este importantă în prevenirea și tratamentul unei game de afecțiuni, inclusiv astmul, insuficiența cardiacă (nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral; dar nu este clar dacă deficiența de vitamina D contribuie la boli de inimă sau pur și simplu indică o sănătate precară atunci când avem o afecțiune cronică) și boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă și bolile inflamatorii intestinale.

ADN-ul uman conține mai mult de 2.700 de situsuri de legare pentru calcitriol, inclusiv locuri implicate în aproape fiecare boală umană majoră.[2] Prezența acestora sugerează că vitamina D - calcitriolul - este foarte important în tot corpul.

Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor. De exemplu, deficiența de vitamina D provoacă rahitism la copii și osteomalacie sau osteoporoză la adulți. În plus, vitamina D are multe alte funcții în organism. Într-adevăr, se acumulează dovezi că vitamina D este importantă în prevenirea și tratamentul unei game de afecțiuni, inclusiv astmul[3], insuficiența cardiacă[4] și bolile autoimune[5], cum ar fi scleroza multiplă (SM) și boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă).

Pe lângă beneficiile sale principale, cercetările sugerează că vitamina D poate juca și un rol în:

 Reducerea probabilității apariției unor boli grave. Deși studiile sunt mixte, vitamina D poate reduce probabilitatea gripei severe și a infecțiilor cu SARS-Cov-2. O analiză recentă a constatat că nivelurile scăzute de vitamina D contribuie la sindromul de detresă respiratorie acută [6,7].
 Sprijinirea sănătății imunitare. Persoanele care nu au niveluri adecvate de vitamina D ar putea prezenta un risc crescut de infecții și boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și bolile inflamatorii intestinale [8].

Vitamina D poate regla starea de spirit și poate reduce depresia

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în gestionarea stării de spirit și în scăderea riscului de depresie. O analiză a 7.534 de persoane a constatat că cei care au experimentat emoții negative și care au primit suplimente de vitamina D, au observat o îmbunătățire a simptomelor. Suplimentarea cu vitamina D poate ajuta persoanele cu depresie care au și o deficiență de vitamina D [9].

Un alt studiu a identificat nivelurile scăzute de vitamina D ca un factor de risc pentru simptome mai severe de fibromialgie, anxietate și depresie [10].

Vitamina D ar putea sprijini pierderea în greutate

Persoanele cu o greutate corporală mai mare au șanse mai mari de a avea un nivel scăzut de vitamina D. Într-un studiu, persoanele cu obezitate care au primit suplimente de vitamina D în plus față de un plan de dietă de slăbire au pierdut mai multă greutate și masă de grăsime decât membrii grupului placebo, care au urmat doar planul de dietă [11].

Într-un studiu mai vechi, persoanele care au luat zilnic suplimente de calciu și vitamina D au pierdut mai mult în greutate decât subiecții care au luat un supliment placebo. Cercetătorii sugerează că excesul de calciu și vitamina D ar fi putut avea un efect de suprimare a apetitului [12].

Cercetările actuale nu susțin ideea că vitamina D ar provoca pierderea în greutate, dar pare să existe o relație între vitamina D și greutate.

Deficitul de vitamina D

Mai mulți factori pot afecta capacitatea de a obține o cantitate adecvată de vitamina D numai din lumina soarelui. Este mai puțin probabil să absorbi suficientă vitamina D de la soare dacă:

 locuiești într-o zonă cu poluare ridicată;
 utilizezi protecție solară;
 petreci cea mai mare parte a timpului în interior;
 trăiești într-un oraș mare în care clădirile blochează lumina soarelui;
 ai pielea mai închisă la culoare (cu cât nivelul de melanină este mai mare, cu atât pielea ta poate absorbi mai puțină vitamina D).

Acești factori pot crește riscul de deficit de vitamina D. De aceea, este important să obții o parte din vitamina D din surse care nu sunt luminate de soare.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?

Simptomele unei deficiențe de vitamina D pot include:

 oboseală și dureri;
 durere, slăbiciune osoasă sau musculară severă;
 fracturi de stres, în special la picioare, pelvis și șolduri.

Medicul poate diagnostica o deficiență de vitamina D prin efectuarea unui simplu test de sânge, iar dacă se va confirma deficitul de vitamina D, va recomanda suplimente de vitamina D.

De asemenea, ar trebui să te asiguri că tu și copilul obțineți vitamina D de la soare dar și din alimente.

Unele surse alimentare de vitamina D

Unele alimente conțin vitamina D în mod natural, iar altele sunt îmbogățite cu ea. Poți obține vitamina D din următoarele alimente:

 somon
 sardine
 hering
 conserve de ton
 ulei de ficat de cod
 ficat de vită
 gălbenuș de ou
 creveți
 ciuperci
 lapte (fortificat)
 anumite cereale și fulgi de ovăz (fortificate)
 iaurt (fortificat)
 suc de portocale (fortificat)

Poate fi greu să obții suficientă vitamina D în fiecare zi doar prin expunerea la soare și din alimente, așa că administrarea suplimentelor de vitamina D ar putea ajuta mai mult decât crezi.

Cât de multă vitamina D are nevoie un copil dar și un adult?

Vitamina D se măsoară în unități internaționale (UI).

Bebelușii cu vârsta sub 1 an au nevoie de 400 UI de vitamina D pe zi. Formula pentru bebeluși are 400 UI pe litru, astfel încât bebelușii care beau cel puțin 940ml de formulă în fiecare zi, primesc suficientă vitamina D. Dacă bebelușul este alăptat sau primește mai puțin de 900ml de formulă în fiecare zi, discută cu medicul pediatru despre cum să-i oferi suplimentul de vitamina D.

Deși suntem de acord că laptele matern este cea mai bună sursă de hrană pentru sugari, nu uităm că mamele nu au în mod normal un nivel de vitamina D ridicat, laptele matern nu oferă copiilor cantități suficiente de vitamina D. De aceea, unii cercetători raportează că mamele care alăptează ar trebui să ia până la 6400 UI / zi.

Copiii mai mari de 1 an
au nevoie de 600 UI sau mai mult de vitamina D pe zi. Medicii recomandă adesea 600 până la 1.000 UI zilnic.

Ostart® D3 - Spray sublingual, conceput pentru a elibera, într-un singur puf, doză optimă de vitamina D3
 

Ostart® D3 2000UI și Ostart® D3 4000UI spray sublingual, este conceput pentru a elibera, într-un singur puf, doză optimă de vitamina D3, vitamina esențială pentru menținerea sănătății organismului.

Ce grupuri de persoane adulte ar trebui să ia vitamina D3 - Ostart® D3 4000UI:

Femeile în perioada de sarcină, alăptare, premenopauză, menopauză;
Persoanele cu imunitate scăzută și cele vârstnice;
Orice persoană, în sezonul rece când organismul nu poate să producă și să acopere necesarul de vitamina D;
Sportivii și persoanelor cu activitate fizică intensă;
Persoanele care evita expunerea la soare sau folosesc produse pentru protecție solară cu FPS peste 30.

Ostart® D3 4000UI - Un puf conține 100 micrograme (4000 UI) colecalciferol (2000 din DZR/VNR*). - *Valoarea Nutriționala de Referință conform Reg. UE 1169/2011.

Avantaje Ostart® D3:

Favorizează absorbția intestinală a calciului și a fosforului;
Are rol esențial în formarea și consolidarea oaselor și a dinților;
Menține funcționalitatea normală a celulelor osoase;
Întărește sistemul imunitar;
Absorbție imediată;
Aromă plăcută de portocale;
Fără zahăr.

Ce grupuri de copii ar trebui să ia vitamina D3 - Ostart® D3 2000UI:

Copiii și adolescenții aflați în perioada de creștere accelerată;
Copiii cu imunitate scăzută;
Bebelușii/copiii alăptați;
Toți copiii, în sezonul rece când organismul nu poate să producă și să acopere necesarul de vitamina D;
Copiii sportivi și cei cu activitate fizică intensă;
Copiii care evita expunerea la soare sau folosesc produse pentru protecție solară cu FPS peste 30.

Ostart® D3 2000UI - Un puf conține 50 micrograme (2000 UI) colecalciferol (1000 din DZR/VNR*). - *Valoarea Nutriționala de Referință conform Reg. UE 1169/2011.)

Mai multe despre Ostart® D3 2000UI și Ostart® D3 4000UI spray sublingual

Despre imunitate

15 alimente care stimuleaza imunitatea

5 modalitati usoare de a stimula imunitatea copiilor

Microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului: ce trebuie sa stim

Cafea cu ulei de nuca de cocos: sau cadoul zilnic de energie si imunitate

Importanta sistemului imunitar pentru supravietuire in timpul epidemiilor

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

Autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Stefana Zamfir, medic pediatru
Realizat cu sprijinul Fiterman Pharma. Toate drepturile rezervate (c) 2022

referinte

[1] Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.
[2] Holick MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med. 2007 Jul 19;357(3):266-81. Review.
[3] Jolliffe DA, Greenberg L, Hooper RL, Griffiths CJ, Camargo CA Jr, Kerley CP, Jensen ME, Mauger D, Stelmach I, Urashima M, Martineau AR. Vitamin D supplementation to prevent asthma exacerbations: a systematic review and meta-analysis of individual participant data. Lancet Respir Med. 2017 Nov;5(11):881-890.
[4] Moretti HD, Colucci VJ, Berry BD. Vitamin D3 repletion versus placebo as adjunctive treatment of heart failure patient quality of life and hormonal indices: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. BMC Cardiovasc Disord. 2017 Oct 30;17(1):274.
[5] Dankers W, Colin EM, van Hamburg JP, Lubberts E. Vitamin D in Autoimmunity: Molecular Mechanisms and Therapeutic Potential. Front Immunol. 2017 Jan 20;7:697.
[6]
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
[7]
https://nutritionj.biomedcentral.com
[8]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
[9]
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
[10]
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
[11]
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
[12]
https://www.cambridge.org/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII