Care sunt factorii care influențează căderea părului după naștere și ce produse le sunt recomandate mămicilor pentru ca părul lor să își redobândească sănătatea?

Care sunt factorii care influențează căderea părului după naștere și ce produse le sunt recomandate mămicilor pentru ca părul lor să își redobândească sănătatea? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Nu mai este un secret faptul că majoritatea proaspetelor mămici observă o cădere semnificativă a părului la câteva luni după naștere, episoade care, în mod firesc, generează întrebări, nesiguranță și mai ales îngrijorare. Vestea bună este că există tratemente de păr foarte utile și eficiente, precum cele din gama Vichy Dercos, cu rezultate vizibile împotriva căderii părului după doar 3 săptămâni de utilizare(1).

Care sunt însă cauzele acestei afecțiuni dermatologice, care sunt factorii care influențează căderea părului și ce produse este recomandat ca proaspetele mămici să folosească pentru ca părul lor să își redobândească sănătatea?

Răspunsurile la toate aceste întrebări și nu numai le aflăm la o discuție foarte utilă și interesantă cu doamna doctor Oana Firescu (Clătici), medic primar dermato-venerologie, invitata moderatoarei noastre Elena Zagaican, redactor Desprecopii.com.

Să începem cu o întrebare care le macină pe multe dintre proaspetele mămici: Care este explicația faptului că în sarcină avem un păr bogat, strălucitor, iar apoi, postpartum, totul se schimbă radical?

Înțelegerea ciclului de creștere a firului de păr este simplă: prima este faza de creștere propriu-zisă a părului (faza anagenă) care durează 2-6 ani, urmează apoi faza de tranziție (faza de catagen) și faza de repaus (sau faza telogenă), în care părul nu mai crește și care durează 2-4 luni.

Sarcina vine la pachet cu schimbări hormonale și, implicit, cu secreția de hormoni estrogeni, care este responsabilă de modificarea acestui ciclu de viață al firului de păr. Astfel, în timpul sarcinii se prelungește faza anagenă (de creștere), faza de repaus rămâne cumva deoparte și iată că viitoarea mămică observă că părul ei devine mai des, mai frumos și mai strălucitor ca niciodată.

După naștere urmează o perioadă în care se observă căderea mai pronunțată a părului, tocmai pentru că ciclul de viață al firului de păr revine la normal - iar asta neliniștește mămicile.

Așadar, toate firele care ar fi trebuit să cadă în timpul sarcinii vor cădea imediat după naștere?

Exact. În realitate, vorbim despre un proces normal, fiziologic și absolut reversibil, în care părul ce nu a căzut în perioada sarcinii va cădea după naștere, deoarece hormonii estrogeni revin ușor la valoarea lor normală, astfel și ciclul de viață al firului de păr revine la normal.

Cât timp este normal să cadă părul postpartum?

În medie pierdem 50-100 de fire de păr pe zi. După 2-4 luni de la naștere se observă adesea această cădere masivă a firelor de păr, tocmai pentru că nu corespunde acestei faze de repaus a părului (telogen), care poate dura 3-6 luni. Așadar, după 9-12 luni de la naștere se va reveni la părul de odinioară, asta dacă mămica are o alimentație echilibrată și urmează un tratament specific de îngrijire a părului.

Dar să nu uităm că pot exista și alte motive pentru căderea părului, cum ar fi stresul, deficitul de fier, anumite dereglări hormonale (hipotiroidia) sau alte probleme de sănătate care pot favoriza căderea părului în exces.

Cum influențează alimentația căderea părului? Sunt anumite alimente indicate pentru a diminua fenomenul?

După naștere, toate mămicile vor trece prin această perioadă de cădere a părului. Alimentația proaspetelor mămici trebuie să fie una echilibrată, bogată în vitamine (vitamina B3, B6, C, E), proteine (carne, linte, pește) și antioxidanți (nuci). De asemenea, mămicile trebuie să își acorde mai multă atenție, deoarece dorm mult mai puțin, sunt mult mai stresate și încep adesea curele de slăbire, așadar trebuie să fie cât mai echilbrate.

Am tot auzit despre faptul că alăptarea bebelușului are o influență pozitivă asupra întârzierii căderii părului. Este adevărat?

Este foarte adevărat! Alăptarea este benefică în general pentru sănătatea bebelușului. Atunci când mămica alăptează, secreția estrogenilor va scădea mai trepat, asta înseamnă că nici căderea părului nu va fi atât de brutală (așadar este un plus), iar alimentarea cu formulă a bebelușului nu va avea același efect, ba dimpotrivă.

Există vreun produs anume (șampon/balsam/tratament) ce poate ameliora căderea părului?

Bineînțeles. Pe piață au existat dintotdeauna o mulțime de soluții minune, dar în realitate există produse dermato-cosmetice dedicate îngrijirii părului ce conțin ingrediente active, eficiente și testate clinic, și care pot ajuta foarte mult mămica în această luptă de după naștere. Vichy, de exemplu, a dezvoltat o întreagă gamă dedicată, ce protejează atât microbiomul scalpului cât și luptă împotriva căderii părului. Există fie șampon energizant împotriva căderii părului care conține aminexil dar și alte ingrediente (vitamina B6, topoferol), fie fiole tratament împotriva căderii părului care trebuie aplicate cu consecvență timp de 2-3 luni.

Îmbunătățire a calității părului pentru 92% dintre consumatori cu produsele Dercos Șampon Energizant cu Aminexil și Dercos Aminexil Clinical 5 - tratament cu acțiune multiplă împotriva căderii părulu(2).

Părul după naștere poate să își piardă strălucirea, devine mai rarefiat, dar există soluții și în acest sens. Există șampoane, balsam și loțiune pentru scalp. Așadar, cu puțin ajutor și din partea medicului dermatolog, având grijă și la alimentație, mămica va avea rezultate și va observa că părul ei va reveni la normal.

Este foarte important ca mămica să fie informată încă din timpul sarcinii despre acest ciclu al părului, că în cele 9 luni va avea un păr extraordinar și apoi va urma o cădere masivă dar absolut normală și fiziologică a părului. Dar asta nu înseamnă că va rămâne fără păr, ci că își va reveni, dar treptat, și totul va fi bine, ca la început.

Spre final, dorim să îi mulțumim doamnei doctor pentru toate răspunsurile și recomandările utile, iar pentru voi, dragi mămici, încheiem cu acest mesaj: Sunteți frumoase - iar cu ajutorul unei alimentații și al unei rutine de îngrijire corespunzătoare, părul vostru își va redobândi frumusețea!

(1)Test consumatori, 102 femei și bărbați, 30 august 2021
(2) Test consumatori, 102 femei și bărbați, 30 august 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII