7 capcane ale parentingului permisiv

7 capcane ale parentingului permisiv

7 capcane ale parentingului permisiv

Părinții permisivi pot avea tendința de a ceda în fața cerințelor sau dorințelor copiilor lor pentru a le face pe plac sau pentru a evita conflictele, dar acest lucru poate împiedica copiii să învețe să se descurce în situații dificile sau să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor. Părinții care își asumă un rol ferm în parenting pot stabili limite clare pentru copiii lor și le pot oferi consecințe pentru comportamentele nepotrivite, ajutându-i astfel să înțeleagă ce este acceptabil și să își dezvolte abilități de autocontrol.

7 capcane ale parentingului permisiv

Parentingul permisiv - cand lipsesc limitele

Parentingul permisiv se referă la stilul de parenting în care părinții își îndeplinesc obligațiile față de copiii lor, dar nu le stabilesc limite clare sau nu le impun consecințe pentru comportamentele nepotrivite. Acest tip de parenting poate duce la copii care nu înțeleg ce este acceptabil sau neacceptabil într-o societate, care au probleme de comportament și care au dificultăți în a se adapta la situații noi sau în a lua decizii adecvate.

Părinții permisivi pot avea tendința de a ceda în fața cerințelor sau dorințelor copiilor lor pentru a le face pe plac sau pentru a evita conflictele, dar acest lucru poate împiedica copiii să învețe să se descurce în situații dificile sau să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor. Părinții care își asumă un rol mai autoritar în parenting pot stabili limite clare pentru copiii lor și le pot oferi consecințe pentru comportamentele nepotrivite, ajutându-i astfel să înțeleagă ce este acceptabil și să își dezvolte abilități de autocontrol.

7 capcane ale parentingului permisiv 

1. Copiii pot dezvolta probleme de comportament:

Dacă nu există limite clare sau consecințe pentru comportamentele nepotrivite, copiii pot avea probleme de comportament, cum ar fi agresivitatea, lipsa de respect sau problemele de atenție.

2. Copiii pot avea dificultăți în a lua decizii:

Dacă părinții nu le oferă copiilor lor oportunități de a lua decizii și de a își asuma responsabilități, copiii pot avea dificultăți în a lua decizii mai târziu în viață.

3. Copiii pot avea probleme în a se adapta la situații noi:

Dacă părinții sunt prea permisivi, copiii pot avea probleme în a se adapta la situații noi sau în a înțelege ce este acceptabil într-o societate.

4.Copiii pot avea probleme în relațiile cu alți oameni:

Copiii care au fost crescuți într-un mediu prea permisiv pot avea probleme în a se înțelege cu ceilalți și în a-și face prieteni, deoarece nu înțeleg ce este acceptabil în relațiile sociale.

5. Copiii pot avea probleme în a își atinge obiectivele:

Dacă părinții nu le stabilesc copiilor lor limite sau nu le impun consecințe pentru comportamentele nepotrivite, copiii pot avea probleme în a-și atinge obiectivele pe termen lung. Este important ca părinții să îi încurajeze pe copiii lor să își stabilească obiective și să îi ajute să își dezvolte abilitățile și strategiile necesare pentru a le atinge.

6. Copiii pot dezvolta probleme de încredere în sine:

Dacă părinții nu le stabilesc copiilor lor limite sau nu le impun consecințe pentru comportamentele nepotrivite, copiii pot dezvolta probleme de încredere în sine. Este important ca părinții să îi încurajeze pe copiii lor să își încerce abilitățile și să îi ajute să înțeleagă că eșecul este o parte naturală a procesului de învățare și că este posibil să învețe din greșelile lor.

7. Există dovezi că parentingul permisiv poate avea un impact negativ asupra performanțelor scolare ale copiilor.

Copiii care nu au limite clare sau consecințe pentru comportamentele nepotrivite pot avea probleme de concentrare și de atenție, ceea ce poate afecta performanțele lor scolare. De asemenea, copiii care nu înțeleg ce este acceptabil sau neacceptabil într-o societate pot avea probleme în a se adapta la cerințele școlare și în a înțelege ce se așteaptă de la ei în clasă.

Pe de altă parte, părinții care stabilesc limite clare și impun consecințe pentru comportamentele nepotrivite pot ajuta copiii lor să înțeleagă ce este acceptabil și să își dezvolte abilitățile de autocontrol, ceea ce poate îmbunătăți performanțele lor scolare. De asemenea, părinții care încurajează copiii lor să își stabilească obiective și să își dezvolte abilitățile necesare pentru a le atinge pot ajuta copiii să își îmbunătățească performanțele scolare.

Despre educatie si echilibru in familie, citeste si

Copilul are nevoie de autoritate in casa - iata de ce este important acest aspect pentru dezvoltarea si echilibrul sau emotional

Esti un parinte ingaduitor si permisiv? Iata de ce parenting-ul permisiv ar putea sa faca rau copiilor pe termen lung

Ba da: SPUNE si NU copilului tău. Despre parentingul permisiv și capcanele sale

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
referinte: empoweringparents.com,psychologytoday.com, theconversation.com,
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII