Iată de ce vitamina D este atât de importantă pentru bebeluși - dozare și recomandări

Iata de ce vitamina D este atat de importanta pentru bebelusi - dozare si recomandari

Iată de ce vitamina D este atât de importantă pentru bebeluși - dozare și recomandări

Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găsește în două forme diferite: vitamina D3, care se găsește în unele alimente de origine animală, și vitamina D2, care poate fi găsită ocazional în alimentele vegetale. D3 este forma cea mai eficientă când vine vorba de sănătate.

Vitamina D nu este importantă doar pentru sănătatea generală a copiilor, ci și pentru creșterea și dezvoltarea adecvată a acestora. Vitamina D ajută organismul copiilor să folosească mineralele care construiesc oase și dinți puternici, inclusiv calciul și fosforul. Poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi scleroza multiplă și cancerul, și este legată și de un sistem imunitar general mai puternic (imperios necesar pentru începutul anului școlar)! Deficiența de vitamina D a fost asociată cu bolile de inimă, diabetul, demența și mortalitatea în general.

veti citi
De unde provine vitamina D?
Vitamina D și sănătatea osoasă a copiilor
Dozarea vitaminei D la sugari - Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie
Vitamina D și prevenirea bolilor cronice
Vitamina D și imunitatea copiilor
De câtă vitamina D au nevoie sugarii și copiii de peste 1 an?

De unde provine vitamina D?

Vitamina D este produsă de organism după expunerea la soare. Frumos, nu?! Forma naturală este produsă sub piele dintr-un anumit tip de colesterol-7-dehidrocolesterol. Lumina soarelui atinge pielea, iar apoi energia sa ultravioletă B (UVB) transformă precursorul în vitamina D3.

DAR, dacă dai copilul cu protecție solară (cum ar trebui de fapt!) în acele zile fierbinți de vară, protecția solară blochează majoritatea razelor UV care produc vitamina D. Ca să nu mai vorbim de faptul că există foarte puține surse alimentare bune de vitamina D, unele dintre acestea fiind: lapte de vacă; băuturi fortificate din soia și orez; suc de portocale fortificat; pește gras precum somonul, heringul, tiparul, tonul, codul și sardinele; ulei din ficat de cod; gălbenușuri de ou; cașcaval; ficat de vită; unt; iaurturi fortificate.

Așadar, deoarece vitamina D se găsește foarte puțin în alimente - ca să nu mai vorbim de faptul că bebelușii nu mănâncă așa ceva iar copilașii peste 1 an pot fi foarte imprevizibili cu aportul lor alimentar - este important să ne asigurăm că oferim copilului un supliment în fiecare zi.

Vitamina D și sănătatea osoasă a copiilor

Rolul principal al vitaminei D în organism este de a ajuta la absorbția mineralelor care formează oasele, cum ar fi calciul și fosforul, care ajută la construirea și menținerea depozitării oaselor și a dinților. Deficiențele de vitamina D pot duce la rahitism la copii (înmuierea oaselor și înclinarea membrelor), boli metabolice ale oaselor la sugarii prematuri și osteomalacie și osteoporoză la adulți. Acum, nu intra în panică dacă nu i-ai oferit zilnic copilul vitamina D - este normal să uiți uneori.

Rahitismul a fost o problemă uriașă de sănătate publică la copii cu mult timp în urmă, dar datorită fortificării și suplimentării sugarilor alăptați, a existat o scădere bruscă a cazurilor și este foarte rar în prezent. Cu toate acestea, pentru că joacă un rol atât de important în sănătatea și creșterea oaselor (printre altele) și pentru că este atât de greu să obții suficientă vitamina D de la soare și/sau alimente, un supliment zilnic este foarte recomandat, chiar și în timpul verii.

Dozarea vitaminei D la sugari - Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie

Academia Americană de Pediatrie recomandă sugarilor alăptați și parțial alăptați suplimentarea cu 400 UI pe zi de vitamina D începând din primele zile de viață. Asadar, caută un supliment lichid de vitamina D cu o concentrație de 400 UI , ținând cont că sunt disponibile și concentrații mult mai mari.

Nivelurile optime de vitamina D la sugarii alăptați pot fi menținute prin suplimentarea cu 400 UI/zi de vitamina D, dar nu îi administra înainte de a cere sfatul/recomandarea medicului privind un produs anume și cantitatea.

Suplimentarea cu vitamina D la bebelușii alăptați ajută la dezvoltarea oaselor sănătoase, reducerea ratei rahitismului (o afecțiune care provoacă oase slabe sau deformate) și a deficienței de vitamina D, probleme care pot fi atribuite scăderii expunerii la lumina soarelui, schimbărilor în stilul de viață, diferitelor obiceiuri vestimentare și utilizării de creme de protecție solară topică.

Rahitismul prin deficiență de vitamina D în rândul sugarilor alăptați este întâlnit destul de rar, dar poate apărea dacă un sugar nu primește o suplimentare de vitamina D , sub formă de supliment de vitamina D sau prin expunerea adecvată la lumina soarelui.

Vitamina D și prevenirea bolilor cronice

Vitamina D scade, de asemenea, riscul multor boli cronice, cum ar fi anumite tipuri de cancer (cancer colorectal, cancer de prostată, cancer de sân), scleroză multiplă, diabet și depresie. Mai mult, cercetările au descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu hipertensiunea arterială și cu o mortalitate cardiovasculară mai mare.

vitamina D bebelusi

Detrical Baby picături orale, destinat nou-născuților și copiilor.

Vitamina D și imunitatea copiilor

În urma descoperilor moderne, macrofagele produc vitamina D, permițând astfel o mai bună înțelegere a modului în care funcționează sistemul imunitar, în cadrul căruia există un receptor al vitaminei D (VDR). Lipsa vitaminei D în alimentație sau perturbarea funcției acestui receptor determină o scădere a imunității și apariția infecțiilor cronice, bacteriene și fungice. Studiile privind mecanismele biochimice ale diabetului, ale bolilor inflamatorii sau transplantul de organe au confirmat efectul pe care vitamina D îl are asupra celulelor sistemului imunitar (celulele T).

Nivelul de vitamina D din organism variază pe tot parcursul anului, schimbându-se doar gravitatea infecției. Cea mai mică incidență are loc în timpul verii, iar cea mai mare în perioada de toamnă-iarnă. Cel mai scăzut nivel de vitamina D în organism este asociat cu gradul maxim de infecție! Copiii de vârsta școlară sunt afectați frecvent de infecții ale căilor respiratorii superioare, acestea fiind cauza principală a absențelor de la școală. Reducerea riscului de infecții de gripă sezonieră, s-a observat, de asemenea, la adulții care au primit supliment de vitamina D. Prezența unor cantități adecvate de vitamina D rezultă din imunitatea crescută a organismului.

Vitamina D crește producția de proteine de către organism care ucid virușii, astfel consolidează imunitatea copiilor! O meta-analiză emblematică publicată în British Medical Journal în 2017 a analizat 25 de studii privind vitamina D și infecțiile respiratorii (tuse și răceală), iar cercetătorii au descoperit că administrarea de suplimente de vitamina D protejează împotriva acestora! Având în vedere ce se întâmplă în lume astăzi, acest lucru este important de știut!

De câtă vitamina D au nevoie sugarii și copiii de peste 1 an?

Sugarii sănătoși (de până la un an) născuți la termen, care sunt alăptați exclusiv sau parțial (sau hrăniți cu formulă) au nevoie de 400 UI de vitamina D pe zi, în timp ce sugarii prematuri necesită 400-1000 UI pe zi (este important să se consulte medicul copilului). Bebelușii alăptați,parțial alăptați și cei hrăniți cu formulă ar trebui să primească un supliment de vitamina D de 400 UI pe zi (sub formă lichidă sau picături) pentru a te asigura că își satisfac nevoile, deoarece laptele matern nu oferă suficientă vitamina D, iar formula, deși este îmbogățită cu vitamina D, aportul poate varia de la o zi la alta.

După vârsta de un an, recomandările de suplimentare cu vitamina D cresc la 600 UI pe zi. Aceasta înseamnă că cei mici ar trebui să primească aproximativ 200 UI din alimente și cel puțin 400 UI dintr-un supliment. Da, încă au nevoie de un supliment pe tot parcursul copilăriei (și până la vârsta adultă, de altfel)! Aportul alimentar poate varia în fiecare zi și, deoarece există atât de puține surse alimentare de vitamina D, un supliment este esențial. Suplimentul nostru preferat de vitamina D pentru copii este Detrical Baby picături orale, destinat nou-născuților și copiilor. Acesta conține trigliceride cu lanț mediu, agent antioxidant - DL-alfa-tocoferil acetat, colecalciferol (vitamina D3) și se administrează 1 - 2 picături pe zi sau la recomandarea medicului pediatru (1 picătură conține 5 µg (200UI) vitamina D3).

În România, doza zilnică de vitamina D recomandată pentru un copil, variază în funcție de expunerea la soare: vara 400-800 UI/zilnic, iarna 800-1200 UI/zilnic (în lunile cu litera R septembrie-aprilie, când gradul de luminozitate este mai redus).
S-a estimat la un moment dat că, pentru o bună funcționare, organismul uman are nevoie de 400 UI (10 μg) de vitamina D pe zi; recent estimările au crescut la 800 - 1000 UI (20 - 25 μg), iar în perioada de toamnă-iarnă, chiar la 2000 UI (50 μg). Prin expunerea la soare, necesarul de vitamina D va fi de 2 - 3 ori mai mic.

Stilul de viață sănătos, rămâne o noțiune extrem de complexă și provocatoare din punct de vedere teoretic și practic. Aceasta începe de la grija pentru asigurarea unui mod de alimentație variat (pește, lactate, legume, fructe, lichide), mișcare în aer liber, respect față de natura înconjurătoare, cu utilizarea capacităților intelectuale la maxim începând de la cea mai fragedă vârstă, necesitând valorificarea individului în societate și fiind de neconceput fără practicarea permanentă a empatiei și compasiunii față de semenii noștri aflați în suferință, fără afecțiune și indiscutabil fără soare!

Despre rahitismul la copii:

Prevenirea rahitismului la copil
Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2022
Materializat cu sprijinul Zdrovit Romania.
referințe și documentare: 
Academia Americana de Pediatrie 2022
AAP Doubles Recommended Vitamin D Intake in Children
https://www.aafp.org/afp/2009/0715
https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/vitamin-d.html

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII