Folosirea dezinfectanților în timpul sarcinii poate crește riscul copilului de astm și eczemă

Folosirea dezinfectantilor in timpul sarcinii poate creste riscul copilului de astm si eczema

Folosirea dezinfectanților în timpul sarcinii poate crește riscul copilului de astm și eczemă

Cu cât femeile însărcinate folosesc mai mult produse cu dezinfectanți la locul de muncă, cu atât sunt mai multe șanse ca acestea să aibă copii cu astm bronșic, a constatat un studiu. Studiul a inclus aproape 80.000 de perechi părinți-copil în Japonia între 2011 și 2014.

Dezinfectanții pot afecta microbiomul intestinal sau sistemul imunitar al unui făt, deși descoperirile au limitări.

Vei citi:
Spray-urile și gelurile dezinfectante pot afecta copiii
Expunerea prenatală la dezinfectant reprezintă un risc pentru dezvoltarea alergiilor
Dezinfectanții pot afecta sistemul imunitar al fătului în curs de dezvoltare

Spray-urile și gelurile dezinfectante pot afecta copiii

Femeile însărcinate care folosesc dezinfectanți în mod regulat la locul de muncă riscă mai mult să aibă copii care dezvoltă astm sau eczemă până la vârsta de 3 ani, a constatat un studiu amplu din Japonia.

În timp ce cercetările anterioare au legat utilizarea dezinfectantului cu astmul și iritația pielii la adulți, studiul este printre puținele care au analizat modul în care spray-urile și gelurile dezinfectante pot afecta viitorii copii ai femeilor însărcinate.

Expunerea prenatală la dezinfectant reprezintă un risc pentru dezvoltarea alergiilor

Studiul nu poate dovedi că utilizarea dezinfectantului în sarcină cauzează astm și alergii, dar având în vedere creșterea utilizării produselor în timpul pandemiei de coronavirus, „este de mare importanță pentru sănătatea publică să se ia în considerare dacă expunerea prenatală la dezinfectant reprezintă un risc pentru dezvoltarea alergiilor”, scriu autorii studiului.

Utilizarea mai mare a dezinfectanților a fost legată de o probabilitate mai mare de astm și eczeme. Pentru a efectua studiul, cercetătorii au analizat datele din 2011-2014 a 78.915 perechi mamă-copil pentru a vedea dacă există o asociere între utilizarea dezinfectanților ocupaționali în timpul sarcinii și bolile alergice la copii, la vârsta de 3 ani.

Aproape 88% dintre mame nu au raportat vreo expunere la dezinfectant în timpul sarcinii. Doar 1,7% din mame au raportat expunere zilnică. Aproximativ 21% erau profesioniști din domeniul sănătății.

În general, 7,7% au raportat un diagnostic de astm și 7,3% au raportat un diagnostic de eczemă la copiii lor la vârsta de 3 ani.

Autorii studiului au descoperit că mamele cu expunere zilnică la dezinfectanți erau cu 26% și 29% mai probabil să aibă copii cu astm și, respectiv, eczemă decât mamele care nu au fost niciodată expuse la dezinfectanți. Mamele care au folosit produsele ocazional - de 1 până la 6 ori pe săptămână - au avut 18% mai multe șanse de a avea copii cu astm.

După o analiză suplimentară, autorii au descoperit că riscul crescut nu pare să fie explicat de alți factori, cum ar fi antecedentele alergice în familie, fumatul și consumul de alcool, stresul matern, munca în ture de noapte, ocupația, venitul gospodăriei, alăptarea, participarea la grădiniță și dacă mamele s-au întors la muncă după un an. (Puțin sub jumătate dintre ele au făcut-o.)

Studiul, condus de Dr. Reiji Kojima de la Universitatea Yamanashi, a fost publicat în revista Occupational and Environmental Medicine.

Dezinfectanții pot afecta sistemul imunitar al fătului în curs de dezvoltare

Autorii studiului au oferit câteva explicații pentru constatările lor. În primul rând, dezinfectanții pot schimba bacteriile de pe pielea mamei, ceea ce poate influența microbiomul intestinal al nou-născutului. O altă posibilitate: produsele pot afecta sistemul imunitar al fătului, făcându-l vulnerabil la astm bronșic în copilărie.

În cele din urmă, rezultatele ar putea reflecta pur și simplu că mamele mai susceptibile de a folosi dezinfectanți au, de asemenea, mai multe șanse de a copii cu astm.

Există loc pentru erori și în constatări, deoarece studiul s-a bazat pe auto-rapoartele mamelor privind utilizarea dezinfectantului și diagnosticele medicale. De asemenea, nu a făcut diferența între tipurile de dezinfectanți.

Totuși, scriu autorii, constatările lor sugerează că expunerea la dezinfectant în timpul sarcinii „exercită un efect asupra alergiilor la urmași, indiferent dacă mama se întoarce la muncă atunci când copilul are 1 an și sugerează un efect prin expunerea numai în timpul sarcinii”.

Despre sanatatea sarcinii citeste si

Prea puțin soare in timpul sarcinii crește riscul copilului de a avea dizabilitati de invățare

Infecțile transmise de la mamă la bebeluș imediat după naștere

7 semne ale unei sarcini sănătoase

 Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente

 Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.   

Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate  ©2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII