In pregătirea nașterii: cea mai bună poziție de dormit pentru a ajuta bebelușul să se întoarcă din prezentația pelviană

In pregatirea nasterii: cea mai buna pozitie de dormit pentru a ajuta bebelusul sa se intoarca din prezentatia pelviana

In pregătirea nașterii: cea mai bună poziție de dormit pentru a ajuta bebelușul să se întoarcă din prezentația pelviană

In asteptarea zilei in care bebe se naste, pozitia in care se pozitioneaza este importanta. Insa, uneori - cu cateva saptamani inainte de nastere, bebe e pozitionat gresit. Ce facem?

• In pregătirea nașterii: aceasta este cea mai bună poziție de dormit pentru a ajuta bebelușul să se întoarcă din prezentația pelviană.

Vei citi:
Poziția de dormit pentru a întoarce bebelușul
De ce unii bebeluși ajung în prezentație pelviană?
Care este cea mai bună poziție de dormit pentru a întoarce bebelușul cu capul în jos?
Ce fel de pernă ai nevoie pentru?
Ce poți face dacă copilul nu se întoarce?

In primul rand e important sa fii calma. Majoritatea bebelușilor se întorc noaptea. Dar, din păcate, nu orice poziție de dormit oferă copilului suficient spațiu pentru a se întoarce. Drept urmare, mulți bebeluși ajung în prezentație pelviană (capul este poziționat în partea superioară a uterului și fesele către canalul de naștere). Din fericire, dormitul în poziția corectă poate ajuta la întoarcerea bebelușului într-o poziție care să-i permită să iasă din canalul de naștere mai întâi cu capul. Așadar, care este cea mai bună poziție de dormit pentru a întoarce bebelușul cu capul în jos?

Care este cea mai bună poziție de dormit pentru a întoarce bebelușul cu capul în jos?

Cea mai bună poziție de dormit pentru a întoarce un bebeluș cu capul în jos presupune să dormi pe partea stângă, cu o pernă între picioare. Ambele, piciorul de sus și abdomenul ar trebui să fie într-o poziție aliniată, astfel încât mai mult din burtică să atingă patul.

De ce unii bebeluși ajung în prezentație pelviană?

Lista posibilelor motive pentru care bebelușii pot ajunge în prezentație pelviană este lungă. Și, din păcate, multe dintre aceste motive sunt legate de factori care sunt greu sau chiar imposibil de evitat.

De exemplu: dacă cordonul ombilical este încurcat în jurul bebelușului, atunci va fi aproape imposibil ca acesta să ajungă în poziția corectă. Și nu poți face nimic în privința asta.

Cu toate acestea, există lucruri asupra cărora ai control. De fapt, se pare că, cele mai multe prezentații pelviene la bebeluși sunt cauzate de un factor simplu asupra căruia majoritatea mamelor au control total: copilul pur și simplu nu are suficient spațiu pentru a se întoarce!

Cele mai importante două probleme în acest sens sunt următoarele:

Mama are o poziție de șezut greșită

Nu ai chef să te ridici mereu și să-ți miști corpul în continuă creștere. Înțelegem asta și nu te condamnăm. Cu toate acestea, poziția de șezut a multor gravidei nu este cea „ideală” atunci când copilul ar trebui să se întoarcă.

De exemplu, multe femei încă tind să-și încrucișeze picioarele în ciuda burticii deja mari. Cu toate acestea, o poziție mult mai bună ar fi să cu picioarele într-o poziție ușor deschisă. O poziție de șezut cu picioarele ușor depărtate poate oferi bebelușului mai mult spațiu. Și asta este ceea ce îți dorești dacă vrei să-ți ajuți copilul să se întoarcă.

Mama are o poziție greșită de dormit

Cealaltă problemă care poate împiedica copilul să se întoarcă, este o poziție greșită de somn.

Să fim sinceri: nu există atât de multe poziții de dormit disponibile atunci când ești însărcinată. De fapt, cel mai probabil medicul tău ți-a spus să stai întinsă pe partea stângă. Asta pentru că este considerată cea mai „sigură” pentru copil.

Într-adevăr, dormitul pe spate poate fi periculos pentru copilul tău, deoarece greutatea copilului tău ar putea pune presiune asupra venelor tale. Acest lucru poate deveni o problemă dacă unele dintre aceste vene furnizează sânge copilului. Cu alte cuvinte, dormitul pe spate ar putea scădea aportul de sânge al bebelușului.

Până acum, oamenii de știință au crezut că dormitul pe partea stângă este sigur cu adevărat atunci când ești însărcinată. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări științifice pe această temă au descoperit că dormitul fie pe partea stângă, fie pe partea dreaptă pare a fi la fel de sigur pentru copil. (1)

Din păcate, ceea ce nu îți spun medicii, este că nu orice poziție de dormit este ideală pentru ca bebelușul tău să se întoarcă. Cu toate acestea, majoritatea bebelușilor se întorc în timp ce mama lor doarme. De aceea, este important să îi oferi bebelușului spațiul de care are nevoie pentru a se putea întoarce.

Problema este totuși că a sta întinsă pe fiecare parte înseamnă de obicei că un picior este întins pe celălalt picior. Asta înseamnă că ambele picioare, șoldurile și pelvisul, sunt în poziție „închisă”.

Și mai rău: unele femei își îndreaptă inconștient piciorul de sus noaptea. Acest lucru poate face ca piciorul de sus să tragă de șolduri, ceea ce poate cauza articulația șoldului să se răsucească. Drept urmare, bebelușul aproape că nu are spațiu, deci va avea dificultăți să se întoarcă.

Care este cea mai bună poziție de dormit pentru a întoarce bebelușul cu capul în jos?

somn sarcina

În ciuda constatărilor celor mai recente cercetări, se recomandă în continuare dormitul pe partea stângă noaptea. Cu toate acestea, nu trebuie să intri în panică dacă te întoarci în mod inconștient noaptea și dormi pe partea dreaptă. Pare să fie la fel de sigur.

Deci, poziția ta de culcare ar trebui să fie partea stângă. Și apoi, odată ce ești în acea poziție, pune o pernă între picioare! Asigură-te că cea mai mare parte a piciorului de sus se află pe pernă! În mod ideal, întregul picior, sau cel puțin de la genunchi în jos să se întindă pe pernă!

Doar această poziție îi va oferi bebelușului mult mai mult spațiu. Deci, dacă ai folosi doar o pernă între picioare, ar crește considerabil șansele bebelușului tău de a se întoarce.

Cu toate acestea, mai poți face ceva important:

Cu perna între picioare, rostogolește-te puțin mai mult, astfel încât mai mult din burtică să atingă patul, pentru sprijin!

Așadar, în loc să angajezi copilul mai adânc în pelvisul tău, vrei să-l ajuți să se miște în direcția opusă (deocamdată). Cu alte cuvinte, vrei să te asiguri că-i oferi toate cerințele fizice să se întoarcă. Pentru a oferi bebelușului cât mai mult spațiu posibil, asigură-te că atunci când te pui pe pat, aproape că te culci pe burtă! Dar nu-ți face griji, această poziție este sigură pentru copilul tău. Perna dintre picioare îți va prelua propria greutate.

Acestea fiind spuse, te rugăm să te asiguri că te simți confortabil! Nu ar trebui să te culci literalmente pe burtică! Dacă simți că ești într-adevăr întinsă pe burtă, atunci evident că te-ai rostogolit prea departe.

În cele din urmă, odată ce te-ai pus, asigură-te că piciorul tău de sus se sprijină înainte, astfel încât genunchiul fie să atingă salteaua, fie cel puțin să se îndrepte aproape de saltea, în funcție de grosimea pernei pe care o folosești. Acest lucru îi va oferi bebelușului și mai mult spațiu pentru a se întoarce. Asta pentru că va preveni ca piciorul să tragă de șolduri, ceea ce ar putea cauza răsucirea articulației șoldului.

Aceasta este poziția ideală de dormit pentru a întoarce un bebeluș din prezentație pelviană, deoarece va crește considerabil șansele ca bebe să se întoarcă.

În primul rând, „poziția înainte” a burticii poate ajuta copilul să iasă din pelvis! În al doilea rând, perna dintre picioare îi va oferi bebelușului mai mult spațiu pentru a se întoarce. În al treilea rând, „poziția înainte” a piciorului superior va împiedica articulația șoldului să se răsucească.

Ce fel de pernă ai nevoie?

Pentru a te asigura că atât pelvisul, cât și șoldurile rămân într-adevăr într-o poziție deschisă, este important să știi că nu poți folosi orice pernă.

În primul rând, nu folosi doar o pernă din pene! Pernele din pene nu vor funcționa aici, deoarece nu își păstrează forma atunci când pui piciorul pe ele. Drept urmare, o pernă din pene nu va menține șoldurile și pelvisul într-o poziție deschisă.

Prin urmare, în mod ideal, caută o pernă groasă de spumă. Alternativ, poți folosi orice alt fel de pernă groasă care își păstrează forma atunci când pui piciorul pe ea!

Sau, poți folosi și o pernă de alăptare, dacă ai deja una. De obicei, vin cu grosimea și lungimea potrivite, ceea ce-ți permite să menții cea mai mare parte a piciorului pe pernă, șoldurile și pelvisul într-o poziție bună deschisă.

Poți folosi o pernă de sarcină în formă de U sau C?

Din păcate, pernele de sarcină în formă de U nu sunt ideale pentru ceea ce încerci să faci acum. Asta pentru că nu-ți permit să menții abdomenul într-o poziție cu burtica înainte, astfel încât să te culci aproape pe burtică. Cel puțin, acesta este feedback-ul pe care l-am primit de la multe gravide.

Mai mult, unele dintre aceste perne în formă de U sunt cu adevărat „supergroase”. Și multe gravide susțin că astfel de perne super groase nu sunt chiar confortabile. În plus, nu te lasă să stai cu piciorul într-o „poziție de înainte”.

Cu toate acestea, pernele de sarcină în formă de C vor funcționa cu siguranță. Forma lor oferă în mod natural spațiu pentru burtică, chiar acolo unde ai nevoie. Cu alte cuvinte, astfel de perne, permit să menții burtica într-o poziție de "înainte".

Ce poți face dacă copilul nu se întoarce?

În timp ce poziția corectă de dormit te poate ajuta cu siguranță să-ți întorci bebelușul, oferindu-i copilului mai mult spațiu pentru a se întoarce, există un lucru pe care poziția corectă de dormit singură nu îl face: nu garantează ca bebe se va întoarce. Cu alte cuvinte, încă rămâne la latitudinea copilului tău să ia o decizie dacă ar trebui să se întoarcă sau nu...

De fapt, acest lucru este valabil pentru aproape toate uneltele naturale de a întoarce un bebe din prezentație pelviană.

De exemplu: exercițiile de întoarcere a bebelușilor din prezentație pelviană, dacă sunt făcute corect, pot oferi bebelușului mult mai mult spațiu pentru a se întoarce. Cu toate acestea, încă rămâne la latitudinea copilului să decidă dacă vrea să se întoarcă sau nu.

Prin urmare, dacă vrei cu adevărat să-ți întorci bebelușul, nu este suficient doar să-i oferi mai mult spațiu. De asemenea, trebuie să „încurajezi” copilul să se întoarcă efectiv. Cu alte cuvinte, trebuie să setezi un declanșator care să-ți facă copilul să se întoarcă.

Cand fatul este in pozitie transversala inainte de nastere - sfatul medicului

Inainte de nastere, fatul se afla in multe pozitii diferite. Vorbim si despre pozitia copilului intr-o varietate de moduri; despre unde anume se afla capul bebelusului - cu capul inainte sau cu piciorusele. Vorbim despre pozitia fetei bebelusului - cu fata inspre burtica voastra sau catre spate.

Pozitia numita prezentatie craniana, este pozitia optima, care faciliteaza nasterea naturala. Astfel, bebelusul este asezat paralel cu coloana vertebrala a mamicii, cu capul in jos si barbia in piept. Mai departe...

 

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Octombrie 2024)

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

referinte: (1) Cronin R.S. et al (2019): An Individual Participant Data Meta-analysis of Maternal Going-to-Sleep Position, Interactions with Fetal Vulnerability, and the Risk of Late Stillbirth. In: EClinicalMedicine. Apr 2 (10): 49-57. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII