Criza lecturii la adolescenti si audiobook-urile drept solutie

Criza lecturii la adolescenti
- Mi-a cazut in mana recent un articol al lui Andrei Plesu despre lectura si despre inflatia textului care este, se pare, la noi, simultana cu un declin al lecturii. Si, inevitabil, mi-am repetat cateva zile in sir intrebarea autorului legata de ciudata expresie pe care o folosim azi cu nonsalanta: a citi carti. Iata o posibila rezolvare pentru criza lecturii la adolescenti.
Audiobook-uri disponibele in magazinul eMAG
Lipsa dorintei de a citi pare sa fie una dintre problemele cu care se confrunta societatea atunci cand vine vorba de educatia copiilor si a tinerilor. Lectura a devenit, pentru majoritatea acestora, o corvoada pe care profesorii o reinventeaza mereu pentru a le strica vacantele cu listele lor de lecturi suplimentare sau, in cel mai bun caz, o ultima alternativa de pierdere a timpului atunci cand toate celelalte au fost epuizate. Ironia soartei este ca tinerii nu par sa se sinchiseasca prea mult de efectele pe termen lung al acestei indiferente fata de lectura. Disperarea este mai degraba a adultilor. Am vazut, nu de putine ori, parinti disperati ca ai lor copii nu vor sa citeasca nici macar un rand in plus fata de ceea ce au de citit pentru a-si rezolva temele pentru scoala. Ma intreb insa cati dintre acesti parinti au incercat sa isi indrepte copiii spre lectura prin puterea exemplului personal...
Audiobook-uri disponibele in magazinul eMAG
Mai nou, se pare ca problema lecturii a devenit atat de grava, incat insusi ministrul educatiei pare sa fie impresionat de efectele negative ale lipsei de lectura, care devin din ce in ce mai vizibile in rezultatele elevilor la examenele nationale. Asa se face ca, din acest an scolar, ora de lectura devine obligatorie in programul scolar al fiecarei clase, fiind insotita de momente de verificare a ortografiei.
Revenind la carti si privind lucrurile cu un pragmatism necesar intr-o epoca atat de tehnologizata in care pana si aerul pe care il respiram e strapuns de wireless, ma intreb care este solutia reala pentru o astfel de criza a lecturii. Cu ceva timp in urma, un tanar m-a uimit cu ale sale cunostinte in materie de literatura, cu atat mai mult cu cat nu il stiam a fi un cititor impatimit. L-am intrebat daca si-a descoperit o noua pasiune in lectura. Raspunsul a fost usor ironic si oarecum previzibil Lectura? Cine mai are timp de lectura doamna? Eu imi cumpar doar audiobook-uri. Asa am descoperit ca tinerii reusesc sa gaseasca relativ usor o alternativa, nu neaparat cea mai buna, pentru absolut orice. Si, la urma urmei, e de inteles. De ce sa pierdem vremea citind, mai ales daca avem un ritm de lectura care lasa de dorit, cand pot sa faca altii pentru noi asta, iar noi putem doar sa ascultam... eventual in timp ce butonam ceva la computer sau ne savuram masa de pranz. E drept ca e cam greu sa inghiti pranzul pe un fundal dostoievskian, spre exemplu, insa lasand ironia la o parte, ma intreb daca nu cumva audiobook-urile ar putea fi o solutie constructiva in cultivarea pasiunii tinerilor pentru literatura.
Audiobook-uri disponibele in magazinul eMAG
Dificultatea de a-i determina sa citeasca o carte aproape ca dispare cu totul daca obiectivul se transforma in a-i face sa... asculte o carte. Si poate ca nu veti reusi din prima incercare, insa dupa cateva ascultari bine alese, s-ar putea sa aveti surprize si sa va gasiti copilul citind... Desigur, partizanii cartii se vor revolta.
Nu-si mai aminteste insa nimeni oare de discurile de vinil cu povesti pe care le ascultam cand eram mici? Nu asa oare au descoperit multi dintre noi gustul pentru lectura...? E drept ca asta se intampla la o varsta mult mai frageda si ca, pe vremea noastra, nu existau discuri cu romanele lui Rebreanu, insa... poate ca nu e totul pierdut.
Despre adolescenti, mai cititi:
Probleme ale adolescentilor
- Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza
- Cum le vorbim copiilor despre droguri?
- De ce se drogheaza adolescentii?
Adolescentii
- Sexualizarea precoce a copiilor: cine e de vina?
- Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
- Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
- Sinistrul cult emo: de ce nici un copil nu este la adapost de el
- Adolescentii si fumatul
- Ce le spunem baietilor despre pubertate?
- Pedepse pentru adolescenti
- Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite
- Discutiile despre sex cu copiii
- 14 ani, varsta marilor provocari& pentru parintii de fete
- Presiunea de a fi perfect
- Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
- Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare
- Cum sa discutatam cu fetele despre sex
autor: redactor A.G., Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com (c) 2011
Recomandari utile de la Supereva.ro
- Metode de contraceptie - cum o alegem pe cea mai buna?
- Ce sunt secretiile vaginale?
- Anexita
- Candidoza vaginala
- Boala inflamatorie pelviana
- Recuperarea dupa un avort
- Masca de miere pentru tratarea acneei
- 25 de secrete
pentru o viata mai lunga
Forumuri recomandate:
Forum General
Discutii despre aproape orice. Aici este
punctul de intilnire si de plecare catre discutii
specializate.
Pentru a intilni alti parinti
de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com:
Adolescentii Mai cititi:
Adolescentii (12-18
ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de
zbor din cuibul cald al casei
parintesti.
Sport pentru copii,
activitati educative, animalute
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII