Cum aleg un medic pediatru pentru copilul meu: criterii si sfaturi utile chiar de la medicul pediatru 💙

Cum aleg un medic pediatru pentru copilul meu: criterii si sfaturi utile chiar de la medicul pediatru

Cum aleg un medic pediatru pentru copilul meu: criterii si sfaturi utile chiar de la medicul pediatru 💙

Alegerea unui medic pediatru poate fi o adevărată bătaie de cap pentru părinți. Să alegi un medic de familie care are și specializare în pediatrie? Să alegi un medic din sistemul public? Sau să mergi la un medic pediatru dintr-o clinică privată? Care sunt criteriile de selecție? Cum de importantă este alegerea părinților? 🤔

Iata niste intrebari la care vom incerca sa raspundem cu ajutorul medicilor pediatri de la Desprecopii.com, cu recomandari utile.💙

Alegerea unui medic pediatru poate fi o adevarata bataie de cap pentru parinti

Sa alegi un medic de familie care are si specializare in pediatrie? Sa alegi un medic din sistemul public?Sa mergi la un medic pediatru dintr-o clinic privata? Care sunt criteriile de selectie? Cat de importanta este alegerea parintilor?

Din discutiile de pe forumul Desprecopii.com am vazut ca unii parinti apeleaza la medicul de familie pentru vaccinari, consultari si retete.  Altii insa, prefera un medic cu specializare in pediatrie.

Dar cum alegem medicul?  Medic pediatru sau de familie? Si cand ar trebui sa incepem?

Ideal ar fi ca sa avem timp sa alegem pediatrul si medicul de familie inainte de nasterea copilului, sa avem timp sa il intalnim, sa ii punem intrebari, sa stabilim impreuna o lista cu lucrurile necesare ingrijirii nou-nascutului. Dar majoritatea dintre noi au amanat aceasta alegere pana dupa externarea din maternitate.

Imediat dupa nastere  un nou-nascut este preluat si urmarit de un neonatolog. Acesta observa evolutia copilului in perioada cat sta in maternitate,  vine in sprijinul parintilor cu sfaturi astfel incat sa ii ajute sa se adapteze cat mai bine si mai repede cu noul membru al familiei, sa il hraneasca, ingrijeasca si monitorizeze corespunzator.

Dupa externarea din maternitate, parintii trebuie sa isi inscrie copilul la un pediatru sau medic de familie. Oricum, este important pentru copil sa fie inscris la un medic, cel mai recomandat un pediatru care sa il monitorizeze saptamanal in prima luna, sau mai des daca este cazul; ulterior lunar (adica sa urmareasca cresterea in greutate, lungime, perimetre, dimensiunea fontanelei, etc), sa il vaccineze, sa ii monitorizeze evolutia si dezvoltarea abilitatilor senzoriale si cognitive. Este important si pentru parinti sa aiba un sprijin avizat in aceasta noua aventura.

Copilul trebuie sa fie inscris si la un medic de familie pentru a beneficia de programul national de vaccinari, de retete gratuite si/ sau compensate.

Este important ca medicul pediatru sa aiba o buna reputatie atat printre pacienti, cat si in comunitatea medicala, sa stie sa asculte, sa isi faca timp pentru fiecare consultatie in parte atat sa observe copilul, cat si sa stea de vorba cu parintii, sa stie cum sa se comporte cu copilul astfel incat sa faca vizita medicala placuta si sa minimizeze disconfortul unor proceduri mai putin placute precum vaccinarea. De asemenea, este important ca medicul sa fie disponibil pentru a raspunde la telefon si a efectua consultatii de urgenta atunci cand acest lucru este necesar. 

Un copil nu iti poate spune, la fel ca un adult, ce il deranjeaza, ce il doare, prin ce schimbare trece. De aceea, un medic pediatru trebuie sa asculte parintii, deoarece acestia sunt o sursa de informatii primara referitor la orice schimbare de comportament sau aparitie a unui simptom la copii. In plus, datoria noastra este sa anticipam nevoile de informare ale parintilor si sa ii ajutam oferindu-le acele informatii care sa ii ajute sa se bucure de experienta de a fi parinti avand un copil care creste si se dezvolta sanatos si armonios. Este important sa le oferim acest sprijin, pentru ca parintele este cel mai aproape de copil, de el depinde dezvoltarea acestuia si el este partenerul medicului pediatru - spune dna dr. Stefana Zamfir, medic pediatru in Cluj si colaborator la Desprecopii.com

Sfaturi de luat in considerare

Ar fi ideal să alegi medicul pediatru înainte de nașterea copilului (incepe cu 4 luni inainte de nastere cautarea) sau cât mai curând posibil după naștere. Este recomandat să te informezi și să faci cercetări în timpul sarcinii pentru a identifica un medic pediatru potrivit pentru copilul tău. Alegerea unui medic pediatru înainte de naștere îți permite să te pregătești în avans și să ai un plan în ceea ce privește îngrijirea sănătății copilului după naștere.

Selectarea unui medic pediatru înainte de naștere oferă avantajul de a discuta cu medicul despre întrebări legate de vaccinare, rutina de îngrijire a nou-născutului și orice alte preocupări pe care le poți avea. De asemenea, poți solicita sfaturi și informații legate de alăptare, nutriție și dezvoltarea bebelușului.- spune dna dr. Stefana Zamfir, medic pediatru in Cluj si colaborator la Desprecopii.com

Indiferent daca veti opta pentru un medic de la o clinica privata sau din sistemul de stat, este bine sa luati in considerare urmatoarele:

 - timpul de asteptare, cat timp asteptati pana intrati in cabinet; uneori apar urgente si, ca orice parinti, intelegeti aceste situatii, daca sunt exceptionale; insa timpul dumneavoastra este pretios, iar copilul nu trebuie sa stea prea mult intr-o sala de asteptare unde, poate, se afla un alt copil cu o afectiune contagioasa

- Comunicare și relație cu pacienții: Asigură-te că medicul pediatru are o abordare empatică și comunicare eficientă cu părinții și copiii. Este important să existe o relație de încredere și deschisă între medic și pacienți.

 - sala de asteptare, este important sa stiti ca exista o forma de triere a copiilor care pot avea boli transmisibile; aici au si parintii un rol important deoarece trebuie sa anunte dinainte personalul medical de existenta unor simptome care pot indica o afectiune virala, de existenta unor eruptii pe piele, pentru a-si tine copilul intr-o incapere separata

 - disponibilitatea personalului medical,  se poate intampla ca medicul pediatru sa aiba o problema personala, sa fie plecat in vacanta sau alta situatie si sa nu va poata primi; spre deosebire de cabinetele individuale, in cazul clinicilor private exista mai multe optiuni si este bine intotdeauna sa ii cereti medicului pe care l-ati ales sa va indice un coleg caruia sa va adresati in caz de nevoie.

- Accesibilitate și disponibilitate: Verifică programul de lucru al medicului și asigură-te că este disponibil în caz de urgențe sau în situții neprevăzute. Ai în vedere și distanța față de locația ta.

In ceea ce priveste medicul de familie, luati in considerare faptul ca cei mai multi medici de familie din clinicile private au contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, deci serviciile lor sunt gratuite si beneficiaza, in general, de dotari si conditii mai bune decat cabinetele private de medicina de familie si de acces mai rapid la servicii de laborator si alte specializari.

Cum ne pregatim pentru vizita la pediatru

Vizita la pediatru este intotdeauna un moment care trebuie pregatit din timp. De ce? Pentru ca trebuie facuta o lista de intrebari astfel incat sa primiti raspunsuri la tot ceea ce va interseaza. De asemenea, trebuie sa tineti cont si de programul de masa al copilului, caci daca are deja un program stabilit sa nu il perturbati prea tare. Uneori, copiii devin mai agitati in preajma orei de masa si irascibili daca o depasesc, avand un comportament diferit fata de cel obisnuit care poate induce in eroare medicul, sau, dimpotriva, poate impiedica buna derulare a consultatie.

De exemplu, un copil de cateva luni caruia ii este foame si este agitat, nu va mai coopera cu medicul care va incerca sa isi dea seama daca prinde cu manutele, daca urmareste un obiect cu privirea, daca reactioneaza cum trebuie la stimuli externi sau la vocea mamei sau a tatalui. La fel, un copil foarte somnoros poate fi consideratic apatic desi, in mod obisnuit este energic, sociabil, vesel si vorbaret.

Prima vizita necesita niste pregatiri mai speciale in sensul ca, pe langa o lista mai lunga de intrebari, este recomandabil sa il intrebati pe doctor principalele semnale de alarma, ce medicamente trebuie sa aveti la indemana, cum trebuie sa pregatiti copilul inainte de vaccinare, care este politica lui de a raspunde solicitarilor si telefoanelor in afara orelor de program, care este politica clinicii respective. Astfel veti afla exact cum sa procedati in caz de nevoie, in cat timp primiti un raspuns, cum sa procedati in caz de urgente.

Pentru urmatoarele vizite este bine sa va notati, pe langa intrebarile care va intereseaza si ce ati observat la copil, momentele importante pentru copilul mic (de exemplu, cand se intoarce de pe o parte pe alta, cand zambeste prima oara, cand isi tine singur capul, cand incepe sa mearga de-a busilea). Este bine sa ii spuneti medicului daca planificati o deplasare, o vacanta, o schimbare in viata dumneavoastra (de exemplu, un nou membru patruped in familie, schimbarea domiciliului), pregatirea pentru intrarea in colectivitate a copilului. Pe masura ce copilul creste, pe langa informatiile necesare despre alimentatie si diversificare, este bine sa il intrebati si cum sa stimulati dezvoltarea motorie si cognitiva a copilului, de exemplu ce tipuri de jucarii ar trebui sa folositi, cum sa alternati timpul de odihna cu cel de masa si invatare/ joaca.

"Este o placere sa vedem cum cresc si se dezvolta copiii, cum isi dezvolta personalitatea. In timpul consultatiilor, pe langa masuratorile si observatii noastre, discutam cu parintii deoarece acestia ne dau informatii pretioase despre ritmul de crestere al micutilor. In plus, noi le putem raspunde intrebarilor lor si  ii ajutam sa se bucure de fiecare etapa de dezvoltare evitand accidente, imbolnaviri. Pentru mine, ca pediatru este important sa ii ajut pe parinti sa stie cum sa reactioneze in diverse situatii, cum sa actioneze rapid, sa nu intre in panica.

De exemplu, in cazul in care un copil mic face un puseu febril, este bine sa stie cum sa actioneze pentru a scadea rapid febra; ce trebuie sa urmareasca ulterior in starea copilului  si cand trebuie sa se adreseze medicului pediatru.  Starea de spirit a parintilor influenteaza si starea copilului, de aceea este important ca parintele sa dea dovada de stapanire de sine in situatii mai dificile".

Cand mergeti la pediatru spuneti-i daca exista simptome care ar putea indica o afectiune, daca a avut copilul febra, scaune diareice, dureri de stomac, daca si-a modificat comportamentul deoarece aceste informatii sunt relevante pentru medic, mai ales pentru vaccinari si in perioada de diversificare a alimentatiei.

" Eu le recomand parintilor sa ii invete de mici pe copii ca vizita la pediatru face parte dintr-o anumita rutina, ca poate fi placuta, sa le aduca o jucarie, sa fie relaxati, sa se joace cu ei in sala de asteptare. Sunt cazuri in care copiii sunt amenintati cu mersul la doctor sau cu injectia in cazul in care nu sunt cuminti, ceea ce nu face decat sa induca o anumita respingere a copilului fata de vizita la medic".

Crearea unei relatii de cooperare intre parinte si medic si intre medic si copil ajuta in situatii mai putin placute cand copilul, bolnav fiind, trebuie sa indure manevre si tratamente mai dureroase sau care implica un anumit grad de disconfort.

► Citeste in continuare Cum să vorbești cu medicul pediatru pentru o comunicare cât mai eficientă a problemei

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Cucolos ADRIANA
    Cucolos ADRIANAtrimis la 26/11/2019

    Sun o fericită bunica.Unde duc nepotul care abia s-a născut la un dr.pediatru de stat...cine nu are bani suficienți merge stat.UNDE SA MA DUC IN SECTORUL 1 DE EXEMPLU.ASTEPT RASPUNS.MULTUMESC!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII