România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa. Creșterea ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul la sân - sfatul medicului

Romania are una dintre cele mai mici rate de alaptare din Europa -  cresterea ratei de alaptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul la san - sfatul medicului

România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa. Creșterea ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul la sân - sfatul medicului

România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa. Avem zonele din țară în care româncele preferă alimentarea la sân a bebelușului si zonele in care rata alaptarii este mult prea mică.

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân aduce în atenție un subiect, pe cât de dezbătut și de benefic atât pentru mame, cât și pentru bebeluși, pe atât de ignorat în practică în țara noastră. România are una dintre cele mai mici rate de alăptare exclusivă din Europa, iar cifrele continuă să scadă.

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân

Anual, în prima săptămână din luna august este marcată Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân. Iar dacă despre nenumăratele beneficii ale alăptării pentru copii se discută mai des, medicii subliniază faptul că avantajele pentru mamă nu sunt nici ele deloc de ignorat. Mai exact, studiile efectuate în ultimele decenii au demonstrat faptul că lactaţia şi alăptarea reduc riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare.

”Studiile susțin ipoteza că alăptarea are rol de protecție pentru mamă, astfel alăptarea până la cel puțin 12 luni a fost asociată cu un risc redus de carcinom mamar și ovarian cu 26% și, respectiv, 37%. Totodată, hrănitul la sân al copilului a fost asociat cu un risc de diabet zaharat de tip 2 de 32% mai scăzut, cu o durată mai lungă de amenoree. De partea cealaltă, durata mai scurtă a alăptării a fost asociată cu un risc mai mare de depresie postpartum”, explică Dr. George Diaconu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Royal Hospital din Bucuresti.

Creșterea ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul la sân

Mai mult, conform estimărilor făcute de OMS, o creştere a ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul de sân. Acest lucru ar putea contribui cu atât mai mult cu cât, în România, cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, această afecțiune reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer.

Cu toate acestea, potrivit celor mai recente statistici furnizate de INSP, în România, rata alăptării exclusive - de 12,6% - este printre cele mai mici din Europa, iar datele analizate în dinamică indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani. În acest timp, în Europa, rata medie este de 25%, iar la nivel mondial crește până la 41%.

Potrivit aceleași surse, variațiile sunt importante în diferite zone ale țării, astfel că cea mai mare prevalenţă a alăptării exclusive (16,1%), se întâlnește în macroregiunea 2 (Moldova - Dobrogea), iar cele mai mici, în jurul a 10%, se întâlnesc în macroregiunile 3 şi 4 (Muntenia - Bucureşti, şi Banat - Oltenia). Totodată, analiza subliniază faptul că prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural - 15,4 față de 9,8%.

”Din practica medicală, putem identifica unii factori drept responsabili pentru rata scăzută de alăptare, cum ar fi lipsa de informare asupra beneficiilor laptelui matern asupra copilului, dar și asupra mamei și numărul insuficient de consilieri zonali în alăptare. De cele mai multe ori, pacientele se tem de “furia laptelui”, care reprezintă o frecventă complicație asupra sânului matern în primele săptămâni din cauza din cauza înfundării canalelor de lactație sau a lipsei de golire suficientă a sânului post alăptare a copilului. Un consilier în alăptare cât mai aproape de domiciliul pacientei o poate ajuta și sprijini în această problemă crescând astfel rata de alăptare și sprijinind tânără mamă în procesul de îngrijire a sânului și prevenirea complicațiilor”, consideră Dr. George Diaconu.

Un alt motiv de reticență a fost observat în rândul femeilor care au implanturi mamare și se tem că sânii se pot lăsa din cauza alăptării.

”Este adevărat că acest fenomen poate apărea, mai ales în cazul în care alăptarea durează și mai mult de doi ani. În același timp, însă, nu putem să nu remarcăm faptul că, de cele mai multe ori, sânul se lasă după sarcină chiar și în lipsa hrănirii la sân a bebelușului. Acest lucru este cauzat de modificările hormonale din sarcină sau de fluctuațiile de greutate, alăptare este doar unul dintre posibilii factori, care însă aduce cu el beneficii majore!”, a încheiat medicul specialist obstetrică-ginecologie.

Despre calitatile unice ale laptelui matern si beneficiile alaptarii merita citit si

Laptele matern este imposibil de replicat si se adapteaza perfect nevoilor bebelusului - infografic

Cum influenteaza alaptarea tensiunea arteriala a bebelusului

Alaptarea imediat dupa nastere sau primul vaccin al bebelusului

5 moduri in care alaptarea promoveaza legatura speciala dintre mama si bebelus

Informatii complete despre alimentatia bebelusului:

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet

 Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste. 

Sursa: MedicalPr referinte
Current Research Continues to Support Breastfeeding Benefits - The Journal of Perinatal Education
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595080/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII