Iată de ce nu ar trebui să spui copilului tău că e inteligent - sfatul psihologului

Iata de ce nu ar trebui sa spui copilului tau ca e inteligent - sfatul psihologului

Iată de ce nu ar trebui să spui copilului tău că e inteligent - sfatul psihologului

Copiii cărora li se spune că sunt inteligenți au mai multe șanse să se bazeze pe inteligența lor nativă și să ignore importanța efortului din munca pe care o depun. Acestia se concentreaza mai degrabă in a-și păstra aspectul de „inteligent” decât de a încerca să învețe noi abilități.

• Iată de ce nu ar trebui să spui copilului tau că e inteligent

Nu spune copilului: ESTI INTELIGENT

In urmă cu cateva luni am citit o serie de publicatii de psihologie in care am descoperit lucrarile lui Carol Dweck, o psiholoagă la universitatea americana Stanford, și am fost surprinsa de ideile sale despre educație, inteligență și stima de sine a copiilor. Psiholoaga a studiat, printre altele, implicațiile negative ale afirmării copiilor că sunt „inteligenti” atunci când reușesc ceva. Revista New York TImes are un articol care dezbate unele dintre nuanțele fascinante ale studiului, din care am extras urmatoarele.

Riscul este ca acei copii se vor baza pe inteligenta lor si nu vor mai depune efort...

Copiii cărora li se spune că sunt inteligenți au mai multe șanse să se bazeze pe inteligența lor și să ignore importanța efortului din munca pe care o depun. Acestia se concentreaza mai degrabă in a-și păstra aspectul de „inteligent” decât de a încerca să învețe noi abilități.

Cu toate acestea, dacă unui copil i s-a spus că se descurcă bine pentru că a muncit din greu, este mai probabil să-și asume riscuri și să încerce probleme din ce în ce mai dificile. Grupul de copii care a fost lăudat pentru că este „deștept” s-a concentrat brusc pe gestionarea aspectului inteligenței pentru a evita riscul de a greși. Grupul „inteligent” a dezvoltat rapid teama de eșec și a făcut totul pentru a-l evita.

Cu toate acestea, celuilalt grup i s-a spus că inteligența lor trebuie dezvoltată prin muncă sustinuta și, ca urmare, și-au asumat riscuri din ce în ce mai mari pentru a învăța. Când copiii din acest grup au făcut greșeli, au muncit din greu pentru a fi mai buni data urmatoare.

Acei copii cărora li se spune că sunt inteligenți atribuie acest lucru talentului lor nativ, dat de Dumnezeu, în timp ce copiii cărora li se spune că au muncit din greu își dau seama că succesul este in muncă

Ideea de bază este că acei copii cărora li se spune că sunt inteligenți atribuie acest lucru talentului lor nativ, dat de Dumnezeu, în timp ce copiii cărora li se spune că au muncit din greu își dau seama că au puterea de a face o schimbare.

Deci, atunci când ambele grupuri se confruntă cu o provocare, copiii „inteligenti” vor să-și protejeze imaginea de sine și aspectul exterior de a fi inteligenți și, prin urmare, vor încerca să evite provocarea, evitând astfel posibilitatea unei greșeli.

Copiii din celalalt grup - care depun efort isi accepta greșelile - știu ca acestea pot fi remediate cu muncă grea. Așa că pentru ei - a fi mai buni este o provocare pe care o accepta.

Acesta este motivul pentru care a spune copilului ca este inteligent poate părea o masura de crestere a stimei de stine insa este ceva gresit. Nu folosi ESTI INTELIGENT decat dupa ce vezi cum copilul depune eforturi (copilul invata serios, lucreaza sumplimentar) .... iar rezultatele te vor surprinde.

► Citeste in continuare A vorbi mult este unul dintre cele 17 semne că un copil este supradotat, spune Mensa

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
 
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2023
Milena este si psihoterapeut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: 
- https://mcc.gse.harvard.edu/
- https://abcnews.go.com/blogs/lifestyle/2012/02/why-you-shouldnt-tell-your-kids-theyre-smart

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII