Prima săptămana acasă cu un nou-născut: Ingrijirea corectă a bontului ombilical - sfatul moașei

Prima saptamana acasa cu un nou-nascut: Ingrijirea corecta a bontului ombilical - sfatul moasei

Prima săptămana acasă cu un nou-născut: Ingrijirea corectă a bontului ombilical - sfatul moașei

Cordonul ombilical asigură legătura dintre placentă şi făt în viaţa intrauterină. După naştere, este tăiat şi o bucată din acesta rămâne ataşată, urmând să se usuce şi să cadă.

• Despre cât de des și cum trebuie curățată zona respectivă, dar și despre riscurile care pot apărea în lipsa unei igiene corecte ne povestește mai multe doamna Anca Bălășoiu, moașă licențiată.

 Îngrijirea bontului ombilical

Îngrijirea bontului ombilical trebuie făcută de două ori pe zi sau ori de câte ori este nevoie până la căderea lui şi până când nu mai prezintă secreţie lipicioasă. Clema care prinde cordonul ombilical poate fi îndepărtată la 48 sau 72 de ore după naştere, dacă bontul s-a uscat şi nu mai sângerează. Culoarea bontului va trece de la culoarea galben la maro închis spre negru. Ştergerea se face dinspre interior spre exterior şi circular în jurul bontului.

Curăţarea zonei cu apă şi săpun şi dezinfecţia cu comprese sterile şi alcool de 70° pot preveni infecţia. Alcoolul are rolul de a dezinfecta şi deshidrata bontul ombilical până când acesta se usucă şi cade.

 Infecţia bontului ombilical apare doar dacă nu se face o toaletă corectă a acestuia

În prima săptămână acasă cu nou-născutul, activităţile zilnice precum îmbrăcatul, hrănirea, masajul sau baia de seară reprezintă o provocare pentru multe dintre mame, dar şi oportunitatea de a interacţiona cu copilul şi de a se acomoda cu rolul de mamă.

Chiar dacă bebeluşul are nevoie de multă atenţie, este important să se păstreze un echilibru între timpul acordat îngrijirii copilului şi timpul acordat nevoilor personale. Nicio mamă nu trebuie să se simtă vinovată dacă îşi petrece o parte din timp odihnindu-se sau făcând alte activităţi. O mamă liniştită are un copil fericit.

 Contribuie la propria recuperare

Nevoile nutriționale ale femeilor care alăptează cresc cu până la 88%, deci este important să ai o alimentație sănătoasă și bine echilibrată.

Respectă dieta pe care ai adoptat-o în sarcină și umple farfuria cu fructe și legume, proteine slabe și produse lactate cu conținut redus de grăsimi. Bea multă apă și evită alcoolul, mai ales dacă alăptezi pentru că mici cantități pot trece în laptele matern.

Ia Elevit Breastfeeding pentru a te asigura că beneficiezi de aportul zilnic recomandat de micronutrienți esențiali și benefici pentru sănătatea ta, dar și pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului (dacă alăptezi).

Fie că ai născut natural sau prin cezariană, corpul tău a trecut prin multe. Așa că fii bună cu el. Odihnește-te și relaxează-te pe cât de mult poți și cere ajutorul familiei și prietenilor dacă ai nevoie de el.

În zilele și săptămânile de după travaliu, corpul tău poate arăta foarte diferit de cum îl știai înainte de sarcină. Dă-i timp să se recupereze și să rămâi încrezătoare și optimistă. Schimbarea necesită timp, dar se va întâmpla până la urmă.

Autor: Desprecopii (c) 2023

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj