Variola maimuței sau monkeypox - ce simptome are și ce se știe despre acest virus

Variola maimutei sau monkeypox - ce simptome are si ce se stie despre acest virus

Variola maimuței sau monkeypox - ce simptome are și ce se știe despre acest virus

Variola maimuței este transmisă oamenilor de la animalele sălbatice. Se transmite de la un om infectat la un om sănătos, de asemenea, prin contactul cu leziuni, fluide corporale, picături respiratorii și materiale contaminate, cum ar fi așternuturile infectate.

Copiii mici sunt cei mai susceptibili la acest atac viral. Consumul de carne gătită inadecvat și alte produse de origine animală provenite de la animalele infectate este un posibil factor de risc.

Care sunt simptomele Monkeypox (n.r. variola) maimuței?

Variola maimuței este o rudă a variolei, o boală care a fost eradicată în 1980, dar care este mai puțin transmisibilă, provoacă simptome mai ușoare și este mai puțin mortală.

Boala durează de obicei între două și patru săptămâni, iar simptomele pot apărea între cinci și 21 de zile de la infectare.

Simptomele variolei maimuțelor încep de obicei cu un amestec de febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, frisoane, epuizare și ganglioni limfatici umflați.

Acest ultim simptom este de obicei cel care îi ajută pe medici să distingă variola de maimuță de varicela sau variola, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Odată ce ai febră, caracteristica cheie a variolei maimuțelor, o erupție cutanată urâtă, tinde să se dezvolte una până la trei zile mai târziu, deseori începând pe față și apoi răspândindu-se în alte părți ale corpului. Copiii mici sunt cei mai susceptibili la acest atac viral.

Consumul de carne gătită inadecvat și alte produse de origine animală provenite de la animalele infectate este un posibil factor de risc.

variola maimutei monkeypox

De de unde provine variola maimuței?

Variola maimuței la om provoacă focare în principal în regiunile cu păduri tropicale din Africa Centrală și de Vest și, de obicei, nu este întâlnită în Europa.

Republica Democrată Congo (RDC) a înregistrat primul caz uman de variolă a maimuței în 1970.

De atunci, au fost raportate cazuri în 11 țări africane: Benin, Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Gabon, Coasta de Fildeș, Liberia, Nigeria, Republica Congo, Sierra Leone și Sudanul de Sud.

Primul focar de variolă de maimuță raportat în afara Africii, a avut legătură cu importul de mamifere infectate în 2003 în Statele Unite, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Mai recent, în 2018 și 2019, doi călători din Regatul Unit, unul din Israel și unul din Singapore, toți care au călătorit în Nigeria, au fost diagnosticați cu variola maimuței în urma unui focar de amploare în această țară, potrivit propriei agenții de sănătate din Europa, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Cum se transmite virusul

Variola maimuță este transmisă oamenilor de la animalele sălbatice. Se transmite de la un om infectat la un om sănătos, de asemenea, prin contactul cu leziuni, fluide corporale, picături respiratorii și materiale contaminate, cum ar fi așternuturile.

Virusul pătrunde în organism prin leziuni cutanate, prin tractul respirator sau prin membranele mucoase (ochi, nas sau gură). Se crede că transmiterea de la om la om are loc în principal prin intermediul căilor respiratorii.

Tratament și prevenire

În prezent, nu există un tratament specific recomandat pentru variola maimuței și, de obicei, aceasta dispare de la sine.

Se crede că vaccinarea împotriva variolei este foarte eficientă în prevenirea variolei maimuțelor, dar, deoarece variola a fost declarată eradicată în urmă cu mai bine de 40 de ani, vaccinurile antivariolice de primă generație nu mai sunt disponibile pentru publicul larg.

Un vaccin mai nou dezvoltat de Bavarian Nordic
pentru prevenirea variolei și a variolei maimuțelor a fost aprobat în Uniunea Europeană, Statele Unite și Canada (sub denumirile comerciale Imvanex, Jynneos și Imvamune), iar antivirale sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
Toate 
drepturile rezervate (c) 2022

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII